Nike+ Fuelband vs. Jawbone UP: souboj dvou fitness náramků

Dva designově odlišné náramky, které spojuje stejný účel. Řeč bude o Nike+ Fuelband a Jawbone UP. Který z nich je lepší?

Autorem tohoto srovnání je Jarda Zavadil

Nike+ Fuelband

Náramek Nike+ Fuelband byl představen počátkem roku 2012. Od té doby se dostal oficiálně pouze na trhy USA a Velké Británie. Cestou individuálního dovozu jsem si jej pořídil v březnu 2012.

Jedná se o fitness doplněk s technologií identifikace pohybu na základě manipulace se zápěstím. Dokáže rozpoznat, zda právě běháte, jdete chůzí nebo hrajete basketbal. Díky osobnímu nastavení (váha, výška, věk, pohlaví) zvládá přepočítávat spálené kalorie, provedené kroky a zejména novou virtuální hodnotu vymyšlenou v Nike, která se nazývá Fuel (palivo). Každý den tak budete „sbírat“ Fuely, přičemž 2 000 Fuelů je stanoveno jako minimální doporučená aktivita člověka v běžný den. Každý uživatel si musí nastavit vlastní cíl pro následující den, a to nejpozději do půlnoci.

Výhodou tohoto náramku je displej, který je skrytý, dokud jej nerozsvítí. Na displeji si můžete zobrazit aktuální zisk Fuelů, spálené kalorie, provedené kroky a mnou nejčastěji využívané zobrazení hodin. Displej má v sobě technologii, která zjistí, v jakých světelných podmínkách se nacházíte a i na ostrém slunci dokáže vysvítit pixely tak, aby byl obsah čitelný. Naopak v tmavších světelných podmínkách se jas automaticky sníží. Data jsou tak vždy příjemně čitelná.

V případě Fuelbandu je k dispozici více možností synchronizace. Nejsnazší je pomocí technologie Bluetooth s mobilním zařízením. Druhou možností je pak připojení náramku k Macu přes rozhraní USB. Vlastníky PC musím zklamat, náramek s PC bojuje a nedokáže vždy úspěšně provést synchronizaci. Nejpohodlnější cestou je použití bezdrátového spojení s iOS zařízením.

Náramek si pamatuje až 7 dní záznamů bez nutnosti synchronizace. Poté už ale musíte, pokud nechcete přijít o některá data, náramek jedním z výše uvedených způsobů připojit a data synchronizovat. Osobně jsem si vytvořil takový rituál, kdy jsem každý večer připojil náramek k Macu, data se synchronizovala a zároveň se náramek dobil. Výdrž baterky bych odhadl maximálně na 2 dny podle četnosti nahlížení dat v průběhu dne, resp. využívání displeje.

Nike+ Fuelband

  • líbilo se: displej, 2 způsoby synchronizace, nastavitelná velikost, aktuální hodnoty bez nutnosti synchronizace, luxusní vzhled, přehledné statistiky na webu, hodiny, práce na softwaru (častá aktualizace)
  • nelíbilo se: slabší akumulátor, chybí noční režim, aplikace pouze pro iOS, PC synchronizace oznamuje chybu, omezená dostupnost, vyšší cena
  • cena: 149 $ + clo + poštovné (cena se může vyšplhat až na 6000,- Kč z USA nebo 4000,- Kč z GB)
  • web: Nike

Nike + FuelBand 4_Setting_up_Nike+_Fuel_Band HA510-1 Nike + FuelBand 01

Prostředí aplikace

Na obrázku je vidět základní plocha aplikace (Home), která vybízí k synchronizaci a nahrání dat z náramku do iPhone. V horní části se ukazuje celkový počet dosažených Fuelů. V centrální části se po synchronizaci objeví kolik Fuelů bylo synchronizováno, a tedy doposud, v aktuální den, dosaženo. Hodnota 1000 ukazuje dnešní cíl (k tomu více na konci článku o Fuelbandu).

