Sony HDR-AS15: sportovní kamera ovládaná tabletem [Zkušenosti]

Jezdíte na kole, lyžujete nebo jen tak běháte? Chcete své sportovní zážitky zaznamenat ve formě videa? Podívejme se na kameru, kterou můžete ovládat i z iPadu.

Prolog

Internet je plný všech možných srovnání sportovních nebo chcete-li outdoorových kamer. Do hry se na konci loňského roku vedle několika modelů GoPro, značky Contour, Drift HD či nově také AEE MagicCamu a dalších dostalo i Sony. Omlouvám se, pokud jsem zklamal vaše očekávání, ale tento test nebude pojatý jako srovnávací – těch je na webu skutečně přebytek. Užijte si, prosím, pro tentokrát „obyčejný“ test Sony Action Cam HDR-AS15, budu se snažit vám tuto „nevýhodu“ kompenzovat jeho detailním a odborným pojetím.

Tento text vyšel na webu www.priblizovadla.cz, odkud jsme jej převzali se svolením provozovatele. Jeho autorem je Petr Lindner.

Co jsou Přibližovadla? Jedinečný web věnující se dopravním prostředkům s (nejen) dvěma koly v jedné stopě poháněné lidskou silou. A nejen klasická kola, ale především koloběžky, skládací kola, lehokola a další speciality. Prostě přibližovadla.

Sony Action Cam HDR-AS15 – seznamte se

Základní charakteristika většiny sportovně-outdoorových kamerek je stejná a ani Sony nikterak nevyčnívá z davu. Jde o stále ještě poměrně malý přístroj s pevně vestavěným fixně zaostřeným objektivem typu rybí oko, kamera nemá náhledový LCD, ale disponuje připojením Wi-Fi, takže displej může suplovat smartphone nebo tablet.

Primárně jde o videokameru s maximální kvalitou záznamu 1 080/30p, umí ale pracovat také v režimu slow motion až 720/120p, tedy se čtyřnásobným zpomalením – více v části Funkce kamery. Kromě videa zvládá ještě časosběrné, respektive intervalové focení, a to je asi tak všechno, co od ní můžete očekávat.

Sony Action Cam HDR-AS15

Kamera může fungovat jak „volně“, tak i ve standardně dodávaném podvodním (do 60 m) pouzdru. Upevnění na nejrůznější přibližovadla, hlavu, helmu a podobně se děje buďto pomocí stativového závitu (a příslušného upevňovacího doplňku) nebo díky rychloupínací botce a samolepicím držákům. Dva jsou v základní výbavě. Pro Sony Action Cam jsou navržena i další „upevňovadla“, ty je ale třeba dokoupit.

Konstrukce a ovládání

Na rozdíl od nesmyslně „krabičkoidního“ designu kamer typu GoPro a podobných sáhli designéři Sony Action Cam po „kamkordérovém“ tvaru ploché kamerky orientované na výšku. Odmyslím-li si cca 10 mm vyčnívající objektiv, pak tělo oválného průřezu má rozměry 72 × 47 × 24 mm a hmotnost 85 g. V ochranném pouzdru bez dalšího držáku váží 172 g a rozměry nabudou na 92 × 71 × 35 mm (opět bez výčnělků). Z pohledu rozměrů a hmotnosti jde tedy o sportovní kameru střední velikosti – je větší než třeba GoPro, ale menší než například podobně konstruované kamery Contour.

Sony Action Cam HDR-AS15

Počítám-li také přepínač aretace nechtěného zmáčknutí spouště Hold na zadní stěně, pak Sony Action Cam má celkem čtyři ovládací prvky. Onu pojistku a rozměrnou spoušť na zadní stěně, plus dva malé „čudlíky“ na pravém boku vedle čtvercového stavového displeje. Protože parametrů k nastavování není mnoho, vystačíte si se zmíněnými ovládacími prvky úplně v klidu.

Měli byste ale vědět, že pokud kameru vložíte do ochranného pouzdra, počet ovládacích prvků se najednou redukuje na pouhé jedno tlačítko spouště vzadu (jeho vnější aretaci Hold jako samostatný ovládací prvek už nyní nepočítám). Spoušť funguje zároveň jako hlavní vypínač, přesněji „zapínač“, protože vypnutí se realizuje automaticky po nastavené době nečinnosti kamery. Z toho je zřejmé, že než Action Cam vložíte do pouzdra, musíte mít všechny funkce dopředu nastavené. Kdykoliv budete chtít něco dodatečně změnit, musíte kameru vyjmout z pouzdra, nastavit parametry a zase ji do pouzdra vložit.

