MacBook Pro od Nsparkle slibuje výkon modelu s Retinou [Zkušenosti]

V redakci jsme měli k dispozici vytuněný MacBook Pro, který za nižší cenu nabízí výkon překonávající výkon modelu s Retina displejem.

Společnost Nsparkle se zabývá profesionálním tuningem Apple počítačů. Zatímco v zámoří je takových společností spousta, u nás jich zase tolik není. Značka Nsparkle je pro vás již známá, již před časem jste si mohli přečíst naše zkušenosti s jejich produkty z řady SnowBook (zrychlený MacBook Air) a SpaceBook (MacBook Pro s navýšenou úložnou kapacitou).

V posledních týdnech jsme měli možnost testovat její nový produkt, kterým je klasický MacBook Pro vybavený tak, že je rychlostí srovnatelný s modelem nabízeným Apple s Retina displejem. Srovnali jsme je oba proti sobě a naše dojmy vám nabízíme níže.

Na první pohled normální Pročko

Nsparkle při svém tuningu vychází ze základního třináctipalcového modelu MacBook Pro, který přichází s procesorem Intel Core i5 s taktem 2.5 GHz, integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 4000, displejem s rozlišením 1 280 x 800 bodů a sedmihodinovou výdrží baterie.

Tuning ze strany Nsparklu spočívá v náhradě vnitřního pomalého pevného disku za SSD úložiště OWC Electra 6G s kapacitou 128 GB a operační paměti OWC 8GB s taktem 1 600 MHz.

Od běžného MacBooku Pro počítač na první pohled rozeznáte prostřednictvím malého barevného tuningu u Apple loga, kde najdete modře doplněné logo a malou nálepku Tuned by Nsparkle. Tu lze v případě, že se vám nelíbí, snadno a beze stop sejmout a ponechat pouze modře doplněné logo.

Koná se rychlost?

Koná. Hned v úvodu si shrňme, co níže vidíte vyneseno v grafech. Vytuněný MacBook Pro od Nsparklu je v průměru rychlejší o třicet procent nejen podle provedených textů, ale i podle subjektivních zkušeností. Přestože oba počítače mají stejný procesor, Nsparkle je rychlejší v práci s operační pamětí a především v grafické části.

Zajímavé je srovnání výkonu diskových jednotek. Zatímco SSD disk osazený v MacBooku Pro s Retina displejem má nad svým soupeřem navrch při sekvenčním čtení velkých souborů, výrazněji ztrácí při práci (a především zápisu) s náhodně uloženými soubory.

Právě tato lepší práce s náhodně uloženými daty, která je při běžné práci nejčastější, je důvodem toho, proč se na MacBooku Pro od Nsparklu spouštějí aplikace rychleji a rychleji probíhají i dávková zpracování fotografií. Naopak pro práci se souvislými bloky dat je vhodnějším MacBook Pro s Retinou.

Teoreticky můžete mít časem problémem jen s tím, že disk OWC použitý Nsparklem nepodporuje pro OS X funkci Trim, zatímco na MacBooku Pro s Retinou aktivní je. Ovšem má to svůj význam: výrobce disku OWC nedoporučuje systémovou podporu pro Trim povolit, protože vnitřní firmware disku jej dostatečně nahrazuje.

Těžké dilema

Než Apple snížil cenu MacBooku Pro s Retina displejem na současnou cenu 38 990 korun, vycházel model od Nsparklu výrazně výhodněji. Přesněji řečeno ušetřili byste 9 580 korun, což není málo (MacBook Pro s Retina displejem ještě nedávno stál 45 869 Kč).

Nyní však vychází úspora „jen“ na 2 700 korun, což již vás přiměje uvažovat. Za tento příplatek získáte na jedné straně o něco tenčí počítač s displejem s vysokým rozlišením, na druhé straně však bude o něco pomalejší při běžných činnostech a především při vykreslování grafiky.

