BioLite CampStove: nabijte iPhone nebo iPad dřevěnými klacíky

Ne, opravdu jsem se nezbláznil: několik dřevěných klacíků a větévek vám stačí k tomu, abyste na cestách dobili akumulátory svých mobilních zařízení.

Jak to provést? Bez pomoci samozřejmě nijak – potřebujete přístroj, který dokáže energii skrytou ve dřevě proměnit v energii elektrickou. Jenže nejdříve musíte energii ze dřeva uvolnit. A to provedete nejlépe jak? No přece tím, že je zapálíte.

Dřevo tak vydává tepelnou energii, kterou dokáže v elektrickou proměnit speciální přenosný radiátor CampStove od společnosti BioLite. Jde o přenosné topeniště na dřevo, kterým nejen dokážete ohřát polévku v ešusu nebo uvařit vodu na čaj (litr vody dokáže ohřát přibližně za pět minut), ale současně vzniklé teplo také převádí na elektrickou energii.

[HTML1]

Získaný proud tak průměrně dosahuje hodnoty 2 W při 5 V (hodnoty srovnatelné s běžným USB portem), pokud jej však pořádně rozpálíte, dostanete se až na hodnotu 4 W při pěti voltech. Pomocí několika suchých větviček posbíraných v lese (vzhledem k rozměrům zařízení stačí skutečně jen menší větvičky, jejichž zpracování zvládnete zcela bez pomůcek) tak dokážete nejen uvařit oběd nebo čaj, ale i dobít zařízení. Mimoto můžete pálit také dřevěné peletky.

Osobně mi zařízení CampStove přijde jako skvělé pro někoho, kdo se pohybuje mimo civilizaci a rozhodně mi přijde rychlejší a praktičtější, než velká část prodávaných solárních řešení. Umím si představit, jak v campu večer opékáme špekáčky, vaříme gulášovou polévku nebo svařené víno a přitom nabíjíme iPhone. Prostě sen každého kotlíkáře a jeho telefonu.

Zařízení stojí 129 dolarů, což je v přepočtu přibližně 2 500 korun a na český trh jej prozatím nikdo nedováží, nicméně ještě do konce roku přistane jeden kus v naší redakci. Těšte se na první zkušenosti.