Apple novinky: 49. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý devátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, tentokráte v novém kabátě.

Média a svět
[HTML1]

iPhone 5 – Apple v USA zlepšuje dobu dodání a odstraňuje limit na osobu

Jak jsme vás již informovali minulý týden, pomalu a jistě se vyrovnává nabídka a poptávka iPhonu 5. Zkracují se časy dodání z původních týdnů na 1 až 3 pracovní dny. Apple rovněž začal předminulý týden nabízet odblokovaný iPhone 5 a nově odstranil i přísný limit dvou telefonů na osobu.

iPhone a iTunes Music Store míří do dalších zemí

Výroba jablečného telefonu pomalu začíná stíhat poptávku, a tak jej Apple nabídne v dalších krajinách. Celkový seznam nových zemí dosahuje neuvěřitelného čísla 50 – dohromady tedy máte možnost zakoupit iPhone v téměř 100 zemích po celém světě.

Ruku v ruce s tím pak souvisí rozšíření iTunes Music Storu do dalších 56 nových krajin. Zahájení prodeje jablečného telefonu tudíž podpoří i formující se ekosystém služeb. Kompletní tiskovou zprávu naleznete k nahlédnutí zde.

Digitání noviny The Daily končí

Tisková zpráva oznámila konec prvních digitálních novin pro iPad – The Daily. Ty byly s velkou parádou představeny v roce 2011 mediálním magnátem Rupertem Murdochem a Eddym Cue (Apple). Týdenní předplatné vyšlo na 0,99 USD. Po nutné restrukturalizaci letošního roku visel ale otazník i nad tímto nezvyklým moderním počinem. A obávané se stalo pravdou. The Daily končí 15. prosince. Lidé ještě zjevně nejsou připraveni na novodobou variantu klasických novin, ačkoli interaktviní a plnou multimediálního obsahu. Murdoch se však dušuje, že zúročí zkušenosti nabyté v tomto projektu.

První upoutávka na film jOBS

Na internetu se objevila první oficiální upoutávka na nezávislý film jOBS, kde byl do hlavní role vizionáře Steva Jobse obsazen známý herec Ashton Kutcher, kterého jste mohli spatřit například v nových řadách seriálu Two and Half Men (v češtině „Dva a půl chlapa“). Dějová linka filmu bude částečně překrývat starší, ale dodnes velmi oblíbený počin Pirates of Silicon Valley (v češtině Piráti ze Silicon Valley). Vedle nezávislého filmu jOBS vzniká i oficiální adaptace podle autobiografie Jobse od Waltera Isaacsona pod taktovkou Sony Pictures.


Ashton Kutcher (dole) jako Steve Jobs (nahoře)

Apple hodlá část výroby přesunout do USA

Došlo k potvrzení dlouho spekulovaných zpráv – Apple opravdu hodlá začít výrobu svých produktů (konkrétně se mluví o Macích) v USA od roku 2013. Bloomberg přináší informace o 100 milionové investici Applu do nové výrobní haly v USA a vytvoření až dvou set pracovních míst. Druhá úzce spjatá zpráva hovoří o expanzi čínského partnera Applu FoxConn, který má rovněž zájmy rozšířit své pole působnosti do USA. Nyní se ovšem nabízí spekulace, zdali tyto firmy nezahajují nějaký společný projekt.

Apple není první, kdo v současné době zkouší přesunout výrobu zpět do USA. O něco podobného se snaží i rival Google, který si ve spojených státech nechává vyrábět svou alternativu k Apple TV – takzvaný Nexus Q.


Zadní strana koule Google Nexus Q prozrazuje původ produktu

Hardwarové novinky
[HTML1]

Intel vrací úder

Server CNET přinesl zprávy o chystané nové architektuře Intelu s kódovým označením Haswell. Ta by měla přinést další snížení spotřeby, tentokrát ke hranici 10 W příkonu. Tato velmi snížená spotřeba už může začít vážně zatápět konkurenci v podobě platformy ARM, zejména v kombinaci výkon + spotřeba. Intel navíc stále zlepšuje výrobní technologii, která je v současné době 22nm a kde ARMové procesory výrazně zaostávají. Jako nesmyslné se ale ukazují úvahy, že by Apple v iPadech i přes tento pokrok nasadil procesory klasické rodiny x86. Mnohem pravděpodobněji Intel propůjčí své továrny s pokročilým výrobním procesem pro výrobu Apple A6 procesorů.