To, co se projevilo v testu, zaregistrujete také při běžném použití. Integrovaná grafika od Intelu má totiž s čtyřnásobným rozlišením Retina displeje daleko více práce a vše jí tak o něco déle trvá. Zkrátka se projeví vše, co jsme popisovali již v dřívějších našich zkušenostech s tímto MacBookem.

[HTML1]

Osobně bych se rozhodoval nejspíše takhle. Pokud plánujete použít počítač v kanceláři nebo doma, pro náročnou práci a ideálně i připojený k externímu monitoru, poté bych velmi uvažoval o verzi od Nsparklu. Pokud bych chtěl počítač primárně na cesty, používal bych jej  bez externího monitoru na běžnější práci, pak bych uvažoval o MacBooku Pro s Retina displejem. Jenže pak je otázkou, zda nepřemýšlet spíše o MacBooku Air či počkat, až displej s Retina rozlišením dostanou i Airy.

7 komentářů: „MacBook Pro od Nsparkle slibuje výkon modelu s Retinou [Zkušenosti]

  • avatar
    22. 03. 2013 (09:53)
    Trvalý odkaz

    njn, ta grafika je ovsem vykonejsi jen protoze vykresluje 4x min pixelu, takze ten pocitac vlastne vubec lepsi neni

    • avatar
      22. 03. 2013 (09:57)
      Trvalý odkaz

      Přesně tak, v závěru se o tom zmiňuji…

      Ono z toho vychází, že je lepší po „subjektivní“ stránce, pocitu uživatele. Protože když pracujete na obou těch počítačích tak ten rozdíl ve vykreslování 2D grafiky prostě vnímáte – okna se překreslují o něco pomaleji. A to jsme testovali v „retina ideálním“ rozlišení. Když si člověk rozlišení zvýší, klesne rychlost vykreslování ještě o nějakých 30 procent průměrně…

  • avatar
    22. 03. 2013 (09:53)
    Trvalý odkaz

    Osobně si nemyslím, že Retina Display dostanou i Airy. Minimálně ne v průběhu tohoto roku. Nedává to obchodně ani technicky smysl. I kdyby se podařilo odstranit momentální technické překážky (výkon, baterie), rozdíl mezi Air a Pro by byl potom příliš zanedbatelný a prodeje by se kanibalizovaly.

    • avatar
      22. 03. 2013 (09:55)
      Trvalý odkaz

      Na „kanibalizaci“ svých produktů Apple v poslední době příliš nehledí. Kdyby ano, nikdy nevydá iPad mini, který mu více než dramaticky kanibalizuje prodeje „velkých“ iPadů…

    • avatar
      22. 03. 2013 (19:12)
      Trvalý odkaz

      „If you don’t cannibalize yourself, someone else will“ Steve Jobs – Walter Isaacson .. takto přímo mluví S.Jobs, a myslím, že tuto myšlenku předal dál ve firmě :) … aneb proč čekat až Lenovo či jiný výrobce udělá tenký počítač s vysokým rozlišením (rozuměj Retina – sítnice)

  • avatar
    23. 03. 2013 (20:33)
    Trvalý odkaz

    Cize ked som si kupil MacBook Pro s Core i7, dal som si tam 16GB 1600 pamat a 500GB SSD disk, tak ho mam este lepsie ako mi ho tato firma vie vytunovat?
    Alebo okrem vymeny pamate a hdd tunuje i nieco ine, bo toto si vie zmenit ktokolvek
    Bavime sa o macu bez retiny

  • avatar
    23. 03. 2013 (23:30)
    Trvalý odkaz

    Na Air asi Retina hned tak nedorazí. Air je přece o tom, že je lehounkej, pohodlnej a vydrží dlouho na jedno nabití. Retina je krásná věc, ale moc žravá. Dokud nezvládnou nižší spotřebu a neuvařej grafiku, tak Air bude bez Retiny.

Komentáře nejsou povoleny.