Voltaic Solar Switch: brašna, která nabije iPad i iPhone [Zkušenosti]

S postupem moderních technologií se stále častěji objevují i použitelné aplikace solárních článků. Zatímco před pár lety byly dobré jen na napájení kosmických sond nebo kapesních kalkulátorů, dnes již napájí klávesnice nebo mobilní zařízení.

Asi jako každý často cestující majitel mobilních přístrojů řeším neustálý problém s vybitím potřebného zařízení právě v nejméně vhodnou chvíli. Děje se tak v okamžicích, kdy u sebe nemáte vhodnou nabíječku, nebo ji máte, ale zase nenajdete přístup k elektrické zásuvce.

Ideálním řešením by tak bylo „něco“, co bychom měli neustále při sobě a ono užitečné „to“ by mělo pořád dostatek energie pro případ potřeby. Jedním z adeptů je solární brašna Voltaic Solar Switch, kterou jsme testovali.

Somradlo pro třetí tisíciletí

Jde o klasickou brašnu přes rameno s rozměry tak akorát pro umístění tabletu s deseti až jedenáctipalcovou úhlopříčkou. Obsahuje tři kapsy, z nichž ta přední slouží pro příslušenství, druhá pro přenášenou elektroniku (mimo tablet sem vklouzne i většina malých notebooků) a v třetí zadní stěně najdete místo pro doklady, telefon nebo peněženku.

[HTML1]

Provedení brašny je solidní, vnitřní kapsa je polstrována a při výrobě bylo ve velké míře použito plastu z recyklovaných lahví. Od konkurenčních brašen se odlišuje solárními panely a s nimi souvisejícím elektronickým vybavením.

Na přední stěně najdete dva solární panely s celkovým výkonem 4W (na přímém slunci) a po jejich odklopení získáte přístup do již zmíněné technické sekce. V ní se nachází přenosný akumulátor s kapacitou 11 Wh, který je neustále připojen k solárním panelu. Kdykoli, kdy jsou panely vystaveny světlu, předávají získanou elektřinu do baterie, kde je uchovávána pro případ potřeby. Zajímavá je také možnost volby výstupního napětí. K dispozici máte 5 V na klasickém miniUSB výstupu nebo 12 V po přepnutí měniče na napájecím konektoru, který můžete rozšířit prostřednictvím dodávaných redukcí.)

Funguje i v zimě

Výrobce uvádí dobu dobití na přímém slunci nejvýše sedm hodin, což ani při naší největší snaze nebylo možné nyní v zimním období ověřit. Nicméně v pondělí plně vybitý akumulátor byl v pátek při běžném nošení opět plně dobit, panelům stačí opravdu nemnoho světla, aby správně fungovaly. Stačí tedy, když je v práci nebo doma položíte tak, aby nebyly panely stíněny a vše funguje. Praktické je odkládat je na okenní parapet, kde fungují nejlépe. A to i v případě, že je venku zamračeno a dopadá na ně pouze rozptýlené světlo.

Zda je světlo dostatečné poznáte kdykoli pouhým pohledem na logo v přední části nad panely. Pokud zde svítí červená dioda, dobíjení pracuje. Plně nabitá baterie zvládne bez problémů nabít iPhone na maximální kapacitu a ještě v ní něco energie zbude. Ochotně nabíjí také iPad mini, i když zde na plnou kapacitu nestačí. Ale ani pět hodin výdrže navíc není k zahození.

Naše nadšení z praktických zkušeností tak kalí pouze cena. Ta je však srovnatelná s podobnými řešeními jiných výrobců, nad kterými testované řešení vítězí praktičností při každodenním použití a odolností použitých solárních panelů.

Voltaic Solar Switch

  • líbilo se: praktičnost, přijatelná hmotnost, funguje i v zimním období
  • nelíbilo se: chybí krátké ucho
  • cena: 3 230 Kč
  • zapůjčil: www.bezobalu.eu

3 komentáře: „Voltaic Solar Switch: brašna, která nabije iPad i iPhone [Zkušenosti]

  • avatar
    03. 04. 2013 (09:52)
    Trvalý odkaz

    Strávil jsem s tímto zařízením jeden 10-ti denní peší track kolem Bajkalu, střídalo se slunce a oblačno. Po celou dobu jsem jej měl připnuté na batohu, Bohužel můj iPhone se mi nepodařilo nabít ani jednou.

    • avatar
      18. 04. 2013 (07:26)
      Trvalý odkaz

      To je spíš na reklamaci: může být vadná baterie nebo nějaký káblík. Mám od nich solární batoh a pak i panel na nabíjení notebooku, funguje to skvěle, za slunce líp, ale i v zimě se pomalu, ale jistě baterie nabíjí.

    • avatar
      22. 04. 2013 (13:59)
      Trvalý odkaz

      Taky si myslím, že máte vadný kus, Už rok s tím jezdím na kole – plná spokojenost, funguje přesně dle specifikací

Komentáře nejsou povoleny.