MacBook Battery Database: sledujte a srovnávejte svůj akumulátor [Zkušenosti]

macbook_battery_database_icoSledování aktuálního stavu a zdraví akumulátoru je velmi oblíbenou činností nejednoho majitele přenosného počítače od Applu. Patří k nim i vy? Posuňte tuto svou vášeň na vyšší úroveň.

Je otázkou, proč se majitelé MacBooků o své baterie starají více, než uživatelé notebooků jiných výrobců. Snad je to z důvodu jejich nemožnosti uživatelské výměny, snad dílem strachu o investovanou částku a z části také i díky velmi snadné dostupnosti informací o zdraví konkrétního akumulátoru. Je to ale tak, i na našich srazech se hovor dříve či později vždy stočí na zdraví akumulátorů.

Nová služba MacBook Battery Database, za kterou stojí čeští vývojáři ze společnosti Apps Dev Team, si dělá ambice uspokojit právě tento hlad jablečných uživatelů po informací o zdraví akumulátorů ve svých počítačích i po srovnání se stejnými modely ostatních uživatelů

Jak to funguje

Služba se skládá ze dvou částí: centrálního webového úložiště a lokálního monitoru. Tento monitor je reprezentován Dashboard Widgetem, který spustíte ve svém počítači a on v závislosti na nastavení odesílá informace o vaší baterii v pravidelných intervalech (denních či týdenních) právě do centrálního úložiště.

mbbd_02 mbbd_01

Zde máte možnost kdykoli prohlédnout základní informace o vaší baterie (výrobní číslo, datum výroby, aktuální kapacita a další) a také prohlédnout její zdraví v přehledném grafu. Graf je interaktivní, můžete tak měnit jeho měřítko i sledovat hodnoty v určitém času pouhým přejetím kurzorem myši. A můžete si také zapnout křivky zobrazující hodnoty získané ze stejných akumulátorů ostatních uživatelů.

Na základě těchto údajů se služba pokusí vypočítat předpokládanou dobu úmrtí akumulátoru.

Všechny informace jsou odesílány anonymně a jsou získávány ze systémové aplikace Systém Profiler (Apple menu > O tomto Macu > Další informace > Systémový profil), tudíž ke svému chodu nevyžaduje administrátorská práva. Přímo v samotném Widgetu si i můžete prohlédnout zdrojový jeho kód, pokud chcete mít skutečně jistotu, že Widget skutečně nesbírá žádná další data.

mbbd_03

Služba je k dispozici zdarma a obsahuje již veškerou základní funkcionalitu. Přesto mě však napadá spousta dalších vylepšení: například zobrazení grafu mého akumulátoru přímo ve Widgetu nebo možnost vyhledávání ve webovém rozhraní baterií podle konkrétních modelů.

Tip: Záznam u jedné déle testované baterie si můžete prohlédnout zde.

Nicméně jako každá služba tohoto typu stojí a padá i MacBook Battery Database na množství uživatelů, kteří posílají svá data. V době přípravy tohoto textu služba sledovala celkem 1 317 unikátních zařízení. Rozšíříte tyto počty i vy?

5 komentářů: „MacBook Battery Database: sledujte a srovnávejte svůj akumulátor [Zkušenosti]

  • avatar
    20. 06. 2013 (19:32)
    Trvalý odkaz

    Chtěl jsem to zkusit na mém macbook Air, který má baterku hodně nakřáplou, ale brání mi v tom fakt, že je to Widget (mám vypnutý Dashboard). Je to zvláštní ale za 4 roky co mam Maca se mi nikdy nestalo abych stáhl software a byl to Widget. Jaké pro to bylo rozhodnutí?

  • avatar
    21. 06. 2013 (07:28)
    Trvalý odkaz

    To docela zvlastni vec je ta, ze kdyz ze stranky http://macbookbatterydatabase.com/ stahnu widget, ktery by mel byt udajne ve verzi v1.7.3., ale hned po zapnuti mi to napsalo, ze si mam stahnout novejsi verzi a odkazalo mi to na nejaky zip balicek, ktery se tedy po instalaci uz rozjel a na server odeslal prvni data. Ovsem uz nejak nejsem schopen zjistit v jake verzi aplikace je? Da se to nejak u widgetu dohledat?

    Prijde mi ale zvlastni, proc autor nabizi ke stahnuti starsi balicek, kdyz uz je k dispozici novy?

    Jinak widget vypada opravdu vtipne, jen dve tlacitka. Myslim, ze s udaji o baterce a pripadne s nejakym grafem by ten widget vypadal lepe.. :)

  • avatar
    27. 06. 2013 (10:57)
    Trvalý odkaz

    No, mam nainstlovano as 3 dny. Kdyz mrknu na stats, tak nesedi datum vyroby, coz asi nevadi (uvadi 10.08.2013, ja kupoval MBP v kvetnu 2010 v USA). A nejak mi porad nechce ukazast Estimated Date od Death… Treba nemam neco zakliknuto…

Komentáře nejsou povoleny.