Novinky u Apple TV: bezdrátové klávesnice i nový model

V posledních dnech se hodně hovoří o multimediálním jablečném přehrávači Apple TV více, než kdy předtím. Přinášíme vám shrnutí všech informací.

Jistě jste zaregistrovali, že před několika málo dny vydal Apple novou verzi mobilního operačního systému iOS 6.1 (informovali jsme v tomto článku). A zatímco pro mobilní telefony a tablety s logem nakousnutého jablka nepřinesla tato aktualizace žádné významnější novinky, v případě Apple TV je však situace odlišná.

Současně s iOS 6.1 totiž Apple vydal také operační systém pro Apple TV ve verzi 5.2 (přestože jde o odlišné číslování, vychází v mnohém tento systém ze základů iOS), která přináší hned několik zajímavých novinek.

Tou asi nejzajímavější je podpora pro bezdrátové klávesnice připojitelné prostřednictvím technologie Bluetooth. Díky tomu tak můžete na Apple TV zadávat texty pohodlněji, než prostřednictvím softwarové klávesnice a dodávaného dálkového ovládání.

Jak spárovat Apple TV s klávesnicí

Zapněte klávesnici do párovacího módu a v uživatelském prostředí Apple TV zvolte položku Nastavení -> Obecné -> Bluetooth. Ihned po zapnutí Bluetooth začne Apple TV vyhledávat dostupná zařízení a pokud najde připravenou klávesnici, připojí ji.

Abyste ji však mohli používat, musíte na klávesnici opsat čtyřčíselný kód, který vidíte na obrazovce a potvrdit jej klávesou Enter. Nyní je klávesnice připojena a můžete ji používat: kurzorovými klávesy lze nahradit dálkové ovládání.

Mimo to v nové verzi firmwaru přišla také podpora pro iTunes in the Cloud (přehrávání hudby přímo z iCloud), AirPlay podpora pro reproduktory (můžete zvuk z Apple TV posílat do reproduktorové sestavy podporující AirPlay), zobrazení následující skladby při přehrávání hudby i vylepšení stability a výkonu.

Proč je možnost připojení klávesnice tak zajímavá? Jde o to, že jde o první Bluetooth zařízení, které lze k Apple TV připojit a také o to, že v současné době vlastně nemáte takto připojenou klávesnici k čemu používat. V Apple TV totiž nenajdete žádný webový prohlížeč, kde byste mohli zadávat adresu, není zde žádný klient sociálních sítí nebo pošty, kde by bylo možné psát zprávy.

Jenže Apple nedělá nic jen tak bez důvodu a dá se očekávat, že v příštím updatu systému se možná dočkáme výraznějšího rozšíření funkcionality právě na tu úroveň, na které bude mít připojení klávesnice skutečný význam.

Tím se dostáváme k novince naznačené v úvodu. V posledních dnech se na základě dokumentace uniklé z certifikačního úřadu FCC začalo spekulovat, že nová Apple TV bude menší než současný model a také bude výrazně přepracovaná. Hovořilo se také o tom, že vzhledem k míře změn se již nová verze nebude jmenovat Apple TV.

Zaujalo vás to? Pak musíme zmírnit vaše nadšení. Podle vyjádření Applu však o nic převratného nejde, bude se jednat jen o klasický „tichý“ upgrade, který nepřinese změny vlastností a schopností produktu.

Proč tedy tolik humbuku okolo? FCC certifikaci musí podstoupit výrobce vždy, když změní vnitřní komponenty (především jde o bezdrátové sítě) a to se stalo i v případě Apple TV. Nová verze totiž přinese nejen procesor Apple A5x, ale také – což je důvod žádosti u FCC – nový bezdrátový čip Broadcom BCM4334. Jde o čip, který zvládá komunikaci ve Wi-Fi sítích na frekvencích 2.4 GHz i 5 GHz a integruje také Bluetooth ve verzi 4.0.

Foto: Apple, iLounge.com, FCC

6 komentářů: „Novinky u Apple TV: bezdrátové klávesnice i nový model

  • avatar
    31. 01. 2013 (13:46)
    Trvalý odkaz

    Klavesnice se bude hodit napr. na vyhledavani na YouTube, vytukavat to klasickym ovladacem je opravdu horor…

    Ja Apple TV ovladam iPadem aplikaci Remote.

  • avatar
    31. 01. 2013 (18:41)
    Trvalý odkaz

    Funguje Vám zadávání českých znaků na AppleTV? Když připojím Apple wireless keyboard tak nejsem schopen psát s diakritikou.

    • avatar
      31. 01. 2013 (22:45)
      Trvalý odkaz

      Když mám v ATV2 navolenu češtinu a CZ Account, tak mi to např. v YouTube Search česky píše. Mám ale starou klasickou BT bílou klávesnici z iMacu G5. S tou novou hliníkovou na 2 tužkovky ani ťuk. Prostě Made by Apple 2013… Někde na fóru jsem četl, že s první hliníkovou na 3 tužkovky to snad česky píše?!?!

  • avatar
    02. 02. 2013 (21:22)
    Trvalý odkaz

    Muzere mi nekdo vysvetlit, co znamena prehravani hudby primo z iCloudu? V cem se to lisi od iTunes Match.

    Vec ktera me trosku stve je ta, ze ikdyz ma ATV 8GB pameti, tak si nic neumi uchovat pro rychlejsi pristup, napr. Covery alb a nebo nejakou oblibenou hudbu, aby ji stale nemusel stahovat z netu a ja stale nemusel cekat na to, az se mi vsechny obrazky zobrazi. Myslim, ze by apple mel vice vyuzivat mezipamet.

    • avatar
      03. 02. 2013 (07:16)
      Trvalý odkaz

      Podle informací Applu jde o možnost přehrávat si zakoupenou hudbu bez toho, aby uživatel musel utrácet za iTunes Match…

  • avatar
    05. 02. 2013 (13:56)
    Trvalý odkaz

    Jediné čo mi stále bráni kúpiť apple TV je že nepodporuje základnú vec – prehrávanie filmov z NAS, čo je pre mňa absolútne neakceptovateľné :-/
    Chápem že apple týmto tlačí ľudí ku kupovaniu filmov z app store a snaží sa obmedziť pirátstvo, ale ja mám na NAS rodinné videá a všetky fotografie. Takže zatiaľ xtreamer Prodigy kým to apple TV nebude vedieť…

Komentáře nejsou povoleny.