Gesundheit!: zelená rýma, která vás nepustí [Zkušenosti]

Občas se nám na naše jablíčková zařízení objeví hra, která spolehlivě zabaví celou rodinu. Gesundheit! od prvního pohledu zaujímá místo společníka na dlouhé zimní večery, a to nejen pro vaše ratolesti.

Už samotný úvodní popisek na App Store dává tušit, že jde o výjimečný počin. Vždyť hra od svého uvedení v roce 2011 získala nemálo ocenění a jednu dobu byla možnost získat ji zcela zdarma v rámci App of The Week.

Po zapnutí vás přivítá krásné intro a uvede do příběhu. Jde o malé prasátko, které má rýmu, a proto je celé zelené. Ostatní prasátka se mu posmívají. Ale jen do doby, kdy na ně z ničeho nic vběhnout zlé červené bacily. Naše zelené prasátko záhy zjistí, že jeho „smrkance“ dokáží bacily nakrmit a tím odlákat pozornost. Honba za záchranou kamarádů může začít.

Grafika jednoduše vyrazí dech – pastelové výrazné barvy, stylizované prostředí a rozverné animace. Nadšeny budou nejen děti, ale také mnozí dospělí.

Při ovládání našeho zeleného hrdiny si vystačíte s pouhým jedním prstem a ano, v jednoduchosti je opět krása. Stačí jednoduše „ťapkat“ po displeji – prasátko už do daného místa dohopká.

Zapomeňte na noční můry z virtuálních joysticků

Samozřejmě, na cestě za kamarády bude potřeba překonávat různé překážky. K tomu slouží například teleporty v podobě barevných hvězdiček – přičemž plná barva znamená místo odkud se teleportujete, obrys znamená místo kam.

Vše vysvětlí úvodní obrázkové tutoriály, srozumitelně a jednoduše. Opravdu nebudete tápat. Aby to nebylo tak jednoduché, na každé úrovni se pohybují bacily. Jak jsme odhalili výše, mají slabost pro smrkance. Proto je musíte „vysmrkávat“ správným směrem – opět stačí jedním prstem natáhnout hlavičku našeho zelenáče. Pozor, bacil se k vám nesmí dostat! Jinak prasátko bez milosti sní. Bacily pak navádíte do zubů podzemního tvora, jenž se už o ně postará.

Rozmanité prostředí, jako například květinkové pole, nabízí zlepšení dostřelu, nebo velikosti smrkance. Jde o to je jen šikovně využít.
Každá úroveň skrývá ještě určitý počet hvězdiček, které můžete sbírat a získávat tak lepší bodové ohodnocení. Zářivé hvězdičky jsou však náchylné na poškození, takže je nesmíte posmrkat, nebo hůře – nesmí je pošlapat bacil.

Každou následující kapitolu uvádí animace, jež nastíní pokrok v příběhu.

Celou dobu vás provází pěkná hudba a povedené zvuky. Hra samotná dokonce nabízí více ukládacích pozic. Tudíž ji můžete rozehrát sami, a poté hrát například s potomkem, aniž byste přišli o svůj pokrok. Jedinou vadou na kráse tak zůstává velikost okolo půl gigabajtu, což udělá nejednu vrásku majiteli 16GB iPadu. Gesundheit! je však jasným kandidátem pro všechny, kteří mají rádi pohádkové příběhy a kvalitní hry.

Název aplikace: Gesundheit! (iPhone | iPad)
Autor: Revolutionary Concepts
Hodnocení: 4,5/5

Klady: zpracování, ovládání, přístupnost
Zápory: velikost aplikace
Cena: 1,79 EUR (iPhone), 2,69 EUR (iPad)