Capturio: vytiskne fotky z iPhonu a pošle je do schránky [Zkušenosti]

capturio icoFotoslužba Capturio dovolí iOS zařízení vytvářet klasické fotografie a dokáže je doručit do poštovní schránky kdekoli na světě. Jak funguje v praxi?

Pro využití služby  Capturio musíte do svého iOS zařízení nainstalovat stejnojmennou aplikaci, kterou najdete na App Store a která je dostupná zdarma. Aplikace vám dovoluje nejen pořizovat fotografie, ale i upravovat fotky uložené přímo v zařízení. Fotografie můžete ořezávat, upravovat jejich barevnost i aplikovat na ně některý z filtrů alá Instagram.

Samotná úprava fotografií však není hlavním posláním, to zajímavé je služba schovaná za aplikací. Poté, co v aplikaci připravíte fotografie, můžete je sdružit do takzvané fotosady. U té již stačí jen zvolit provedení (rozměr) fyzické fotografie, jejich počet a adresu, na kterou je chcete doručit. Vše odešlete a čekáte u své poštovní schránky.

A nejenom u své, odeslat můžete fotky do jakékoli schránky. Můžete tak ze zahraniční dovolené poslat fotku babičkám, kterým dorazí možná i dříve, než se z dovolené vrátíte. Anebo můžete snadno poslat obrázek známým v zahraničí, zasílání se totiž neomezuje pouze na tuzemské adresy.

Rozhodli jsme se tedy službu vyzkoušet na vlastní kůži.

Den první

8:45 – Otevírám App Store na iPadu mini a vyhledávám aplikaci Capturio. Prozatím ještě neexistuje verze přímo pro iPad, instaluji proto verzi pro iPhone. Spouštím ji a funguje bez problémů.

8:48 – Mám za sebou výukového průvodce, který mě v několika krocích ukázal, jak jednotlivé funkce používat. Věřím, že bych to vzhledem k přehlednosti aplikace zvládnul i bez něj, ale proč ne.

capturio_app_01 capturio_app_07

8:50 – Vybírám svou sadu fotografií a pouští se do jejich úpravy. U jedné fotky poladím ořez, u druhé posunu s barevností, u ostatních . totéž. Jde to snadno.

capturio_app_20 capturio_app_17

9:04 – Hotovo, upraveno. Vybírám velikost fotografií a zadávám adresu, na kterou se mají doručit. Mám rád fotografie o velikosti 10 x 15 centimetrů, volím tedy ty. Ve fotosadě mám pět fotografií s celkovou cenou 87,60 Kč, tedy 17,52 korun za jednu fotografii (to proto, že využívám akce 4 + 1 zdarma, cena fotografie při odpočtení fotografie zdarma je 21,90 korun. Cena obsahuje přímo i poštovné na zvolené místo a klesá s počtem přidaných fotografií, můžete se tak dostat na cenu až 13,90 korun za fotku velikosti 10 x 15 centimetrů.

capturio_app_15 capturio_app_14

Jen pro pořádek dodám, že je možné objednávat i fotky v Instagramově-ideálním rozměru 10 x 10 centimetrů (cena s poštovným od 13,90 Kč do 21,90 Kč), případně i v 9 x 13 centimetrů za 11,90 Kč až 19,90 Kč.

capturio_app_23 capturio_app_25

9:10 – Mám hotovo, fotosada byla odeslána, zaplatil jsem klasickou platební kartou, na výběr však byla i možnost platby prostřednictvím služby PayPal. Aplikace slibovala upozorňování na průběh zpracování prostřednictvím Push notofikací.

9:18 – A vida, notifikace je zde a informuje, že platba proběhla v pořádku a fotosada čeká na tisk.

9:23 – Notifikace číslo dva a v ní informace, že fotosada se právě tiskne.

capturio_app_29

10:01 – Tak, a má fotosada je vytisknuta a čeká na odeslání.

16:19 – Fotosada je na cestě.

Den druhý

9:24 – Šramocení v poštovní schránce u vstupních dveří napovídá, že přišla pošta. A skutečně, mezi běžnou poštou leží i dopis s logem Capturia. Otevírám vnější obálku a narážím na obálku druhou, ve které jsou samotné fotografie. Ochrana proti poškození při přepravě je tedy docela slušná, dokonce samotné fotografie jsou doplněny přehnutým lístkem s logem, aby je člověk při vyjímání z obálky nepoškodil. Povedené.

capturio_01 capturio_02 capturio_03 capturio_04

Vše tak zafungoval na poprvé a přesně podle očekávání. Fotografie nejsou jen obyčejně vytištěny, jsou vyvolány klasickou cestou na slušný fotopapír (Fujifilm Fujicolor Crystal Archive Paper Supreme) a jejich kvalita odpovídá kvalitě originálních digitálních fotografií, problémem není ani barevné podání. Nezbývá tedy konstatovat, že Capturio zafungovalo podle očekávání.

capturio_05 capturio_06

Otázkou závěrem tak zůstává, zda budu službu i nadále používat. A víte co? Je docela možné, že ano, i když asi ne s železnou pravidelností. Čas od času ale může být praktické mít možnost odeslat fotky z kapsy komukoli na světě přímo v klasické podobě. Ano, cena za snímky je na první pohled vyšší, než v klasických minilabech, musíme ale přihlédnout k faktu, že již obsahují poštovnéa spoustu lidské práce, která se skrývá nejen za jejich výrobou a odesláním, ale i za vývojem samotné aplikace.

A když už jsme se dostali zpět k aplikaci: iPad verze by mě skutečně potěšila.

capturio QRAplikace: Capturio

Klady: snadné použití, možnosti manipulace s fotkami, snadné odeslání, doručení na jakoukoli adresu
Zápory: aplikace je pouze pro iPhone, nutno více fotek pro příznivější cenu
Hodnocení: 4/5
Cena: zdarma (aplikace)

Kompletní fotogalerie