Ve spodní části jsou pak ukazatele spálených kalorií, provedených kroků a celkový denní průměr Fuelů za celou dobu nošení náramku. Spodní lišta nabízí i širší prozkoumání aktivity, náhled přátel a jejich aktivity a konečně osobní profil, ve kterém lze nalézt Vaše rekordy – nejlepší den, nejlepší týden, nejlepší měsíc, nejdelší sérii splněných cílů a další data z účtu Nike+.

nike 01nike 02

Záložka Activity (Aktivity) skrývá souhrnné statistiky pro jednotlivé dny, týdny, měsíce i roky. V tomto případě vidíme náhled měsíce dubna roku 2012. Sloupcový graf znázorňuje výši denní aktivity v měsíci dubnu, přičemž ukazuje hodnotu nejvyššího sloupce s hodnotou 5 991 Fuelů. Zelená barva sloupců signalizuje splněný cíl, oranžová pak cíl téměř splněný. V obrázku nevidíme žádný sloupeček červený, což by znamenalo zcela nesplněný denní cíl.

Hodnoty pod grafem jsou součtem jednotlivých dní v měsíci ve spálených kaloriích, celkového aktivního času, provedených kroků a ujitých kilometrů. V bílém pruhu vlevo je počet dosažených cílů v měsíci a vpravo celkový počet dosažených Fuelů v daném měsíci.

V záložce Activity  ještě chvíli zůstaneme, abychom viděli, jak aplikace vykresluje denní aktivitu. Křivka se po své délce zbarvuje od červené, přes oranžovou, žlutou až po krásnou zelenou, přesně podle toho, jak moc je vyvíjena aktivita a plněn stanovený denní cíl. V tomto případě je vidět, že aktivita začala mírně stoupat až po 11. hodině dopoledne a svého vrcholu dosáhla kolem 14. hodiny, kde už byl splněn denní cíl. Zbytek dne byl rovněž aktivní a jen zvyšoval hodnoty uvedené opět pod grafem – spálené kalorie, celkový čas aktivity, provedené kroky a nachozené kilometry. V bílém pruhu je vlevo celkový zisk Fuelů a vpravo možnost přidat emotikon, kterým vyjádříte, jak jste se přes den cítili.

Přeskočili jsme záložku Friends (Přátelé), jelikož jsem tou dobou žádné přátele s náramkem neměl. Náramek mělo minimum lidí v republice.

Zajímavá je ale záložka Me (Já), ve které najdeme celkové nasbírané Fuely za celou dobu nošení náramku, počet aktivních dní a procentuální úspěšnost plnění stanovených cílů. Jak jsem již avizoval, najdeme tu i historické osobní rekordy, abyste se mohli sami překonávat. Vždy je uveden rekord, hodnota rekordu a den, případně období, kdy k rekordu došlo. Najdeme zde nejlepší den, nejlepší týden, nejlepší měsíc, nejdelší sérii splněných cílů a nejlepší dny v týdnu.

nike 04 nike 03

V obrázku hlavní plochy aplikace jsme viděli poměrně nízký stanovený cíl (1 000 fuelů, tzn. 2x méně než je doporučené minimum). Pokud si nebudete dávat dostatečně ambiciózní cíle, změní se náramek-motivátor v drahou hračku, která bude jen informovat o aktivitě, ale nedonutí v aktivitě přidat.

Celkově by se dalo zhodnotit, že prostředí aplikace je jednoduché, snadno ovladatelné i pro lidi s omezenou slovní zásobou anglického jazyka (čeština není podporována), vzhledově příjemné a nabité daty týkajícími se vás i přátel.

Jawbone UP: hodně příbuzný

Jawbone UP byl vlastně první vlaštovkou v tomto odvětví. Když se ale začal prodávat, vyskytla se chyba, kvůli které se musely prodeje zastavit. Současný Jawbone UP je tedy jakousi druhou verzí svého předchůdce. Svůj náramek jsem si objednal na českém Apple Store a testuji jej již měsíc.

