SG Storm Raiders: vzdušným esem v druhé světové [Zkušenosti]

Pokračovaní veleúspěšné série letových simulátorů Sky Gamblers na sebe nenechalo dlouho čekat a historickou mezeru před pár dny doplnil nový díl s názvem Storm Raiders, který nás vtáhne do zásadních událostí druhé světové války.

Myslím, že nemůže být pro softwarovou společnost a její produkt lepší reklamy, než prezentace svého titulu na Apple Keynote. Přestavení nového iPadu s retina displejem doprovázely ukázky využití monstrózního rozlišení, které se dostalo do ruk všem nadšeným ovečkám, jenž nemohli ani dospat, až budou hledat pixely a překračovat hranice vlastního zraku. Hry představené na této události, mezi kterými byl také druhý díl vzdušného simulátoru Sky Gamblers s pod titulem Air Supremacy, vymačkaly z výkonu iPadu maximum. Jako jeho čerstvý majitel jsem také čekal až se budu moci vmáčknout do kokpitu mé oblíbené F-15 a užít si nejen nádherné scenérie přímořských oblastí romanticky doplněné o ohnivě oranžový západ slunce, ale také krásu elektronického boje.

Teplem naváděné rakety, které se staly hlavním arsenálem, stačilo pouze vystřelit vstříc nepříteli a pak už jen s přidrženým tlačítkem pro střelbu sledovat dráhu střely, jakoby jste na ni seděli, dokud nepolíbila pozadí protivníkova letounu. Bylo to fajn, ale chyběl tam ten pravý pocit ze vzdušného boje a pořádných baletních akrobacií při vzájemných soubojích. Navíc, když jsem až příliš prudce měnil směr, displej potemněl z velkého přetížení a ozvalo se tlumené bušení srdce.

Pořádný nářez se dostavil až s novým dílem Storm Raiders. Teď teprve dorazily skutečné boje a ta pravá vzdušná řezničina. Rakety s přímým letem, torpéda, kulomety. Víc do svých letadel nedostanete. Milovníci letectví si tento díl podle mého oblíbí ze všeho nejvíce. Najdou tady většinu známých modelů z druhé světové války a to nejen spojeneckých vojsk, ale také nepřátel. Můžete se tedy těšit na německou Štuku nebo japonské Zero. To vše ve velmi reálném zpracování. Vývojáři dokonce nezapomněli na takový detail, jakým je „mávání křídel“ při letu.

V úvodním okně, které v rozích imituje staré sklo, najdete po odehrání kampaně řadu letounů, které můžete v dalších variantách hry používat. Pro start a naučení ovládání doporučuji zvolit středoškolskou čepičkou označeného průvodce. Až zvládnete základní manévry, dejte kampaň a dalších osm možných variant her pro jednoho hráče. Bude-li vás více pohromadě, nebo holdujete hře přes internet, vyberete si multiplayer, který krom lokální WiFi dovoluje také hru „Jeden na jednoho“ přes Game Center. Není tedy problém vyzvat k souboji jakékoli z vašich kamarádů a pořádně se ve vzduchu provětrat.

Obtížnost nepřátel nastavíte jednou ze tří možností a změnou ovládání od využití gyroskopu, kdy kroutíte iPadem jako pominutí, až po ovládání pouze dotykem také můžete zjednodušit celou hru. Jelikož zde neexistují žádné naváděné střely, vývojáři přidali aktivaci automatického zaměřování. Není totiž vůbec jednoduché ve vzdušných soubojích protivníka sestřelit.

Kampaň nám přestaví dvě zásadní události válečných let. První z nich je bitva o Británii, kterou si užijete nejen jako anglický pilot, ale také za kniplem německé stíhačky. Scenérie, kterými prolétáte reálně kopírují skutečnost a vývoj jednotlivých soubojů se také podobá historickým výsledkům. Během bojů vidíte, jak se vaše letadlo pomalu rozpadá pod salvou nepřátelských kulometů a tu a tam vám odletí kousek křídla nebo trupu. Byl jsem mnohdy překvapen, s jakým vrakem se dá ještě bojovat.

Druhým mezníkem je zapojení USA do válečných bojů útokem na Pearl Harbor. Jednotlivé mise začínají příliš nechvalně zakončeným náletem japonských strojů, při němž se displej jen hemží vlajkami s červeným kruhem. Standartou jsou označena jednotlivá letadla, abyste jejich příslušnost poznali a nesestřelili v bojové vřavě svého krajana.

Po poměrně krátké kampani následuje téměř nekonečná řada herních variant, které si zvolíte nebo necháte náhodně vygenerovat, což zaručí spoustu hodin létání a akrobacie. Chcete-li si souboj vychutnat jen částečně zapojený do děje, postačí aktivovat autopilota a pouze střílet. Arsenál je neomezený, jen si dávejte pozor, abyste nerozžhavili kanóny příliš, museli byste si chvíli počkat, což může mít fatální následky. Rozporcuje-li váš letoun nepřítel, zachráníte se pouze katapultací zatřesením přístroje.

Storm Raiders Vás rozhodně pohltí a hodiny budou utíkat jako o závod. Hurá za knipl a potkáme se na obloze.

Aplikace: Sky Gamblers: Storm Raiders

Vydavatel: Atypical Games
Hodnocení: 5/5
Cena: 4,49 EUR

Jeden myslel na “SG Storm Raiders: vzdušným esem v druhé světové [Zkušenosti]

  • avatar
    08. 12. 2012 (18:05)
    Trvalý odkaz

    Já na této hře oceňuji hlavně i duální screen při zrcadlení přes Apple TV. Na rozdíl od jiných her je na ATV pokryta obrazem celá plocha 16:9.

Komentáře nejsou povoleny.