Výběr: hraní na iPadu pro nejmenší

Většinou se věnujeme hrám pro odrostlejší publikum. To ale neznamená, že bychom na nejmenší potomstvo zapomněli. Přinášíme výběr hříček, který ratolestem udělá radost a ještě je i něco naučí.

Podíváme se na výběr her určený pro děti ve věku okolo tří let. V tomto stádiu jsou potomci občas dosti živí a různě střídají úseky své pozornosti a soustředění. Vývojáři tuto oblast nijak nepodceňují a App Store je plný různých hříček. Zde záleží, čemu se dítko věnuje nejraději. Pokud nejsou aplikace zdarma, tak se ceny většinou pohybují okolo dvou eur.

Při sestavování výběru proběhla diskuze s rodiči, jež už s dětmi a iPady mají mnoho zkušeností. Výsledkem je níže uvedený průnik toho nejlepšího. Všechny aplikace jsou ozvučené a snažili jsme se zařazovat pouze kousky bez reklam. Samozřejmě, že při důsledném pátrání na App Storu můžete nalézt mnohé další poklady. Pakliže máte i vy svůj oblíbený tip, napište nám do diskuse pod článkem.

Něco na rozehřátí a zklidnění

Fluidity není sama o sobě hrou jako spíše prostředkem k uklidnění. Po obrazovce plyne proud barev a po dotyku prstu se naruší proud výrazným odstínem. Dítě baví sledovat, kam a jak tok světla doslova plave po displeji. A co si budeme povídat, tato aplikace potěší i dospělé. Podle své nálady můžete nastavovat různé barevné odstíny a efekty. Za placený upgrade na plnou verzi získáte například výstup na TV a některé další efekty. Většina si ale vystačí se základem.

fluidity fluidity1
Fluidity (HD) / Zdarma (základní verze, odemčení na plnou 2,69 EUR)

Vděčná zábava jménem Puzzle

Není mnoho dětí, jež nemají rády skládání puzzle. V App Storu naleznete nepřeberné množství skládaček různých obtížností, témat i cen. Děti mají většinou nejraději ty kreslené – pak už je jedno, zdali skládají obrázky zvířátek, postaviček nebo autíček. V podstatě bychom mohli zařadit všechny do tří kategorií: klasická puzzle s dílky, skládačky podle tvaru a přiřazovací.

Zástupce první kategorie je Kids‘ Puzzles. Má princip klasického puzzle, kdy jednotlivé dílky přiřazujete do sebe, aby seděly ze všech stran. Obrazovka je rozdělena do dvou částí. V levém velké části se skládá samotný obrázek, pravý pruh skrývá dílky. Ty pomocí šoupání rolujete a poté prstem vytahujete na příslušné místo. Aplikace je v základu zdarma a obsahuje 16 skládanek. Za další si autoři řeknou o necelé euro.

Kids'-Puzzles Kids'-Puzzles3
Kids‘ Puzzles / Zdarma (základní verze, další skládanky 0,89 EUR sada)

Pakliže máte doma dítě zaměřené na vizuální a prostorové vnímání, můžete zkusit 3D Puzzle for Kids. Funguje na obdobném principu jako Rubikova kostka, avšak zjednodušeně v méně vrstvách. Ovládání je krapet náročnější, ale s pomocí rodičů se potomek vše rychle naučí. U této aplikace doporučujeme vypnout zvuk, neboť je místy příliš rušivý. Základní verze nabízí 18 skládanek, další dokoupíte za 1,79 EUR.

3D-Puzzle-for-Kids 3D-Puzzle-for-Kids2
3D Puzzle for Kids / Zdarma (základní verze, balíček 100 skládanek za 1,79 EUR)

Ve hře Kids! jde o přiřazování správných tvarů zvířátek do zašedlého obrysu. Například u kočky musí správně zasunout nosík, tlapku, ocásek a ouška. Na pozadí je pěkné malované prostředí, které odpovídá domovskému prostředí zvířete. Základní verze obsahuje pouze pár skládanek, za zbytek si autoři řeknou o 2,69 EUR.