Stejně jako konkurence od Nike, slouží náramek UP k monitorování denní aktivity. Společnost Jawbone zašla ale dál, protože si uvědomuje, že i spánek a především jeho kvalita, je významnou složkou dne každého z nás, a tak přidala do svého náramku i technologii pro monitorování noční aktivity, čímž se definitivně odlišila od konkurence.

Princip je vždy stejný. Před prvním použitím musíte nastavit své pohlaví, výšku, váhu a věk, aby náramek mohl kalkulovat s konkrétními osobními daty a z nich správně propočítávat hodnoty. Jinak dlouhý krok bude mít muž měřící 2 metry a jinak žena vysoká 155 cm.

Tento náramek nemá displej, proto si jej vlastně téměř nevšímáte. Všímá si ho ale vaše okolí, které se domnívá, co že to máte za desénový doplněk. Ovládání náramku je velice prosté, vlastně proč také ne? Jeden z konců náramku, které se překrývají, je skryté tlačítko, které ovládá všechny jeho funkce. Přibližně půl centimetru od konce je dioda ve tvaru kytičky značící denní režim a přibližně centimetr od konce náramku je druhá dioda, ve tvaru měsíčku, která značí noční režim. Uživatel tak jen přepíná režimy dlouhým stisknutím tlačítka právě podle toho, na který režim se právě chystá. Náramek vždy zavibruje na znamení, že rozumí příkazu a rozsvítí tu diodu, jejíž režim se bude nyní zaznamenávat.

Denní režim má ještě jeden podrežim, kterým je aktivní pohyb. Pokud se uživatel chystá na aerobní cvičení, trénink nebo tak podobně, tak krátce a vzápětí dlouze podrží tlačítko a náramek se přepne do režimu aktivního denního režimu. Z něj se do běžného denního režimu dostane opět dlouhým přidržením tlačítka. Svůj podrežim má i noční režim. Jedná se o funkci odpočinku přes den, o kterém se dočtete více v textu. Nevýhodou u tohoto náramku je, když se potřebujete ujistit, který režim je aktivní, a jste na přímém slunci, na kterém není vidět žádná dioda. A to je z funkcí vše, víc náramek neumí. O to podstatnější je v tomto případě aplikace v iPhone nebo Androidím telefonu.

Už jsem zmínil, že náramek má dva konce, které se překrývají, nijak do sebe nezapadají. Na jednom konci je tlačítko, které ovládá režimy náramku. Na konci druhém je krytka, pod kterou se schovává 3,5 mm jack pro synchronizaci s chytrým telefonem.

Jawbone UP

  • líbilo se: výdrž akumulátoru, noční i denní režim, možnost potravinového záznamu, notifikace vibracemi, budík, spolupráce s více platformami, možnost editace cílů v aktuální den
  • nelíbilo se: nepřesné měření nočního režimu, absence displeje, na slunci neviditelné diody, absence bluetooth, vzhled použitých materiálů, riskantní umístění kolem ruky, absence landscape módu v aplikaci
  • cena: 3 199 Kč
  • web: Apple Store

up-by-jawbone-lowres-001 up-bands-standing-1300 JAWBONE BANDS jawbone-up1 slide_195692_450904_huge up-by-jawbone-lowres-0071

Prostředí aplikace

Hlavní stránka aplikace UP ukazuje 2 základní ukazatele a jeden vedlejší. Hlavními ukazateli jsou sloupec s daty spánku, sloupec s informacemi o denní aktivitě a vedlejší, volitelný, ukazatel je sloupec s daty zaznamenaných jídel. Oba základní sloupečky ukazují procentuální úspěšnost oproti stanovenému cíli ještě před klepnutím a nahlédnutí na detailnější data. Pod těmito sloupečky se nachází rámeček s informacemi a tipy generovanými podle Vašich úspěchů a aktivit.

