Dnes bude k dispozici nový iOS 7, jaký je? [První zkušenosti]

Nová verze mobilního operačního systému iOS 7 má být k dispozici pro všechny podporovaná zařízení již dnes. Vyzkoušeli jsme ho.

Apple představil sedmou verzi systému iOS 7 již před létem v rámci konference WWDC 2013 a již od začátku vzbudil velkou vlnu zájmu. Sedmička se totiž od předchozích verzí opravdu v mnohém liší, nejvíce si však nemůžete nevšimnou zcela nového vzhledu.

A ten se, jak je u nových věcí zvykem, někomu líbí a někomu ne. Přiznám se, že já patřím spíše do druhé tábora a více se mi zamlouval vzhled předchozích verzí tohoto operačního systému, nicméně jak tak iOS 7 používám již druhým měsícem, začínám si zvykat. Sice se mi stále moc nelíbí, ale už mi nevadí. Nicméně je třeba podotknout, že toto je věc osobního vkusu.

ios7_dlouhy

V čem je nový vzhled tolik jiný? Používá daleko méně barev a je obecně takový plošší. Dialogové okno již nevypadá, jako z broušeného poloprůhledného skla, ale je to obyčejný bílý obdélník se zakulacenými rohy. V Kiosku nevidíte dřevěné poličky s časopisy, ale jen několik různobarevných horizontálních pruhů. Jiné jsou i ikonky, ne však všechny aplikace.

iOS 7 totiž svůj nový vzhled neaplikuje zpětně na všechny aplikace, ale pouze na ty nové. Takže aplikace určená pro iOS 7 v něm vypadá jako součást systému, aplikace pro starší systém vypadá, jako byste právě spustili emulátor iOS 6 a vy máte vše tak, jak bylo dříve, a to včetně klávesnice. Systém tak v současném stavu, kdy ještě není dostatek aplikací „překresleno“ pro iOS 7 jako pěkně rozdvojená osobnost.

Celý vzhled se obecně snaží o jednoduchost a co největší přehlednosti při zobrazení, přitom si však neodpouští vizuální parádičky v podobě zastřené průhlednosti nebo dynamických animovaných pozadí (Apple je nazývá Dynamické), jaké můžete znát například z Androidu. Dvě taková pozadí najdete již předpřipravena přímo v zařízení, nikde se však nedočtete, zda budete moci časem přidat i svá vlastní.

IMG_0279 IMG_0280

Nejen vzhled

Ovšem přestože je vzhled systému tou nejviditelnější jeho částí a je také nejvíce kritizován, zmínku si zaslouží také nové funkce. Většina z nich výrazněji usnadňuje práci s telefonem nebo tabletem a jsou více než užitečné.

Za dobu testování jsem si zvyknul především na nové Ovládací centrum. To zobrazíte tažením od spodní části obrazovky a nabízí všechny základní ovladače, jako je například řízení bezdrátových přenosů, jasu obrazovky, hlasitosti, AirPlay, sdílení a dalších. Je vždy po ruce a je skvělé, že již nemusíte pro každou změnu nastavení chodit do systémových předvoleb.

ios7_notification ios7_nastaveni

Ano, iOS 6 měl podobně řešený panel. Byl však hůře přístupný a neobsahoval tolik možností.

Zcela přepracované je také oznamovací centrum, které nyní sdružuje většinu informací. Stáhnete jej prstem od horního okraje obrazovky a sestává se hned ze tří obrazovek přepínaných záložkami v hodní části. Ty přepínají pohledy na události dnešní, zítřejší a všechny.

Na první obrazovce tak vidíte věci, které vás čekají dnes – připomínky, zprávy, údaje z kalendáře. Vidíte zde i náznak událostí příštího dnes. Proč náznak? Protože jsou vypsány běžnou řečí bez bližšího upřesnění. Není tedy nic divného, pokud se zde dočtete informaci Zítra máte naplánovaný dvě události dopoledne a jednu odpoledne. Které události to ale jsou, to musíte zjistit až v kalendáři.

Jak již název tohoto centra napovídá, zobrazují se zde také notifikace jednotlivých aplikací. Ty se však nezobrazují na první obrazovce a musíte se pro ně přepínat.

Zcela přepracována byla také vizuální podoba správce spuštěných aplikací. Vyvolá se stejně, jako v dřívějších verzích operačního systému, nicméně zatímco dříve byly spuštěné aplikace reprezentovány pouze malými okny ve spodním řádku, nyní jsou zobrazeny v hlavní části obrazovky a mají podobu náhledu na konkrétní aplikaci. Tažením prsty tak mezi nimi můžete listovat, klepnutím na vybranou aplikaci se na ni přepnete. Tažením aplikace k hornímu okraji ji vypnete – ano, pokud vám to připomíná již zaniklý operační systém WebOS od Palmu, máte pravdu, je to naprosto totéž.