Kids! Kids!1
Kids! / Zdarma (základní verze, balíček skládanek 2,69 EUR)
V Animal Puzzle for Toddlers & Kids musí dítě přiřazovat celá zvířata do krajiny. V té jsou jasně naznačeny výřezy a zvířata stačí pouhým přesunováním z levého pruhu zasunout. Aplikace opět obsahuje čtyři skládanky zdarma, za další je nutné si připlatit.

Animal-Puzzle-for-Toddlers&Kids Animal-Puzzle-for-Toddlers&Kids 2
Animal Puzzle for Toddlers & Kids / Zdarma (základní verze, dalších 19 skládanek za 1,79 EUR)

Pro náročné malé hráče

Pakliže dítě hravě zvládá všechna puzzle a skládanky, bude mu určitě vyhovovat portfolio her od vývojářů z Toca Boca. Některé jejich hry se už blíží těm dospělým, ačkoli nepostrádají kouzlo dětských hříček a jednoduché ovládání. Jiné nabízí zážitek z určitého prostředí jako například kuchyně, kadeřnictví, krejčovství a podobně. Všechny pojí kvalitní zpracování a jednotná cena 2,69 EUR, která zahrnuje vše. Tudíž už nemusíte dokupovat žádný další obsah.

Pokud bychom měli doporučit alespoň jeden kousek, pak to bude určitě Toca Train. Smyslem je řídit na kolejnici vláček. Na stanicích přistupují a vystupují lidé, případně nakládáte různý náklad. Vláček může jezdit až třemi rychlostmi. Nejkrásnější je, že dítě nenutí v podstatě do žádného plnění statistik. Pokud chce, může si jen tak libovolně jezdit krajinou bez cíle.

toca-train toca-train2
Toca Train / Placená 2,69 EUR

Malým kuchařům doporučujeme Toca Kitchen. Tak trochu i naučná hříčka umožní vařit ve své vlastní vybavené kuchyni. Samozřejmě s komfortem šéfkuchaře – vždyť tu máte, na co si vzpomenete: hrnce, pánve, troubu, mikrovlnku a dokonce i mixér. Čtyři hladoví lidé čekají jen na vašeho malého kuchtíka, až jim zaplní žaludky.

toca-kitchen toca-kitchen1
Toca Kitchen / Placená 2,69 EUR

Téměř většina dětských her na App Storu funguje na principu tzv. freemium – tedy základ zdarma, obsah navíc se platí. Nebojte se tedy zkoušet, kdo ví, která hra se dítku zalíbí. Naprostá většina aplikací je navíc poměrně nenáročná na prostor, takže se nemusejí obávat ani majitelé 16GB varianty iPadu. Vyhýbejte se aplikacím s reklamou, aby se dítě omylem nedostalo tam, kam nemá. A snad žádná hra nevyžaduje připojení na internet. Tablet tudíž můžete s klidem vzít na cesty a máte jistotu, že se dítko zabaví. Přesto vždy hlídejte čas, který dítě stráví nad iPadem, i když se vám hodí, že s tabletem konečně mlčí a nezlobí.

3 komentáře: „Výběr: hraní na iPadu pro nejmenší

  • avatar
    27. 04. 2013 (12:59)
    Trvalý odkaz

    Peekaboo Barn. Učí deti poznávať zvuky zvierat. Najprv dieťa počuje zvuk a háda aké zvieratko sa skrýva v chlieviku. Po ťuknutí sa zvieratko ukáže. Appka má geniálne vyriešenú lokalizáciu. Rodič môže názvy zvieratiek nahovoriť a popísať v materinskom jazyku. Z iPadu sa potom dieťaťu prihovára dôverne známy hlas rodiča. Neskôr poslúži aj na učenie cudzích jazykov. Appka je platená, ale rozhodne stojí za to.

  • avatar
    27. 04. 2013 (17:44)
    Trvalý odkaz

    Toca Boca má rozhodně i další povedené aplikace (děti baví Hair salon) Zkuste vyhledat hry Lego 4+. Rozhodně doporučím skvělé české Rozpustilé Básničky nebo Předškolní Brašničku (autor Jan Friml). Trochu větší děti ocení i Pottery – hru na hrnčírnu.

Komentáře nejsou povoleny.