Spodní část této stránky je téměř nekonečná a přirovnal bych ji k facebookovému profilu. Můžete rolovat až do dne, kdy jste náramek poprvé aktivovali. Zde se objevují všechny grafy a všechny potraviny, které jste snědli a zaznamenali do aplikace.

up 02 up 01

Nyní se podíváme detailněji na shromažďovaná data nočního režimu. V horní části je dominantní graf, který rozděluje barevně průběh noci na lehký spánek (světlejší barva) a na tvrdý spánek (tmavší barva). Pokud se objeví mezi modrými barvami ještě i oranžová barva, znamená to, že tady se uživatel vzbudil.

Pod grafem vlevo je celkový čas spánku a vpravo procentuální vyjádření plnění cíle (v tomto případě byl cíl spát 8 hodin). Pod těmito daty je pak detailněji rozebrán celý průběh noci. Celková délka lehkého spánku i tvrdého spánku, za jak dlouho uživatel usnul, kolik hodin strávil celkově v posteli, jak dlouho ležel v posteli po probuzení a kolikrát se vzbudil během noci. Na tomto místě je nutné upozornit, že data nejsou přesná, alespoň dle mé zkušenosti. Často mi trvá usnout mnohem déle, než uvádí aplikace a vzbudím se v noci častěji, než jak říká. Co je ale přesné, je čas, který trávím v posteli a alespoň přibližný celkový čas spánku.

up 05 up 04

Po klepnutí na sloupec denní aktivity nám aplikace nabídne graf aktivity a velkou spoustu dat. V první řadě je počet kroků, ujitých kilometrů a procentuální úspěšnost plnění stanoveného cíle. Dále je to celkový čas aktivity, nejdelší trvání aktivity, celkový čas odpočinku, kdy je tělo v klidovém režimu, celkové spálené kalorie, aktivitou spálené kalorie a nativně spálené kalorie. Každé tělo spaluje kalorie už jen tím, aby zajistilo chod všech orgánů. Většinou je ale potřeba konat nějakou aktivitu navíc. V tuto chvíli je třeba se zamyslet: když totiž znám svou energetickou spotřebu, jaký je můj energetický příjem? Mám nižší příjem = hubnu? Nebo mám větší příjem = přibírám na váze?

Na tyto otázky se pokusí odpovědět další z funkcí aplikace.

up 07 up 06

Jak jsem již zmiňoval, doplňkovou funkcí a vedlejším ukazatelem je ukazatel energetického příjmu v jídle. Paradoxně tato funkce může být největším tahákem celé aplikace, potažmo náramku UP. Služba může být velmi cenná, pokud se této části aplikace budete více věnovat a trochu se orientujete v jídle, které jíte.

Jsou dva způsoby jak zadat jídlo do aplikace. Buď vyhledáte (samozřejmě v angličtině) své jídlo v poměrně široké databází (ale co si namlouváme, jsme Češi a jíme jiná jídla než Američané, často naše jídla v databázi nejsou a musíme sáhnout po alternativě s podobnou kalorickou hodnotou), nebo si vytvoříme vlastní názvy jídel a přiřadíme jim námi stanovené nutriční hodnoty. Preferoval bych druhý případ, ale ten vyžaduje hodně času věnovaný aplikaci a pokročilou znalost nutričních hodnot. Avšak výsledek bude nesčetněkrát přesnější než v případě prvém.

up 09 up 08

Ať tak, či onak, získáme přehled nutričních hodnot, které naše tělo přijalo v daný den. Na obrázku vidíme celkový energetický příjem, který můžeme porovnat s energetickým výdajem a ihned vidíme, zda můžeme hubnout nebo nikoliv. Co je ale úplná pecka, vidíme i jednotlivé nutriční hodnoty zvlášť a aplikace nám dokonce barevně znázorňuje, zda jsem v optimu (zeleně), zda jsme nepatrně překročili optimum (oranžově) nebo zda jsme snědli velké množství například cholesterolu, což může být zdraví škodlivé (červeně). Zde se nám ukazuje Fiber (vláknina), Carbs (sacharidy), Sugar (cukr), Sodium (sodík), Protein (bílkoviny), Unsaturated fat (nenasycený tuk), Saturated fat (nasycený tuk) a Cholesterol.

