Apple novinky: 5. týden [2013]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě pátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Média a svět
[HTML1]

Apple jedná s HBO

Podle informací webu Bloomberg jedná Apple se společností HBO o zařazení filmového archívu dostupného pod komerčním názvem HBO Go přímo do Apple TV.

Společnost HBO poskytuje tento archív také v České republice, přistupovat k němu můžete z webového prohlížeče s instalovaným zásuvným modulem Silverlight, aktuálně v něm najdete například hodně diskutovaný snímek Hořící keř od režisérky Agnieszky Holland.

Apple končí s prodejem Maců Pro v Evropě

Poměrně hodně nevole vzbudila informace, že z důvodů nebezpečnosti použitých ventilátorů zakázala Evropská komise (mimo jiné) také prodej těchto počítačů v Evropě. Nařízení nabude platnosti prvního března.

Problémem je nedostatečné krytí zadních ventilátorů, jejichž lopatky se při neopatrné manipulaci mohou setkat ve vysokých otáčkách s prsty uživatele.

Ačkoli to na první pohled může vypadat jako něco strašného (a mnoho komentátorů rádo využilo této zprávy ke kopnutí do evropského společenství následované vybídnutí ke koupi, dokud to ještě jde), skutečnost není pro Apple ani zdaleka tak černá. Není tajemstvím, že prodeje Maců Pro se v poslední době limitně blíží nule a i profesionální uživatelé raději kupují stroje jiných produktových řad. A současná panika vyvolaná tímto oznámením se mu tak hodí, protože mu pomůže vyprodat ležáky ze skladových zásob, které by jinak musel prodat se slevou nebo odepsat jiným způsobem.

Proto také Apple nepřistoupil k žádnému řešení, aby mohl počítače nadále prodávat. Tim Cook totiž několikrát prohlásil, že profesionální nástupce právě Maců Pro přijde na trh v první polovině letošního roku.

Pokud tedy máte zálusk na profi stroj od Applu, nepodlehněte této panice a chvíli počkejte.

Podíl Applu na trhu s tablety je 43.6 procenta

Podle informací IDC klesl Applu podíl na celosvětovém trhu s tablety z loňských 51.7 procenta na letošních 43.6 procenta. Jde o data srovnávající čtvrté čtvrtletí let 2012 a 2011.

Applu tak klesl podíl i přesto, že v absolutních číslech prodal v daném období více tabletů (22.9 milionu), než vloni (15.5 milionů). Celkem se prodalo 52.5 milionu tabletů, což je téměř dvojnásobek loňských prodejů.

Na druhém místě za Applem je Samsung (tržní podíl 15.1 procenta při 7.9 milionech prodaných kusů), třetí místo patří Amazonu (podíl 11.5 procenta při 6 milionech kusů).

Apple ztratil na důvěryhodnosti

Společnost Apple se letos nedostala do žebříčku 20 nejdůvěryhodnějších společností známého Ponemon Institute. Apple nyní opanuje jednadvacátou příčku, vloni byl na čtrnácté pozici, předloni na dvanácté a v roce 2009 pak na osmé pozici.

iOS 6 je již na více než 300 milionech zařízení

Apple se vždy chlubil skutečností, že jeho uživatelé velmi rychle přecházejí na nové verze aplikací a operačních systémů. V tiskové zprávě k vydanému iOS verze 6.1 se nezapomněl pochlubit čísly: iOS 6 již používá více než 300 milionů jablečných zařízení, což je šedesát procent všech používaných iOS zařízení. Dodává také, že prostřednictvím služby Photo Stream bylo uploadováno více než devět miliard fotografií a přes službu iMessage bylo odesláno 450 milionů zpráv. Uživatelé iOS zařízení také obdrželi čtyři triliony notifikačních upozornění.

Softwarové novinky
[HTML1]

Opět problémy s Javou, opět odstraněny

Pokud stále ještě používáte internetové bankovnictví od Komerční banky, pak jste si jistě v minulém týdnu všimnuli, že se do své banky opět nemůžete přihlásit. Bylo to vinou nově objevené bezpečnostní chyby, na základě které Apple opět na dálku zablokoval spouštění Javy v prohlížečích na systémech s OS X.

Společnost Oracle, která se o Javu stará, opět promptně zareagovala a připravila opravu, která je zdarma k dispozici na jejich stránkách.

Apple vydal iOS 6.1

Po pěti testovacích betaverzích uvolnil dnes v podvečer Apple pro všechna podporovaná zařízení novou verzi mobilního operačního systému iOS 6.1.

Tato aktualizace obsahuje vylepšení a opravy chyb, včetně následujících|:

  • podpora LTE u dalších mobilních operátorů (kompletní seznam najdete zde, žádný z tuzemských operátorů však v seznamu nefiguruje),
  • možnost stahování jednotlivých skladeb z iCloudu pro předplatitele služba iTunes Match,
  • nové tlačítko pro reset Identifikátoru reklam.

Vše o této aktualizaci najdete v tomto našem článku.

Hardwarové novinky
[HTML1]

iPad se 128GB úložištěm skutečností

Apple oficiálně potvrdil informace, o kterých se předminulý týden spekulovalo – velký iPad s Retina displejem bude k dispozici i ve variantě se 128 GB flash úložiště. Tento model doplní v nabídce stávající konfigurace a zakoupit půjde za 19 549 korun ve verzi Wi-Fi, nebo 22 779 korun za verzi s 3G modulem.

Apple TV již podporuje bezdrátové klávesnice.

Současně s iOS 6.1 Apple vydal také operační systém pro Apple TV ve verzi 5.2 (přestože jde o odlišné číslování, vychází v mnohém tento systém ze základů iOS), která přináší hned několik zajímavých novinek.

Tou asi nejzajímavější je podpora pro bezdrátové klávesnice připojitelné prostřednictvím technologie Bluetooth. Díky tomu tak můžete na Apple TV zadávat texty pohodlněji, než prostřednictvím softwarové klávesnice a dodávaného dálkového ovládání.

Více o dalších novinkách u Apple TV se dozvíte v tomto našem článku.

Spekulace
[HTML1]

Apple nabírá odborníky na plasty

Jedna z nově otevřených pozic v Applu poptává inženýry se zkušenostmi s výrobou plastů. Jejich úkolem bude zlepšovat současné možnosti této technologie a současně se bude zaměřovat na vývoj netradičních metod výroby plastových prvků, jako je například termoformování.

Další fotky částí údajného iPadu 5

Připravovaný iPad 5 se prý bude velmi podobat stávajícímu iPadu mini. A jde nejen o změnu vzhledu, ale i použitých materiálů. Podle fotografií, jejichž pravost však není ověřena, by novinka měla být opět o něco tenčí i menší.

 Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu