247 Missiles: návrat konzolové herní klasiky [Zkušenosti]

Čím dál častěji vznikají v naší kotlině velmi zajímané hry a aplikace. 247 Missiles působí spíše jako závan historie v záplavě 3D herních akcí.

Nápad hry není nikterak převratný a možná právě proto je poměrně návykový. 24 hodin 7 dní v týdnu jste pod stálým vojenským tlakem. Staráte se o tři velkoměsta z východního pobřeží USA, atomovou elektrárnu a protiraketovou základnu. Vašim nelehkým úkolem je zajistit bezpečnost obyvatel a vojáků. K tomuto dostanete na úvod základní arzenál čítající čtyři lodě a dvě ponorky s řízenými střelami, jeden protiraketový radar s laserovou družicí a stíhací jednotku chránící každé město.

Z nebe na vás různou rychlostí padá déšť raket, který se snažíte svým deštníkem odrazit. Aby toho nebylo málo, občas se vzduchem proženou neviditelné bombardéry a z poměrně malé výšky shodí svůj náklad.

Protiraketový deštník

K úspěšnému dokončení jednotlivých úrovní budete určitě potřebovat výborný odhad a postřeh. Střely se objevuji náhodně a mají různou rychlost. K sestřelení můžete zvolit lodě nebo ponorky. Jejich střely však nemají stejnou rychlost a je velmi obtížné správně odhadnou místo střetu. Musíte rovněž myslet na to, že plavidla potřebují určitý čas na doplnění munice, což můžete udělat sami během klidnější fáze útoku. Jakmile je zasažena oblast s flotilou, chvíli trvá, než obnoví svou palebnou sílu.

Objeví-li se letící družice protiraketového štítu, aktivujete ji a ona laserovým paprskem pomůže zmírnit padající nebezpečí. Její účinnost se razantně zvýší vylepšením.

Poslední možnost, jak zachránit obyvatele měst, je protiraketová letecká obrana. Ta na krátkou chvíli pomůže, neochrání však město na dlouho. Její následná reaktivace je otázkou několika sekund.

Každá sestřelená nepřátelská raketa přinese do vaší sbírky určitý počet mincí. Někdy se také objeví magnet, který sám mince sbírá, což velmi zjednoduší hraní, protože bez jeho pomoci musíte zlaťáky sbírat sami. Ustojíte-li celou úroveň, budete v jejím závěru náležitě odměněni.

Všechny posbírané peníze můžete utratit za různá vylepšení svého obranného systému a zvýšit tím své šance na úspěchy v dalších kolech. Mince nejsou jediným odměněním. V GameCenter získáváte různá ohodnocení a pokud chcete, zapojíte se do několika veřejných žebříčků.

Pocta konzolovkám

Přestože je hra univerzální, na iPadu si ji zahrajete pouze v orientaci na výšku. Hudební doprovod a zvukové efekty jsou syntakticky křiklavé a dynamická melodie podporuje akčnost celé hry. Grafika na mě působí rozporuplně a spíš mi připomíná začátky konzolových her zakomponované do pokročilé animace.

Hraní mě bavilo a možná by mě bavilo více na menším displeji iPhonu. Po čase mi přišlo vše poněkud stereotypní a jedinou motivací se stala honba za vylepšením obrany. Jednotlivé úrovně nepřenáší nic jiného než zvýšení obtížnosti.

Budete-li hledat nějakou rychlou a graficky nenáročnou hru pro vyplnění čekací doby s iPhonem v ruce, jsou 247 Missiles dobrou volbou.

Aplikace: 247 Missiles
Autor:  Cinemax
Hodnocení: 3/5

Klady: dobrá hratelnost, nostalgie pro fanoušky konzolovek
Zápory: lze hrát pouze ne výšku
Cena:  0.89 EUR