Nyní se pojďme podívat, co ještě aplikace nabízí mimo hlavní plochy, kterou vidíme uprostřed. Při klepnutí na tlačítko + vpravo nahoře se dostaneme do nastavení náramku (obrázek vpravo). Zde můžeme nastavit cíl pro spánek a cíl pro aktivitu (v krocích). Dále zde můžeme nastavit režim budíku prováděným vibrací náramku (Smart Sleep Alarms). Můžeme nastavit pro každý den jinou hodinu buzení. Dále lze nastavit notifikaci při delší neaktivitě přes den (Idle Alert). V tomto případě je nastavena notifikace od 11 do 19 hodin, vždy když náramek bude déle než 1 hodiny v klidu. Teď si možná říkáte, co když si ale půjdu po obědě na chvíli lehnout?

up 10 up 3

To mě náramek vzbudí, až bude po hodině vibrovat a informovat mě, že jsem již hodinu neměl pohyb. V takovém případě je tady funkce Power Nap (Zdřímnutí pro doplnění sil). Nastavíte, na jak dlouho po obědě si chcete jít lehnout (doporučených je 27 až 45 minut) a náramek Vás opět něžně probudí vibracemi. Tuto funkci lze na náramku aktivovat dvojím krátkým a následným dlouhým přidržením tlačítka. Dále zde jde ručně zaznamenat cvičení či spánek.

Je zde i možnost ručně nakázat synchronizaci (Sync Now). Samotná synchronizace zabere přibližně 10 vteřin a kromě průběhu samotné synchronizace vidíte i stav akumulátoru a odhadovanou výdrž ve dnech.

Když ale klepnete na tři proužky vlevo nahoře, dostaneme se do zcela jiné nabídky (obrázek vlevo). Nabízí se nám tlačítko Home (což nás vyvede zpět na hlavní plochu), osobní profil, kde jsou opět shrnuty všechny aktivity pod profilovou hlavičkou stejně jako na Facebooku. Jak vypadá Lifeline (čára života, obrázek vlevo) a Trends (vývoj, obrázek vpravo) si můžeme prohlédnout na následujících obrázcích.

Tak který?

Jawbone UP je méně nápadným náramkem, jehož síla tkví ve vložené technologii, ale zejména v softwaru v telefonu. Nemohu se ubránit pocitu, že materiál, ze kterého je vyroben, je jedním z nejlevnějších a jeho zpracování také nebudí dojem luxusu. Rovněž mám obavy ze zvoleného systému zapínání (obmotání kolem ruky). Stačí totiž relativně malou silou zatáhnout za náramek a ten ochotně odpadne. Buďte proto opatrní i na zloděje, protože vaše zápěstí je nyní ještě lákavější a náramek je snadnou kořistí. Celkově ale UP nabízí širší možnosti využití a uplatnění. Výdrž baterie se pohybuje okolo deseti dní, což je zhruba šestkrát více, než u Nike+.

Tak který tedy koupit? Nike+ Fuelband je skvělý náramek a Jawbone UP má skvělou aplikaci. Evidentně má každá značka nějaká svá úskalí a nějakou silnou stránku, ve které je v dnešní době bezkonkurenční. Tuto otázku za Vás bohužel nemohu zodpovědět a dilema tak rozhodnout. Pomoci Vám ale může výčet pozitiv a negativ jednotlivých náramků, jejich dostupnost a cena. Pravděpodobně se budete rozhodovat na základě osobních priorit a vlastních možností.

