Logitech Solar Keyboard Folio: neobyčejný obal [Zkušenosti]

Obal s klávesnicí pro iPad může být užitečný pro všechny, kteří potřebují pořizovat větší množství textu. Otestovali jsme jeden, o jehož nabíjení se namísto vás postará slunce.

Když se naskytla příležitost recenzovat tento zajímavý doplněk, byl jsem na rozpacích, jak se k úkolu postavit. Myslím si, že je těžké zbavit se prvotního nadšení a najít maličkosti, které by mohly případnému zájemci vadit. Vyžaduje to čas a důkladné testování. Proto jsem používal Logitech Folio celý měsíc, a přestože jsem stále velmi nadšený, objevil jsem některé drobnosti, které můj způsob práce znepříjemňovaly.

Provedení a zpracování

Jakmile vybalíte Folio z papírového obalu, ucítíte v dlani pocit z umělého materiálu, který, ač má snahu vypadat jako kůže, podobá se pouze vzhledem. Neznamená to však, že by nebyl při nošeni v ruce příjemný. Právě naopak, je měkký, neklouže a hrany jsou ohebné podobně jako u Smart Coveru. Přední stranu zdobí decentní logo a také malé, fólií zakryté solární panely v černém rámečku. Celkový střízlivý dojem sice narušují, ale protože nezabírají většinu plochy, dá se na ně zvyknout.

Po otevření si všimnete rozdělení na tři části. Celou jednu stranu zabírá pryžový rámeček pro iPad, který je ve vnitřní části opatřen malými nožičkami. Zařízení do něj padne jako ulité. Veškeré ovládací prvky a konektory jsou perfektně přístupné a nejste tudíž v ovládání nikterak omezování. Testovaný model je určen pro iPad 2 a novější s tím, že otvor pro napájecí kabel odpovídá staršímu typu. Předpokládám, že nový Lightning konektor nebude dělat žádné problémy. Vzhledem k tomu, ze rámeček je vyroben z pružného materiálu, manipulace se zařízením při jeho vkládání a vyjímaní je velice snadná. Neznamená to, že byste umístěním iPadu do Folia nemohli své zařízení kdykoli pohodlně svléknout.

Protější strana obalu na menší části schovává solární panely a slouží také k nabíjení tužkových monočlánků, které jsou ukryté ve stříbrné trubičce. Broušený plast na mě působí poněkud lacině, ale požadovaný kovový dojem zprvu skutečně vyvolal. Na krajích jsou červené záslepky, které jen zvyšují nevkusnost celého prvku. Pokud Logitech chtěl dát svým zákazníkům možnost vybité baterie vyměnit, musel sáhnout po dostupných monočláncích. Když obal zavřete, stříbrný váleček vyztuží jinak měkký hřbet a celá konstrukce působí velmi pevně.

Klávesnice je lemována stejným materiálem, z něhož je vyroben rám pro iPad a při zavření působí vše jako by k sobě patřilo. Díky tomuto okraji, se klávesy nedotýkají displeje a odpadá řešení mastných fleků, jak tomu občas je u některých notebooků. Okraj je zaoblený a položeným dlaním při psaní nevadí. Ve spodní části jsou dva důlky, které slouží k zasunutí miniaturních nožiček rámu iPadu. Na pravé boční straně najdete dvě malá tlačítka pro aktivaci bluetooth spojení a kontrolu stavu baterií.

Klávesnice je vyrobena z tvrdého plastu ve stejném odstínu šedi jako celá vnitřní část a mechanismus tlačítek známe ze všech klávesnicí s nízkým zdvihem. Psaní hmatovou metodou je na hranici použitelnosti, po chvíli zácviku si však prsty zvyknou. Myslím, že menší klávesnice by už širším dlaním nevyhovovala. Jednotlivá tlačítka kladou příjemný odpor a při psaní vydávají poměrně značný hluk, což je dáno použitým mechanismem. Jste-li zvyklí na tichou práci s iPadem, bude vám to vadit. Českou diakritiku a speciální znaky, které známe z deskopových klávesnic, zde nenajdete. Ti, kteří při psaní textů používají pro kontrolu oči, mají v tomto případě smůlu. Pro psaní všemi deseti je klávesnice ideální. Horní i spodní tlačítka dostala navíc speciální funkce, díky kterým je práce s iPadem o mnoho jednodušší a bližší užívání notebooku. Zvyknete-li si na to, dotyk displeje nebude tak častý.

První pocity

Ihned po otevření obalu se iPad v závislosti na nastavení odemkne. Práce na výšku je dost nepříjemná, protože při otočení druhé části obalu na zadní stranu držíte v ruce jednotlivá tlačítka klávesnice a také vystouplý kryt baterií. Čtení článků a knížek při cestě hromadnou dopravou, zvlášť když stojíte, nebude patřit mezi oblíbené činnosti.