IMG_0281 IMG_0282

Vylepšení aplikací

Změn se dočkaly také systémové aplikace. U některých šlo jen o změnu vzhledu (Počasí, Hodiny), u jiných se změny dotkly také funkcí. Například aplikace pro fotografie Fotoaparát a Obrázky. Fotoaparát zcela změnil svůj vzhled a ovládání, mezi jednotlivými režimy se nepřepíná klepnutím na symbol, ale tažením za název režimu na liště (ano, bude vám chvíli trvat, než si na to zvyknete).

ios7_moments ios7_camera

Systémová fotogalerie přidává nových časový pohled, která třídí snímky podle data, kdy jste je pořídili. Pokud skladujete ve svém iOS zařízení obrovské množství různých snímků, pomůže vám toto třídění rychleji vyhledávat ty správné fotografie. Dál postoupila i podpora pro iCloud, jednotlivé galerii teď můžete sdílet prostřednictvím Photostreamu s dalšími uživateli. Funguje to velmi dobře.

Zcela přepracovaná je také obrazovka pro úpravu a sdílení fotografií. Je přehlednější a nabízí vše na jednom místě. Z nových metod sdílení stojí za zmínku především AirDrop – bezdrátové přenesení mezi dvěma iOS zařízení prostřednictvím Bluetooth nebo Wi-Fi. Vyzkoušeli jsme tuto funkci mnohokrát a vždy fungovala na výbornou.

ios7_sdileni ios7_airdrop

Zajímavou novinkou je automatická instalace nových verzí aplikací. Zatímco dříve jste museli aplikace ručně aktualizovat vždy, když vyšla nová verze, nyní se vše děje samo a vy se o nové verzi aplikace často dozvíte až z přehledu aktualizací, které se skrývá na poslední záložce v App Store. Anebo také z šoku, který zažijete po spuštění aplikace, jejíž autoři v poslední verzi provedli výraznější změnu grafického kabátku. Ale nebojte se, prostřednictvím Nastavení > iTunes a App Store > Automatická stahování > Aktualizace je možné tuto funkci vypnout.

IMG_0274 IMG_0275

U Safari mimo vzhled zmíním jen dvě novinky, které mě zaujaly – nové trojrozměrné zobrazení karet otevřených stránek a sdílené odkazy. Jde o speciální službu, která vám v Safari ukáže všechny odkazy, které sdíleli vaši přátelé v časové ose na Twitteru. Zde je najdete všechny na jednom místě.

Pokud bych měl jmenovat jednu jedinou aplikaci, která se mi v iOS 7 líbí nejvíce, pak to bude poštovní klient Mail. Tomu zeštíhlení vzhledu opravu pomohlo, vše je nyní takové přehlednější a snadněji použitelné, snad jen na jednoduchou čárovou kresbu ikon si budete muset chvíli zvykat.

IMG_0276 IMG_0277

Hrany se obrušují

Přestože vás nemusí iOS 7 uchvátit svých vzhledem, svými funkcemi a drobnými vyhytávkami se mu to zcela jistě podaří do té míry, že se nebudete chtít vrátit zpět ke starším verzím. Přestože ne všechny funkce poběží na všech podporovaných zařízení (například iPhone 4 přijde o animovaná pozadí nebo velkou část průhledných efektů), v průběhu testování prokázal vysokou použitelnost i na tomto starším telefonu.

My jsme jej mimo iPhonu testovali také na malém iPadu mini, u kterého bych se – spíše u iPadů obecně – ještě chvíli zastavil. Na iOS 7 a jeho vzhledu je více než patrné, že byl vymýšlen především pro malý displej iPhonu a na velké úhlopříčce tabletu vypadají podivně (Kiosek), nebo zcela nepokrytě plýtvají místem (pouze devět ikon ve složce Launcheru).

IMG_0272Ve srovnání s iOS 6 jsou na tabletu kvalitnější také aplikace určené pouze pro iPhone a nemající svou vlastní nativní tabletovou verzi. Již nejsou ošklivě pixelovány, ale jsou vykreslena vyhlazeným písmem. Sice už nejde měnit velikost aplikace mezi základní a dvojnásobným zobrazením (všechny jsou automaticky ve velkém zobrazení), osobně to však přijímám s velkým povděkem.

iOS 7 je k dispozici zdarma pro iPhony 4, 4S, 5 a nové 5C a 5S, iPody touch poslední generace a iPady 2, iPad s Retina displejem a iPad mini. Instalace by měla na podporovaných strojích proběhnout bezdrátově po upozornění, případně můžete její dostupnost zkontrolovat přes Nastavení > Aktualizace softwaru. Dostupná by měla být dnes, vzhledem k dřívějším zkušenostem v podvečer našeho času.