16 komentářů: „Nike+ Fuelband vs. Jawbone UP: souboj dvou fitness náramků

  • avatar
    07. 05. 2013 (05:09)
    Trvalý odkaz

    Dobré zmínit, že aplikace pro Jawbone UP má nyní rozšířené možnosti sdílení dat s další aplikací, např. RunKeeper. (zatím pro iOS – http://goo.gl/akx7G)
    A také, že se prodávají tři velikosti a největší L velikost je pro obvod zápěstí max. 20 cm. XL se údajně chystá do prodeje díky zájmu urostlejších ;-)

    • avatar
      07. 05. 2013 (07:55)
      Trvalý odkaz

      Mám už druhý FuelBand… Bez problému mi jej Nike vyměnil, ikdyž prvním jsem měl z eBay. Nesundaval jsem ho do sprchy, občas jsem se s nim i vykoupal, takže to byla určitě moje chyba, že mi po 3/4 roku odešel. Jinak jsem s ním spokojen, náramek i aplikace mi vyhovuje, nenosím už hodinky. Jinak pro zaznamenávání jídla i aktivit doporučuji app kalorické tabulky. Dnes už se docela orientuji, takže vím kolik potřebuji zhruba spálit. Jawbone závidím sleep režim a buzení, ale neměnil bych :-)

  • avatar
    07. 05. 2013 (06:12)
    Trvalý odkaz

    Mě by zase zajímala odolnost Fuelbandu vůči nárazům a strhnutí.

    • avatar
      07. 05. 2013 (19:00)
      Trvalý odkaz

      Hrával jsem s ním basketbal, asi 5x se stalo, že se náramek odepnul, což jsem zjistil ihned, protože začal plandat. Proti nárazům je dle mého ale poměrně odolný.

  • avatar
    07. 05. 2013 (07:11)
    Trvalý odkaz

    Vlastnim Fuelband a z me zkusenosti je vydrz podstatne delsi. Vydrz 5 dni je naprosto bez problemu.

    • avatar
      07. 05. 2013 (19:02)
      Trvalý odkaz

      V rodině máme 4 a u žádného nemohu potvrdit výdrž 5 dní. Nejdéle vydržel 3 dny, ale v odpoledne už nezasvítil :) Do dvou dní, ale u všech z počátku v pohodě. Po roce jde baterka rapidně dolů.

      • avatar
        08. 05. 2013 (20:10)
        Trvalý odkaz

        Záleží, jak často synchronizuješ. Týden mi vydrží naprosto bez problémů. Aktuálně ho mám na ruce 13. den bez nabíjení. Když byl nový a synchronizoval jsem ho s iPhonem několikrát denně (počáteční nadšení z nové hračky) a vydržel tak 2-3 dny.

  • avatar
    07. 05. 2013 (07:13)
    Trvalý odkaz

    Fuelband mi po 3/4 roku vydrží nabitý 6-7 dní!
    Voděodolný, ne vodotěsný – sprcha prý OK, ale sundávám ho.
    Přesto zvládá záplavu potu bez problémů :)
    Nárazy na výbornou, strhnout normálně nelze, ale asi bude mít bezpečnostní mez, kdy povolí…

  • avatar
    07. 05. 2013 (09:26)
    Trvalý odkaz

    Ja cekam na jakehosi hybrida Fitbit Wireless Flex, ktery umi co Up, ale ma lepsi zapinani, BT synchro, diody a umi to same co jiz ted dostupny Fitbit , ktery se ale snadno ztrati. Vceta byl Flex uveden na trh pro USA a Kanadu, Fitbit prodava Apple store, tak verim, ze je to otazka casu, kdy bude i v tom ceskem. Odhadovana cena – plus/minus stejna jako soucasny Fitbit One , tedy 3200 kc. Mel by byt vodeodolny
    Jinak jeste je zajimavy koncept hodinek Mio Alpha, vznikly na kickstarteru

  • avatar
    09. 05. 2013 (05:56)
    Trvalý odkaz

    O naramku Nike stale uvazuji, ale problem je ten, ze bych si musel vyzkouset velikost. Nevite, zda planuje Nike prodavat naramek v CR?

  • avatar
    09. 05. 2013 (06:08)
    Trvalý odkaz

    P.s. skoda, ze tyto naramky neumi merit tepevou frekvenci se zvukovou informaci pro uzivatele. Kamard chodi jednou za cas ke sportovnimu lekari a ten mu dela vysetreni, podle ktereho by mel pak dodrzovat svou optimalni tepovou frekvenci.

Komentáře nejsou povoleny.