Sony Action Cam HDR-AS15

Naštěstí najdete mezi funkcemi této outdoorové kamery Sony možnost Wi-Fi připojení, takže pokud s sebou vozíte například iPhone či některý smartphone s Androidem, můžete nastavovat parametry kamerky bezdrátově. Musíte však počítat s tím, že se zapnutou „wifinou“ se rapidně tak na polovinu, možná i méně zkrátí výdrž akumulátoru, která je běžně kolem dvou hodin.

I kdybyste ale Wi-Fi neměli, otázka zní, jak často jste postaveni před nutnost měnit nastavení kamery? Co potřebuji, si nastavím před jízdou a pak už jen mačkám onen jeden jediný čudlík. Jinak řečeno: Považoval jsem sice za nutné na tuto skutečnost upozornit, mně osobně však při používání vůbec nevadila. Stěžoval jsem si ale na jiné věci. Třeba na to, že jediný indikátor provozu – malá červená LEDka – je sice na zadní stěně kamerky, ale v podvodním pouzdře není skoro vidět. Konkrétně když jsem měl Sony Action Cam připevněný na řídítkách kola nebo koloběžky, LEDku jsem prostě neviděl. Pro kontrolu chodu kamery jsem se tedy musel dívat na boční displej, což například při jízdě v terénu není nic příjemného. Zde by si výrobce měl vzít příklad z GoPro, které má indikační světlo výrazně umístěné na čtyřech (!) místech. Zepředu, zezadu, shora a zespod…

Sony Action Cam HDR-AS15

Ještě jednu výtku či spíše konstatování vztahující se ke konstrukci bych měl: Zadní dvířka jdou zbytečně lehce (až skoro samovolně) otevřít, akumulátor vevnitř je aretovaný jen decentně a navíc ještě vložený do adaptéru, no a paměťová karta je miniaturní až to bolí. Zkuste vyměnit Micro SD kartu v zimě v rukavicích… Vřele doporučuji s touhle činností pokud to jde, vůbec nepočítat. 32gigabajtová Micro SDHC karta Class 10 nestojí ani tisícovku a na běžné natáčení by vám měla bez nutnosti výměny vydržet i s dostatečnou rezervou.

A jde se připevňovat…

Už jsem to zde jednou uvedl, v základní výbavě kamery Sony Action Cam HDR-AS15 najdete ochranné podvodní pouzdro a dva poměrně rozměrné samolepicí držáky – jeden plochý a druhý mírně zaoblený. Podotýkám, že držáky jsou pevné – kameru nelze nijak polohovat. Toť vše…

Sony Action Cam HDR-AS15

Jakékoliv další příslušenství pro upevňování – včetně kloubu pro polohování kamery (pouze ale nastavení sklonu) umístěného na samolepicích držácích – si musíte za nemalý peníz dokoupit. Mimochodem, Sony tomuto jednoduchému kloubu za 750 Kč říká vtipně „Objektiv tilt s náklonem optické osy“ a otrocky toto naprosto nesmyslné označení přebírají mnozí prodejci. Jinak poměrně korektní Megapixel.cz tomu pak dává korunu zařazením tohoto plastového kloubu do kategorie Speciální optika mezi telekonvertory, Lensbaby či 3D objektivy

Sony Action Cam HDR-AS15

Co je však k mání dalšího? Pro nás, kteří jezdíme na dvou kolech bez volantu je důležitý držák na řídítka. Ten v nabídce najdete, ale opět polohovatelný jen v jednom směru – nahoru a dolů. Dobrá, jdeme dál – držák-pásek na hlavu je k dispozici ve dvou verzích – jak pro kameru v pouzdru, tak i pro Action Cam nechráněný. To kvituji s velkým povděkem, protože plastová „čočka“ pouzdra optickou kvalitu rozhodně nevylepšuje (to ale platí pro všechny kamery) a možnost připevnění kamery bez pouzdra je tedy výhodná. Nicméně počítejte s tím, že v záběru budete mít – u obou variant – i část hlavy nebo helmy. No a tím vlastně možnosti „upevňovadel“ končí.