7 komentářů: „Dnes bude k dispozici nový iOS 7, jaký je? [První zkušenosti]

  • avatar
    18. 09. 2013 (08:49)
    Trvalý odkaz

    Sice se mi 7ka nelíbí ale oceňuju jedno. Apple postupně zařazuje to co si lidi doplňovali do systému Jailbreakem. Pamatuju na ty hádky s ovcema jak je zbytečný mít někde po ruce tlačítko pro zapnutí Wifi nebo BT. A ejhle máme na to zase meníčko (já vim asi už z OS5 nebo 6). Taky bylo dřív zbytečný přenášet data přes BT nebo Wifi mezi 2 yFounama… a dneska to jde. Zrovna nedavno jsem dopad tak, že jsme si s bratránkem museli ofocovat fotku na display yfouna páč OS4 to ještě nepodporoval. Časem ještě nějaký ty widgety na plochu a budu spokojenej :-)

  • avatar
    18. 09. 2013 (13:06)
    Trvalý odkaz

    TOMU VRAVIM VIANOCE……uz sa tesim….myslel som, ze IOS je dokonaly…

  • avatar
    19. 09. 2013 (02:33)
    Trvalý odkaz

    naprosto stejny nazor jako autor clanku..osobne jsem ios7 jeste nezkousel..ale CO SE TO DOPRDELE DEJE PO SMRTI JOBSE..fakt to nechapu..apple se naprosto meni..VZDYCKY meli vsechny menu atp v tmavsich barvach aby to zbytecne nesvitilo..ted mi ty barvicky pripominaji win8 (proti win nic nemam, ale proti win8 ano) smichany s karnevalem..co to sakra je..plastovy iphone..kruci ja nikdy nebyl zastance applu, naopak jsem odsuzoval predrazene veci (ackoliv musim uznat ze doposud sakra kvalitni a napriklad jiny notebook nez macbook bych si neporidil uz), ale tohle jak se snazi cely zmenit je fakt priserny..vidim to tak, ze do 5ti-10ti let uz apple nebude applem ale bude to druhy samsung nebo microsoft..

  • avatar
    19. 09. 2013 (14:58)
    Trvalý odkaz

    neví někdo prosím, zda je možné vrátit se zpět k iOS 6? ta 7 se mi absolutně nelíbí, přijde mi to teď jak telefon pro mimino s těma barvama….Díky

  • avatar
    20. 09. 2013 (12:43)
    Trvalý odkaz

    Jsem děsně rád, že jsem ještě na Apple nezanevřel :) Protože to mohu udělat s klidným svědomím teďka a nemít pocit vinny, že sem mu nedal šanci.

    Dneska při aktualizaci na iOS7 mi to zahlásilo jakousi chybu, pak sem musel 2x po sobě provést zotavení do továrního režimu (proč napoprvé nefungovalo nevím), pak obnovit data ze zálohy – nicméně aplikace se do telefonu nenahrály, takže sem musel jít do iTunes a dát synchronizovat. Jsem velmi potěšený, že 20Gb aplikací se mi teďka bude znova nahrávat do telefonu – jaká slast mít telefon kdovíjak dlouho připojený k počítači :)

    Bezpečností kód sem musel znova zadávat, všechna omezení znova nastavit – well done apple! K čemu mi pak je to zálohování když všechno musím odklikat ručně?

    Rozhodnutí je jasné – iPhone a iOS už nikdy víc. Apple si lže do kapsy a bohužel mu stejně za to platíme..bohužel.
    Jakmile mi odejde iPhone 4, koupím si cokoliv jiného, se stejným výkonem, za méně peněz – GUI je už všude stejné a Apple v současnosti nenabízí nic, co bych nedostal jinde. Platí se už pouze za značku, která ztratila dech a jde proti svým dřívějším vizím, tvrzením a cílům (podle mě – např. odůvodnění proč jsou ikony v Mac OS 10.7. šedé a ne barevné jako v Mac OS 10.6.). Její hlavní inovace spočívají ve zvyšování zářivosti barviček na iPhonu a změně ikonek a nesmíme zapomenout na dodávání funkcí, které ostatní platformy už měli (tlačítko na wifi…atd.). Na Applu sem oceňoval to, že to je čisté – že nemám plno různých nabídek s ovládacíma prvkama.
    Bohužel animace ztmavující se / rozsvěcující se plochy, lítání ikonek a okýnek… to je přesně věc, která mne nenadchne, která na mě působí lacině a zbytečně.

    Koupil jsem si telefon za 20 000,- abych neměl přesně ty problémy se synchronizací…atd. Zaplatil sem si za profesionalitu, za to, že se NEBUDU muset starat kde si co a jak nastavím. A že nebudu mít na telefonu duhové barvy – zkrátka že bude vypadat konzervativně, ale bude funkční a jednoduchý. Nejnovější iOS mi vlastně ukradl mé peníze a okradl mě cca o 3 hodiny času kdy sem to dával dohromady a nahrával vše zpět a nastavoval si to.

    Doufám, že už apple konečně skončí a vrátí se k tomu, co mu šlo – MacOS

    • avatar
      21. 09. 2013 (00:14)
      Trvalý odkaz

      Jo OS X mu jde čim dál líp… odstraňování barev, čim dál hnusnější OS a takový celoobrazovkový aplikace na 27″ displai jsou přesně to o co jsem vždycky stál :-(

      • avatar
        21. 09. 2013 (08:44)
        Trvalý odkaz

        No myslel jsem to před tím boomem kdy se snaží dostat na desktop věci z iOS :)

Komentáře nejsou povoleny.