Zyxel PLA4201: zásuvka místo síťových rozvodů [Zkušenosti]

Jsou situace, kdy pro propojení dvou síťových zařízení nemůžete použít bezdrátové sítě a musíte se uchýlit ke kabelům. Co si však počít v případě, že klasické síťové rozvody nejsou k dispozici?

Jistou možnost řešení této zapeklité situace představuje použití elektrických rozvodů. Ano, skutečně hovořím o elektrických zásuvkách a rozvodu elektrické energie o napětí 220 V. S patřičným vybavením lze přenášet síťový provoz také jejich prostřednictvím.

Tímto vybavením jsou adaptéry využívající technologie Homeplug. Ta umožňuje propojit více síťových zařízení právě prostřednictvím elektrické zásuvky. Stačí jen do ní zasunout takový adaptér a kabelem jej propojit se síťovou kartu v počítači, rozbočovači, herní konzoli nebo síťovém přehrávači.

Z říše trpaslíků

K testu jsme měli k dispozici sadu dvou adaptérů od společnosti Zyxel s označením PLA4201. Ta patří k těm nejmodernějším a slibuje přenosovou rychlost až 500 Mb/s. Vzhledem k typu přenosu však reálná přenosová rychlost dosahuje maximálně poloviny této hodnoty, a to jen v ideálním případě.

Adaptéry Zyxelu překvapí již po vybalení svými miniaturními rozměry. Konkurenční řešení bývá několikanásobně větší. Tyto malé adaptéry se velmi snadno instalují a jejich uvedení do provozu zvládne skutečně každý. Vše, co musíte udělat, je zapojit je do zásuvky a propojit se síťovými kartami zařízení. Vše funguje na první zapojení bez jakékoli konfigurace.

Počet přípojných míst není omezen, proto po zakoupení další sady můžete do takto vytvořené sítě zapojit také další zařízení. A pokud bydlíte například v domě s více byty a nechcete, aby do vaší sítě měl přístup i soused se stejnými adaptéry, je možné zapnout tlačítkem na boku zařízení ochranu dat šifrováním.

Použitelná rychlost

Jak fungují adaptéry v praxi? Překvapivě velmi dobře. Když si totiž uvědomíte, že málokde najdete k přenosu dat tak nevhodné prostředí, jako jsou elektrické rozvody, pak vás rychlost přenosu skutečně překvapí. Vše samozřejmě záleží na stavu vašich elektrických rozvodů. Pokud máte několik desetiletí staré rozvody hliníkovými dráty, nemůžete počítat se závratnými rychlostmi. V domech s moderními měděnými rozvody pak můžete dosahovat i rychlosti srovnatelné se stomegabitovými sítěmi.

Při našem testování v pět let starém rodinném domě jsme na přímém zásuvkovém okruhu naměřili průměrnou rychlost 8,2 MB/s a ping 3,2 milisekundy.Při použití na nepropojených zásuvkových okruzích (mezi patry) pak rychlost klesla na stále použitelnou hodnotu 5,6 MB/s, ping zůstal nezměněn.

Zajímá vás, jak může signál projít oddělenými okruhy? Vše se děje díky elektromagnetické indukci, které stačí byť jen krátký souběh obou kabelů k tomu, aby datový signál „přelezl“ z jednoho okruhu na druhý.

Současně mají na přenosovou rychlost vliv i zapojené spotřebiče. Buďte si jistí, že například běžící rychlovarná konvice dokáže po dobu ohřevu snížit přenosovou rychlost třeba i na polovinu. To nic nemění na faktu, že propojení pomocí této technologie je funkční a použitelné jak pro práci s daty, tak i připojení multimediálního přehrávače u televize, kde schází klasické síťové připojení.

Zařízení zapůjčila k testu společnost Zyxel.

8 komentářů: „Zyxel PLA4201: zásuvka místo síťových rozvodů [Zkušenosti]

  • avatar
    15. 03. 2013 (08:09)
    Trvalý odkaz

    Protože přenos dat na tomhle principu je opravdu dost závislý na stavu elektrických rozvodů a výsledky jsou značně rozdílné, je třeba to opravdu pečlivě vyzkoušet.

    • avatar
      15. 03. 2013 (08:15)
      Trvalý odkaz

      Osobně mám zkušenosti s nasazením PowerLine řešení do různých výrobců v různých lokalitách a obecně platí, že pokud nejsou rozvody ještě v hliníku, problémy nebývají (navíc powerliny poslední generace se docela úspěšně poperou i s tím hliníkem, jen to chce obejít zásuvky a pořádně dotáhnout šrouby, ale ta rychlost není bůhví jaká)…

  • avatar
    15. 03. 2013 (08:19)
    Trvalý odkaz

    Při dnešních požadavcích na přenos dat to bude stejně dle mne nouzovka. Já jsem chtěl teď prodlužovat wifi síť expandery a vyzkoušel jsem jich několik a je to všechno metoda usilovných dřepů. Stejně jsem došel k k názoru, že drát je drát.

    • avatar
      15. 03. 2013 (08:24)
      Trvalý odkaz

      Tak extendery jsou cesta do pekel, protože s každým dalším vlastně klesá propustnost na polovinu…
      Powerline jsou daleko vhodnější tam, kde je signál wifi slabý nebo není možné tahat kabel (typicky třeba domácí multimediální centrum nebo chytrá
      televize, ne každý si chce sekat zeď v obýváku kvůli natažení kabelu). Mám takhle připojenou Apple TV + Raspberry PI v obýváku a stabilní přenosová rychlost je 8 MB/s, to na stejném místě s WiFi nedám…

  • avatar
    17. 03. 2013 (21:52)
    Trvalý odkaz

    Jen technická: posledních 20 let je už i v ČR napětí v síti 230V (a 400V místo 380V 3f)…

  • avatar
    18. 03. 2013 (12:15)
    Trvalý odkaz

    Souhlas, jedná se o užitečné zařízení. Já konkrétně ho používám pouze pro „přivedení pomalého internetu“ od ADSL routeru z kanceláře do mého routeru, kde používám 1Gb síť, přenos dat mezi PC, NAS atd to tedy neovlivní a parádu to udělá.

  • avatar
    19. 03. 2013 (09:39)
    Trvalý odkaz

    Na jakou vzdálenost jste to měřili ? Je vám doufám známo, že přenosová rychlost klesá se vzdáleností? A nemyslím tím vzdálenost vzduchem ale délkou el. kabeláže (okruhu). Měření jak noha.

    • avatar
      19. 03. 2013 (09:44)
      Trvalý odkaz

      Samozřejmě, utrpěl jsem v elektrotechnice jisté formální vzdělání :) Vzdálenost byla měřena v běžném dvoupatrovém rodinném domě, stáří rozvodů pět let. Jde-li vám o přesné vzdálenosti okruhu mezi jednotlivými body, mohu je pro vás z plánů dopočíst…

Komentáře nejsou povoleny.