Sony Action Cam HDR-AS15

Není to tedy žádná sláva, konkurenční produkty nabízejí více možností, nicméně pro běžné použití je možností dost. Co v praxi potřebujete? Připevnit kameru na helmu, na řídítka, na snowboard či kajak – to vše je zde umožněno. Navíc díky stativovému 1/4palcovému závitu naspodu podvodního pouzdra můžete využít spoustu příslušenství „třetích stran“. S rozličným připevněním byste tedy neměli mít neřešitelný problém. V tomto ohledu si tedy dovolím nesouhlasit s některými svými kolegy recenzenty, kteří možnosti připevnění Sony Action Camu hodnotí jako nedostatečné. Ano, v základní výbavě jsou skutečně možnosti velmi, převelmi ošizené a je třeba si další prvky přikoupit – s tím je prostě třeba dopředu počítat.

Sony Action Cam HDR-AS15

Další příslušenství

Ještě bych rád zmínil dvě volitelné součásti výbavy Sony Action Cam. Jednak jsou to náhradní přední kryty na ochranný podvodní obal. V balení najdete jeden klasický kryt s vypouklou přední čočkou – to proto, že i ten originální může dojít k úrazu a přes poškrábaný akrylát se obraz nenatáčí dobře, a druhý, rozměrnější kryt s plochou čočkou. Ten je určený pro potápění či obecně natáčení pod vodou, kde s plochým krycím „sklem“ dostanete mnohem ostřejší obraz než s vypouklou čočkou.

Sony Action Cam HDR-AS15

Druhou zajímavou věcičkou je terminologií Sony „Ruční držák s displejem LCD“. Ten umožňuje jednak náhled při natáčení, ale také prohlížení pořízeného videa. Dělá zkrátka ze sportovně-outdoorové kamery Action Cam takový malý kamkordér. Bohužel zatím nemáme k dispozici přesnější parametry – tedy hlavně rozlišení 2,7palcového displeje – ale ani cenu a dostupnost na českém trhu. To stejné platí i pro sadu předních krytů.

Sony Action Cam HDR-AS15

Funkce kamery

V úvodu jsem už prozradil, že maximum videa je Full HD 1 080/30p. Následuje menší rozlišení 720p, a to při frekvencích 30p, 60p nebo 120p. Sony tedy poskytuje možnost 2× (60p) nebo 4× (120p) zpomaleného videa a dělá to docela zajímavě tak, že tyto slow motion videa přehrává rychlostí 30 sn./s – video je tedy rovnou zpomalené. Abyste rozuměli, proč se nad tím pozastavuji: Většina kamer má totiž nastavené přehrávání stejnou rychlostí jako záznam, takže zpomalení je třeba provést ve střižně. Sony tento krok odstraňuje, což je výhodné zejména když chcete video bez nutnosti dalšího zpracování třeba umístit na internet.

Jen pro úplnost – k mání je ještě jeden „minimalistický“ mód videa – VGA 480/30p.

Kromě videa má Sony Action Cam ještě možnost intervalového snímání. To se děje v rozlišení Full HD, tedy 1 920 × 1 080 obrazových bodů při volitelném intervalu 5, 10, 30 nebo 60 sekund. Počet fotografií nebo délku intervalového snímání nastavit nelze.

Jak u videa, tak i v případě intervalového snímání, ze kterého pak můžete v počítači vytvořit časosběrné video, lze ještě využít dvou režimů zobrazovacího úhlu – 170 stupňů a zúžených 120 stupňů. Podotýkám, tato kamerka nemá (stejně jako snad celá její konkurence) optický zoom, jde o elektronický výřez obrazu.

Klasické fotografování a s tím související funkce umožněny nejsou, stejně jako nelze nastavovat parametry obrazu nebo zvuku ve smyslu vyvážení bílé, korekce expozice, citlivosti mikrofonu apod.

V souvislosti se zvukem je ale třeba zmínit možnost připojení externího mikrofonu. Klasický 3,5mm konektor je však umístěný pod krytkou naspodu kamerky. Jack mikrofonu tam tedy připojíte pouze když kameru nemáte v pouzdru, což ale znamená, že ji musíte držet v ruce. Jsem tady sám, komu se toto technické řešení zdá nesmyslné a v podstatě nepoužitelné?

Sony Action Cam HDR-AS15

O něco více použitelná je elektronická stabilizace, kterou Sony Action Cam oplývá. Pokud ale píši „o něco více“, tak to není o moc. Ne, že by nefungovala – zejména pro potlačení drobných vibrací, například při jízdě na šotolině, je výborná. Jenže bohužel pracuje pouze v režimu zobrazovacího úhlu 120 stupňů, který – jak se dozvíte dále v části Obrazová (a zvuková) kvalita – poskytuje jen „kompromisní“ kvalitu.

