Coast: skutečně povedený prohlížeč pro iPad [Zkušenosti]

coast icoSpolečnost Opera známá svými webovými prohlížeči připravila zajímavou novinku pro iPad. Jmenuje se Cost a zcela mění zažité způsoby ovládání.

Většina současných webových prohlížečů sází na obvyklý způsob rozdělení obrazovky na hlavní část, adresní řádek a lištu se záložkami jednotlivých otevřených stránek. V novém prohlížeči Cost od Opera nic z toho nenajdete.

Zcela nové ovládání

Po spuštění aplikace se ocitnete na obrazovce, na které v horní části můžete začít vyhledávat nebo přímo psát webovou adresu. O něco níže jsou čtverce s uloženými stránkami (forma oblíbených uložených stránek) a ještě níže čtverce s aktuálně spuštěnými stránkami. Protože se vše ovládá gesty, můžete v této úvodní obrazovce tažením prstem do stran přepínat mezi obrazovkami s uloženými stránkami.

coast_browser_03 coast_browser_04

Při zobrazení webové stránky vždy kryje celou plochu obrazovky a tím ji používá bezezbytku. Pouze ve spodní části najdete tenký černý pruh se dvěma ikonami: ta ve středu lišty zobrazí zpět úvodní obrazovku, ikona zcela u pravého okraje zobrazí náhledy všech aktivních oken. Provedení je velmi podobné nově řešenému přepínání aplikací v připravované verzi mobilního operačního systému iOS 7.

Teprve po přepnutí do režimu karet můžete se stránkou provádět další činnosti: tisknout či sdílet emailem nebo prostřednictvím sociálních síti. Klepnutím na ikonku se symbolem písmene i zobrazíte dodatečné technické informace o stránce. Otevřenou stránku zavřete jejím přetažením k hornímu okraji, kde zmizí se zajímavých grafickým efektem.

coast_browser_05 coast_browser_06

Praktické zkušenosti

Ovládání celého prohlížeče je nezvyklé a na první pohled vám může přijít nepřehledné. Avšak pokud mu přijdete na chuť, bude se vám k běžným prohlížečům vracet těžce. Je také zajímavé, že v případě přehrávání YouTube videí tyto hrají i na pozadí při prohlížení jiných stránek.

Stránky jsou načítány a zobrazovány příjemně rychle a rozhodně snesou srovnání s ostatními prohlížeči. Především na tabletech s menší operační pamětí (iPad 2, iPad mini) narazíte na časté překreslování stránek při jejich přepínání.

coast_browser_02 coast_browser_01

V závislost na jejich složitosti můžete počítat se dvěma až třemi stranami, které udrží zařízení v paměti, v případě práce s více již probíhá překreslování. Je to nepříjemné v případě, že na některé z webových stránek máte rozepsán nějaký text nebo zprávu a po návratu na tuto stránku o něj vinou překreslení přijdete. Jde však o neduh konkrétních tabletů, webový prohlížeč je zde bez větší viny.

coast_qrAplikace: Coast by Opera
Zaměření: webový prohlížeč

Líbilo se: způsob ovládání, rychlost vykreslování stránek, přehrávání videa na pozadí
Nelíbilo se: nemusí vyhovovat každému

Hodnocení: 5/5
Cena: zdarma

Jeden myslel na “Coast: skutečně povedený prohlížeč pro iPad [Zkušenosti]

  • avatar
    13. 09. 2013 (10:40)
    Trvalý odkaz

    Nevypadá to špatně ale nemožnost otevřít odkaz v novém okně je pro mě omezující.

Komentáře nejsou povoleny.