Jak zlepšit čitelnost textu v iOS [Návod]

Některým lidem může písmo na iPadu, iPhonu a iPhodu touch připadat příliš malé. Toto zdánlivé omezení může potenciální zákazníky odradit od nákupu a používání iOS zařízení.

Naštěstí existuje několik řešení jak tento problém vyřešit.

1. Gestem přiblížení

Tento způsob je pravděpodobně nejpřirozenější a nejednodušší. Funguje v Mailu, Fotografiích, Safari, užívají jej PDF soubory v iBook a většina map. Gesto začnete položením dvou prstů, palce a ukazováčku, blízko u sebe na dotykovou plochu. Jejich oddalováním zvětšujete obraz pod nimi. Tento pohyb můžete zkoušet tak dlouho, až zvětšíte obsah do čitelné velikosti.

01 (4)

2. Chytré přiblížení

Tento postup, jak zvětšit obsah, je obvykle tím dalším nejpoužívanějším. Funguje v Mailu, Fotografiích, Safari a mapách. Kdykoli chcete obsah zvětšit, poklepejte 2x na displej jedním prstem. Zařízení samo přiblíží obraz tak, aby vybranou část zvětšil na celý displej. Nemusíte se vůbec starat o vycentrování.

3. Velikost textu

V Nastavení, v sekci Obecné najdete Zpřístupnění. V její nabídce hledejte položku Velký text. Jejím zvolením si zobrazíte výběr nabízených velikostí textů 20 b, 24 b, 32 b, 40 b, 48 b, 48 b a 56 b. Označením některé z nich funkci aktivujete a změny se projeví pouze v Mailu, Kontaktech, Kalendáři, Zprávách a Poznámkách.

02 (1)

V připravovaném iOS 7 je však tento dialog změně a namísto pevného nastavení v bodech zde velikost písma nastavujete tažením za posuvník.

2013-08-08 09.33.05

4. Přiblížení

Tento způsob vám dovolí zvětšit obraz prakticky kdekoli chcete. Může to být hlavní obrazovka, aplikace Nastavení nebo AppStore, když si potřebujete přečíst popis aplikace. Funguje skvěle také v některých hrách, aplikacích pro vaření a dalších. Funkce je závislá na systému a nikoli na aplikacích.

Pro aktivaci jděte do Nastavení a zvolte část Obecné. V ní najdete položku Zpřístupnění a zde možnost Zvětšení. Zapněte ji. Poklepáním třemi prsty zvětšíte celou plochu. Pohybovat se po ní lze opět třemi prsty. Ostatní gesta funguji jako byste žádné přiblížení neměli. Opětovným poklepáním třemi prsty vrátíte obrazu původní velikost.

03 (2) 2013-08-08 09.33.42

Dokonce máte možnost si nastavit míru zvětšení. Docílíte toho poklepáním třemi prsty a následným tažením vzhůru. Toto nastavení si bude systém pamatovat i při příštím použití.

Připadá-li vám písmo na iOS malé, s těmito triky už rozhodně nebude.