Jde to i bez drátu

Vlastníte-li jakékoliv zařízení s operačním systémem AndroidTM nebo cokoliv jablečného s iOS, můžete si zdarma stáhnout program PlayMemories Mobile, který vám umožní pomocí Wi-Fi ovládat Sony Action Cam, nastavovat parametry snímání a stahovat pořízená videa do smartphonu či tabletu.

Sony Action Cam HDR-AS15

Na první pohled jde o super vychytávku, nicméně brzy zjistíte, že s objektivem rybí oko, který tato kamerka má, zase až tak důležité nastavení záběru není, abyste jej nedokázali udělat i doslova od oka. K možnosti změny parametrů v pouzdru jsem se už vyjádřil výše, takže mám-li možnost Wi-Fi stručně ohodnotit, musím říci, že se bez něj v pohodě obejdu. Je to taková „výhoda pro geeky“. Osobně bych spíš než Wi-Fi uvítal raději třeba GPS s logováním ujeté, uběhnuté, uběžkované, uletěné trasy…

Obrazová (a zvuková) kvalita

Nastává chvíle lámání chleba – jakékoliv vlastnosti a funkce jsou s malou nadsázkou víceméně podružné, není-li výborná obrazová a zvuková kvalita výstupu. Jak se v tomto ohledu osvědčilo Sony Action Cam HDR-AS15?

Pevně zaostřená monofokální optika věhlasného jména Carl Zeiss Tessar fyzického ohniska 2,5 mm a světelnosti F2,8 podává odpovídající výkon – obraz vyniká výbornou ostrostí, snad jen zcela v rozích je vidět její malý úbytek. Jedna velmi zřetelná vada se zde ale vyskytuje, otázkou je však, zdali je to záležitost objektivu – chromatická aberace. Ony známé fialové kontury se – právě v rozích obrazu – vyskytují ve skutečně nepřehlédnutelné míře, a co víc, celé rohové oblasti jsou barevně posunuté směrem k modrým odstínům. Osobně se domnívám, že se zde nejedná ani tak o chybu optiky, jako spíš o vadu na mikročočkách snímače, které zkrátka nedokážou akceptovat příliš velký úhel dopadu paprsků světla v rozích záběru bez chromatické vady.

Jinak považuji celkové barevné podání za korektní, expoziční automatika i vyvážení bílé se snaží co to jde, pouze v extrémech, jako třeba v zamračeném počasí na bílém sněhu už ale nestíhají. To se však dá omluvit, zde mají problémy i zrcadlovky.

Co mi ale vadí na Action Camu nejvíce, je degradace obrazu způsobená necitlivou digitalizací. Video má zbytečně malý datový tok (kolem 16 Mbit/s), což při současných cenách paměťových karet považuji za naprosto zbytečné. Nebo že by vyšší datový tok nestíhal procesor kamerky? Ať je příčinou cokoliv, velká komprese (kodek AVC/H.264 v kontejneru MP4) způsobuje viditelnou posterizaci na jednolitých plochách a rozpadání textur.

 

Na vrub obrazovému procesoru je třeba přičíst i o stupeň horší kvalitu obrazu při 120stupňovém úhlu snímání, který, jak jsem již uvedl, je realizován elektronicky, nikoliv optickým zúžením.

I přes všechny zmíněné nedostatky podává Sony Action Cam ve své kategorii překvapivě výborné výsledky při slabé hladině světla. Obraz netrpí nadměrným šumem, nic vám nebrání natáčet v interiérech osvětlených jednou úspornou zářivkou. Tady se kvality „soňáckého“ CMOS snímače Exmor R ukazují v tom nejlepším příslovečném světle. Musím suše konstatovat, že kdybych měl vyslovit jeden jediný důvod, proč si Action Cam od Sony koupit, tak by to bylo právě kvůli natáčení ve špatném osvětlení.

Abych byl ale objektivní, pak je třeba ještě dodat, že výše uvedené neplatí pro intervalové fotografování. U něj jsou bohužel snímky při špatném světle hodně nekvalitní, ale ani v exteriéru vás obraz nenadchne. Problém vidím opět v digitalizaci, kdy obraz z 16Mpx snímače je v kameře v reálném čase downsamplován na 2 Mpx, a buďto algoritmus nebo procesor (či oboje zároveň) prostě nestíhají. A přitom mohly být fotografie třeba šestimegapixelové nebo i větší a dávkové zmenšení by si pak uživatel udělal sám dodatečně v počítači.

