Macally Mobile Wi-Fi Pocket Drive: k datům bezdrátově [Zkušenosti]

Jak připojit k iOS zařízení paměťovou kartu nebo pevný disk? Jednou z možností je testovaný produkt od společnosti Macally.

Mobile Pocket Wi-Fi drive je malá krabička rozměrově podobná iPhone 4/4S, jeho hmotnost je stejná, jako u iPhonu (140 gramů). Materiál, z něhož je Pocket Drive vyroben, tvoří bílý, lesklý plast. Na těle nejsou vidět téměř žádné otisky prstů. Jen na spodní straně nám chyběli gumové čepičky, které by zamezovali náhodnému posunutí po podložce.

WifiSD_02

Na těle zařízení Wi-Fi Pocket Drive se nachází jediné ovládací tlačítko, které slouží k zapnutí/vypnutí zařízení. Dále je tu resetovací tlačítko, Micro USB port, sloužící k nabíjení zařízení, rozhraní USB 2.0, přes které se dá připojit klasický flash disk i externí disk do velikosti 2,5” (zařízení zvládne i větší disk, jen mu musíte zabezpečit vlastní napájení). Potěší, že přes USB port můžete dokonce i nabíjet iPhone či iPad. V neposlední řadě je na vrchní straně pod krytkou ukryt slot na SD kartu, která se schová vně zařízení.

Samotné zařízení nemá displej, disponuje čtveřicí diod, které symbolizují informace o zařízení a zapnutých funkcí.

Cestou přes aplikace

61LkFZRL+eL._SL1500_Před prvním spuštěním je potřeba stáhnout aplikaci pro iOS z App Storu, nese název WifiStor. Poté je potřeba se k zařízení připojit skrz jeho vlastní Wi-Fi, po kterém následuje samotné spárování a aplikace je připravená.

Její grafické prostředí není nikterak zajímavé, zaměřuje se pouze na funkčnost a líbivou grafiku neřeší. Na první kartě vidíte připojené periferie, jako samostatný adresář vidíte SD kartu, ale i pevný disk. Vše se ovládá jako na Macu, i když grafika mnohdy připomíná spíše Windows. Dalším klepnutím se otevře samotný soubor. Testovali jsme jak obrázky, různé screenshoty atp., u nich problém nebyl. To samé u textových souborů, WiFiDisk bez problémů otevře dokument v PDF, Wordu, ale i prezentaci v Keynote.

Zamrzí však absence jakékoli možnosti úpravy textů, či exportu do jiné aplikace, to bohužel nejde (lze jen odeslat mailem). Toto neplatí u souborů, které aplikace nezná, nicméně pozná v iPadu podporu konkrétního formátu a nabídne Otevřit v:. Setkali jsme se s tím u formátu ePub.

U fotek omezení není tak přísné, zde přibyla možnost uložit fotku do obrázků či sdílet na Facebook. A teď to nejdůležitější, podpora videa. Výrobce uvádí podporu těchto formátů: MP4,MOV,M4V a AVI. S prvníma dvěma problém nebyl, video přehrát šlo. Problém nastal s formátem AVI, u něj se nám nepodařilo pustit žádný film, aplikace vždy zahlásila chybu. Apple samotný formát v iOS nepodporuje, je potřeba zakoupit nějaký z přehrávačů. Je možné, že výrobce vydá update a filmy s touto koncovkou přehrát půjdou, nyní to není možné. Zatím si musíte spokojit se stažením takového videa do iPadu a posléze otevření v příslušném přehrávači.

01 02 03 04 05 06

Co se týče přenosu videa, pak není problém streamovat fullHD video bez jediného zpoždění. Z rychlého pevného disku problém mít nebudete, na načtení budete čekat u SD karty nebo obyčejného flash disku.

WifiDisk jsme testovali i s více připojených zařízeních najednou a stream běžel stejně dobře a plynule. Trhání nastalo až když jsme chtěli otevřít písničku na SD kartě a zároveň jsme koukali na film na iPadu. Troufáme si říct, že na přímou viditelnost zařízení problém nemá, i když komunikuje na frekvenci 2,4GHz s technologií Wi-Fi 802.11 b/g/n. Baterie má kapacitu 2 600 mAh, což slibuje výdrž až 6 hodin. Nám vydržela asi 4,5 hodiny, nikdy ne více. Samotný WifiDisk lze též využít jako přístupový bod a připojit se na váš router. Nepřicházíte tak o internet jako v případě klasického připojení přes Wi-Fi na disk.

Terabajt pro iPad

Zařízení jako takové se nám velmi líbilo, co slibuje to také plní. Až na ty zpropadené AVI soubory. Samotná jednoduchost aplikace a její ovládání je přívětivé. Aplikace není připravená pro displej iPhone 5, ale update jistě opraví. Dále stojí za zmínku kopírování a nahrávaní fotek, videí na připojené USB či SD kartu. Kdo hledá podobné zařízení má možnost sáhnout po Macally Mobile Wi-Fi Pocket Drive a rozšířit tak paměť iOS či Android zařízení třeba o 1TB. S cenou 1 890 Kč je levnější variantou a konkuruje tak známému CloudFTP (náš test tohoto zařízení najdete v tomto článku).

Autorem tohoto testu je Lukáš Sál (@czechman45).

Macally Mobile Wi-Fi Pocket Drive Makes SD or USB Storage

  • líbilo se: podpora nejrůznějších disků, slot pro SD kartu, zajímavá cena
  • nelíbilo se: vzhled iOS aplikace, problémy s AVI soubory
  • cena: 1 890 Kč
  • zapůjčil: Qstore

3 komentáře: „Macally Mobile Wi-Fi Pocket Drive: k datům bezdrátově [Zkušenosti]

  • avatar
    25. 06. 2013 (10:52)
    Trvalý odkaz

    Co je tedy bomba, je cena. Zkoušel jsem teď měsíc Seagate Wireless Plus 1000GB který je víc jak dvakrát tak drahý (!). A také je u něho největší problém firmware. I po druhém updatu je to chaos. Největší problém je v tom nemožnost setřídění podle druhů, strašně se v tom hledá. (Mimochodem AVI soubory nejsou podporovány). Ale za tyhle peníze Macally dobrý.

  • avatar
    25. 06. 2013 (19:26)
    Trvalý odkaz

    No pane Stejskal ale je potřeba si uvědomit, že za tu cenu kupujete pouze zařízení do kterého musíte připojit nějaký disk (Flash, SD kartu, externí disk), takže to vaše Seagate je sice 2x tak drahý ale už obsahuje 1000 Gb jak píšete.
    Jinak dobrá recenze a super zařízení, kdybych nevlastnil Kingston Wi-Drive 64 GB tak bych asi neodolal, mimochodem i u wi-drive musíte .avi nejprve zkopírovat do příslušného přehrávače třetí strany v iPadu, ale myslím že kdyby to výrobci těchto zařizení (Wi-Drive i tento Macally) dali přímo do jejich aplikací tak by mohl nastat problém se schválením aplikace ze strany Applu, nebo nevím ale co jsem tak pátral tak všechny tyhle wifi disky umí nativně jen podporované formáty applem, tak jim asi něco v tom smyslu brání…

    • avatar
      26. 06. 2013 (00:53)
      Trvalý odkaz

      Aha, pardon, já to blbě četl. Myslel jsem, že ten disk je v tom. Tak to samozřejmě mění situaci. Co se týče přehrávání avi souborů, tak já už jsme tak zblblý z iTunes, že převádím skoro všechno, co si chci nechat. Takže mně to už ani nepřijde.

Komentáře nejsou povoleny.