Rozhodnete-li se použít iPad na šířku, máte možnost si díky nožičkám a důlkům zvolit jednu ze dvou úrovní práce se zařízením. Jakmile postavíte rámeček na kraj klávesnice, připravíte se pro psaní. Bluetooth se automaticky aktivuje a zařízení se s tabletem spáruje. Od tohoto okamžiku máte téměř plnohodnotný netbook.

Pomocí speciálních funkčních kláves aktivujete Spotlight, přepnete rozložení klávesnice a také aktivujete všechny možnosti schránky. K funkčním klávesám patří také home button, zamykání displeje a ovládání přehrávače i zvuku. Jedno funkční tlačítko jsem zde postrádal a to nejspíš proto, že jsem si na něj na standardní Apple klávesnici zvykl. Mluvím o nastavení jasu displeje.

Druhou úrovní použití jsou média. Rámeček s nožičkami přesunete do důlků a zahalíte většinu klávesnice. Jediné, co zůstane k dispozici, jsou spodní tlačítka. Jejich nastavení se automaticky změní na ovládání přehrávání, nastavení hlasitosti a aktivace funkce fotorámečku. Pohodlně se v této poloze sledují filmy a fotografie. Hlavně při použití na měkkých površích je iPad díky obalu velmi stabilní.

Byl jsem velice zklamaný, když jsem zjistil, že k přehrávání videi v nativní aplikaci YouTube nebudu moci Folio využít. Klávesnice zde nefunguje, tak jak by měla a ovládat přehrávání lze pouze dotykem. Není to však chyba Folia, ale aplikace samotné. Ostatní testované programy pro média využívaly funkční klávesy naplno.

Zkušenosti po měsíci

Logitech Solar Keyboard Folio je výborně zpracovaný obal pro iPad, který jsem pro psaní článků do Superapple Magazínu i pro vlastní blogerskou tvorbu využíval velmi intenzivně a umím si jej i za nabízenou cenu představit jako součást svého vybavení. Líbí se mi jak je v něm iPad ukryt a chráněn před okolními vlivy a že mohu kdykoli usednou k nerušenému psaní i bez applí bezdrátové klávesnice.

Mým koníčkem není jen psaní textů, ale také rád využiji potenciál tabletu a zahraji si tu a tam nějakou hru. Ty, které využívají gyroskopu a mají složitější ovládání, si s Foliem nezahraji. Musím iPad vytáhnout ven. Také v tašce zabírá mnohem více místa, a pokud jako já rádi chodíte „nalehko“, dáte přednost pouze smart coveru. Jednoduché texty napíšete i na dotykové klávesnici.

Při psaní se mi také několikrát stala velmi nepříjemná věc. Potřeboval jsem si klávesnici posunout po stole, a proto jsem zatlačil na její okraj. Boční tlačítka vpravo jsou tak nešikovně umístěná, že jsem si vždy klávesnici vypnul.

Vyzdvihnout zde musím kvalitu přehrávaného zvuku. Díky tomu, že vyústění otvoru pro repráček je nejen skrze zadní stranu obalu, ale také z rámu ven, odráží se zvuk od zadní strany a je slyšet mnohem lépe.

Umím psát všemi deseti a i přesto občas potřebuji najít některý znak, který anglická klávesnice neobsahuje. V takovém případě nezbude než aktivovat dotykovou klávesnici a hledat zde.

V návodu výrobce výdrž baterií neuvádí, pouze doporučuje nabíjet minimálně 6 hodin pokojovým osvětlením pomocí solárních článků a to v případě, že indikátor stavu baterií změní své zelené světlo na červené. Během používání jsem se k tomuto stavu vůbec nedostal. Pokud jsem s obalem nebo iPadem nepracoval, otočil jsem jej ke světlu a dobíjel.

Přemýšlel jsem, komu bych Logitech Solar Keyboard Folio doporučil a došel jsem k závěru, že naprosto ideální doplněk by to byl pro studenty do školních lavic. Vzhledem k tomu, jak je celé zařízení malé a externí klávesnice by zabírala pouze místo navíc v už tak přecpaném batohu, každý volný prostor by se mohl hodit. Informace na přednáškách jsou mnohdy tak rychle předávány, že možnost psát všemi prsty a neztratit přitom nit je skvělá. Kdybych v době svých studií mohl využít Folio a iPad, v mnohém by mi to ušetřilo nejen čas, ale také bolest zad.

A samozřejmě ji uvítají všichni aktivní blogeři, novináři, kreativci či spisovatelé. Zkrátka všichni, pro které je tvorba textu hlavní pracovní náplní.

Kompletní fotogalerie

2 komentáře: „Logitech Solar Keyboard Folio: neobyčejný obal [Zkušenosti]

  • avatar
    15. 01. 2013 (12:10)
    Trvalý odkaz

    Jak je to s cestinou, da se horni rada prepnout na ceske rozlozeni? Diky

Komentáře nejsou povoleny.