Ještě krátce ke kvalitě zvuku. Ta se u podobných zařízení hodnotí velmi obtížně – většinou je totiž kamera uzavřena v ochranném pouzdru, které nejen že je vodotěsné, ale logicky i docela dost zvukotěsné. Na obranu Sony ale musím uvést, že vestavěný stereofonní mikrofon je hodně citlivý a dokáže částečně zaznamenat zvuk i přes pouzdro. Jenže… To je obvykle k něčemu připevněno, a přes to „něco“ se přenáší vibrace, které zaznamenává mikrofon také – a v mnohem větší míře – než skutečný zvuk.

Pokud byste se rozhodli natáčet kamerou bez pouzdra, což, jak jsem již uvedl, u Sony lze také, narazíte na problém rušení mikrofonu větrem. To, jinak řečeno, v podstatě znemožňuje použití v pohybu, protože něco jako protivětrný windscreen se na Action Cam nasadit nedá.

 

Celkové hodnocení

Na závěr si chtě-nechtě musím vypůjčit pointu, která již několikrát zazněla v zahraničních recenzích: „Jako prvotinu ve sportovních kamerách lze Sony Action Cam HDR-AS15 hodnotit dobře. Výrobci by ale mělo být zároveň jasné, že má před sebou k dokonalosti nebo spíše větší konkurenceschopnosti ještě kousek cesty. Seznam věcí k vylepšení je pro začátek docela dlouhý.“

Za mě je třeba především přehodnotit zpracování obrazu a korigovat chromatickou aberaci – všechno ostatní je akceptovatelné a lze vysvětlit alibistickým „To není vada, ale vlastnost“. Pokud stíhá obrazový procesor kamery, mohl by aspoň část problémů vyřešit upgrade firmwaru. Jestli ne, nezbývá, než si počkat na další model sportovně-outdoorové kamery od Sony.


Plusy a minusy

  • dobrá kvalita obrazu ve slabém osvětlení
  • slow motion video
  • solidní pořizovací cena
  • Wi-Fi komunikace

ale …

  • necitlivé zpracování obrazu
  • silná chromatická vada
  • malé možnosti uchycení v základním vybavení

Sony Action Cam HDR-AS15


Technická data Sony Action Cam HDR-AS15

snímač Sony Exmor R, back illuminated, velikost 1/2,3″
objektiv Carl Zeiss Tessar 2,5 mm F2,8 (eq. kinofilmu 15,3 mm)
obrazový úhel 170˚/120˚ (digitální výřez)
zaostřování fixfocus
stabilizace elektronická
rychlost závěrky 1/30–1/10 000 s
LCD ne
Wi-Fi ano
GPS ne
paměťová karta Micro SD/SDHC nebo Memory Stick Micro
video 1 080/30p, 720/30p, 720/60p, 720/120p, 480/30p
zvuk stereo AAC 48 kHz
kodek|kontejner AVC/H.264/MP4
externí mikrofon ano
intervalové snímání rozlišení 1 920 × 1 080 px, interval 5, 10, 30, 60 s
podvodní pouzdro do 60 m
rozměry a hmotnost bez pouzdra   82 × 47 × 24 mm, 85 g
rozměry a hmotnost v pouzdru 103 × 71 × 35 mm, 172 g 

Zapůjčil

  • Sony Czech
  • V Parku 2309/6
  • 148 00 Praha 4
  • Tel.: +420 222 864 111
  • E-mail: support.cz@eu.sony.com
  • www.sony.cz

Cena

  • ke dni 23. ledna 2013: 7 700 Kč

Bonusy

Další videa, pořízená kamerou Sony Action Cam HDR-AS15, najdete přímo na Přibližovadlech.

Tento text vyšel na webu www.priblizovadla.cz, odkud jsme jej převzali se svolením provozovatele. Jeho autorem je Petr Lindner.

Co jsou Přibližovadla? Jedinečný web věnující se dopravním prostředkům s (nejen) dvěma koly v jedné stopě poháněné lidskou silou. A nejen klasická kola, ale především koloběžky, skládací kola, lehokola a další speciality. Prostě přibližovadla.

Jeden myslel na “Sony HDR-AS15: sportovní kamera ovládaná tabletem [Zkušenosti]

Komentáře nejsou povoleny.