Apple najímá bývalé zaměstnance Texas Instruments

Podle zdrojů The Next Web Apple najímá bývalé zaměstnance Izraelské pobočky Texas Instruments. Ta totiž kvůli úsporám dala výpovědi přes 250 inženýrům, zaobírajícím se vývojem čipů TI OMAP a síťových komponent (zejména WiFi a Bluetooth). Nově najmutí inženýři patrně budou spadat pod technologický tým vedený Bobem Mansfieldem a zúročí své zkušenosti v příštích produktech Applu.

Softwarové novinky
[HTML1]

Apple zpřístupnil vývojářům iOS 6.1 Beta 3

Apple dal k dispozici vývojářům iOS 6.1 Beta 3 s kódovým označením 10B5117b. Ti se při testování mají zaměřit zejména na zlepšení v mapových podkladech, poté v aplikaci Passbook a na změny v Safari. Mimo iOS se dočkalo další verze i vývojářské prostředí Xcode 4.6 Developer Preview 3.

Apple posléze vydal pro vývojáře aktualizaci softwaru Apple TV. Ten přináší novou zajímavou funkci – odemknutý Bluetooth (druhá a třetí generace Apple TV) a spolupráci s bezdrátovými klávesnicemi. Díky ní lze bez prostředí problému ovládat. Zatím bohužel nelze spárovat žádný jiný hardware.

Vývoj nové verze Logic Pro stále pokračuje

Minulý týden obletěla některá Apple média zprávička o zrušení Apple audio týmu, který měl na starosti vývoj profesionálního zvukařského nástroje Logic Pro. Záhy však byla tato informace dementována. Podle emailu, jejž obdržel tazatel a čtenář MacRumors.com Nicholas, by se profesionální zvukařský nástroj mohl již brzy dočkat nové verze. Na tu čekají uživatelé již dlouho. Poslední verze Logic Pro 9 totiž pochází z roku 2009 a od té doby došlo pouze k přesunu do Mac App Storu a malým aktualizacím.

Aktualizace pro Pages, Numbers a Keynote (iOS i OS X)

Apple vydal aktualizaci svého kancelářského balíku iWork na všech platformách. Novinky v iOS verzích se zaměřují především na větší kompatibilitu s balíkem Microsoft Office a opravu chyb. OS X verze dostala do vínku pouze zvýšenou kompatibilitu s aplikacemi pro iOS. Všechny aktualizace stáhnete přes (Mac) App Store.

Spekulace
[HTML1]

Uniklé součástky iPhonu 5S

Na internet se dostaly údajné uniklé části připravovaného modelu iPhonu 5S. Ten již má být ve fázi prototypu, jak informoval server DigiTimes. Apple podle něj chce urychlit aktualizaci svého jablečného telefonu a nově bude údajně vydávat celočíselné verze na podzim a uprostřed roku „S“ verze. iPhone 5S by podle tohoto kalendáře měl přijít na jaře roku 2013.

Ona „uniklá“ součástka vykazuje velmi obdobný vzhled iPhone 5 verzi. Při bližším zkoumání však lze nalézt rozdílné rozmístění plošek pro přichycení základní desky. Přílišná obdobnost ale odsuzuje tuto komponentu spíše do pozice prvotního prototypu iPhonu 5, než „nového 5 eska.“


Srovnání: domnělý iPhone 5S zadní kryt a jeho současná iPhone 5 varianta

Jednou větou…
[HTML1]

Rychlejší Safari

Nové sestavení Safari 6.0.2 zvyšuje plynulost scrolování Retina MacBooků Pro na webových stránkách o 30fps (nyní 50fps).

Vztahy Apple – Google

Předseda Googlu Eric Schmidt tvrdí – „Vyřešíme problémy s Applem jako dospělí.“

Aktualizace iTunes 11

Chystá se brzká aktualizace pro iTunes 11 opravující mimo jiné spolupráci s Apple TV.

Boj o patenty

Apple a Google bojují bok po boku proti žalobě „o porušení patentů“ firmy Kodak.

Zpožděný 27“ iMac

27“ verze iMacu opět nabírá zpoždění – nově hlásí dostupnost nejdříve v lednu.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu