iPad místo počítače: první dva týdny [Zkušenosti]

Okolnosti mě dostaly do situace, kdy jsem se doma ocitl bez počítače a byl odkázán pouze na iPad. Rozhodl jsem se tuto situaci obrátit ve svou výhodu a pustit se do malého experimentu. Experimentu o tom, zda je možné používat iPad zcela místo počítače.

Již nyní vám řeknu, že to možné je. Mnoho z nás, včetně mě používá iPad jako doplněk. Zařízení na zkrácení času, konzumaci obsahu, pomocníka při prezentaci atd. Věřím však, že nikdo z vás nad ním neuvažoval jako nad skutečným počítačem. Když jsem takto nad svým iPadem začal přemýšlet, zjistil jsem, že se malinko mění můj přistup k práci s tímto zařízením. Do popředí jdou aplikace na práci a do pozadí naopak hry a aplikace, které sloužily pouze na ukazování možností iPadu před mými kamarády.

Sám jsem začal tím, že jsem si v iPadu udělal pořádek. Důkladně prošel veškeré aplikace a ujistil se, že je všechny skutečně potřebuji nebo jen zabírají místo. Posléze jsem na internetu a v App Store hledal užitečné aplikace, o kterých jsem dříve ani netušil, že bych je mohl potřebovat. Jednou z nich je skvělá aplikace Blogsy. Jedná se o program, který umožňuje blogerům psát a publikovat články na svůj blog velmi pohodlným způsobem. Mnoho programů, které již na App Store jsou, vyžadují psát články v HTML.

Blogsy však kromě HTML má i vcelku funkční WYSIWYG editor, který mi umožňuje jednoduše formátovat texty, vkládat obrázky z mnoha služeb i ty uložené v iPadu, dále také videa z YouTube nebo Vimeo. Zatím jsem schopen říci, že se jedná skutečně o plnohodnotný nástroj, který mi usnadnil spousty trápení s psaním článků na svůj blog.

Prakticky na jakýkoliv software nebo službu, kterou jste zvyklí používat na vašem Macu existuje nativní aplikace nebo vhodný ekvivalent. Když bych to shnul. Na počítači doma používám hlavně aplikaci Mail, Safari, Calendar, Twitter, Notes, Tings, Pages, iPhoto, iTunes, Google Drive, Dropbox, Adium nebo Messages, Skype. Toto jsou základní aplikace a služby které používám v 80% veškerého času stráveném na svém domácím počítači:

  • Messages
    Této aplikaci nějak nemůžu přijít na kloub. Je někde na půli cesty. Pokud nemáte dobře uložené kontakty, stane se vám, že na iPhone přijde zpráva jako iMessages, ale na iPad nepřijde nic. Stejně tak naopak, pokud někdo nemá váš mail (z iPad píšete prostřednictvím svého iCloud účtu), dojde mu zpráva jako od někoho cizího. Pokud naopak máte vše nastaveno dobře, dojde vám zpráva na Mac, iPad a iPhone ve stejnou chvíli a to je teprve otrava… Ve chvíli, kdy budou, stejně jako v OS X, Messages podporovat Jabber a další protokoly, má pro mě tato aplikace na iPad smysl. Do té doby je to pouze nouzovka.
  • IM+ Pro
    Nabízí vše, co bych snad mohl potřebovat. Tento program je k dispozici pro iOS snad od dob, kdy byl uveden iOS 2.0. Po celou dobu jej vývoáři dále zlepšovali a zdokonalovali a dnes patří mezi to nejlepší co na iOS lze sehnat. Pokud potřebujete být v kontaktu, doporučuji tento program. Podporuje snad téměř všechny komunikační služby a namísto několika programů umožňuje mít všechny přátele k dispozici v rámci jedné aplikace.
  • Twitter
    Twitter pro iOS je propracovanější, nežli verze pro Mac. Mě vyhovuje a jsem s ní spokojený. Pro ty, kteří vyžadují více existuje mnoho komerčních alternativ, jako např. Tweeterific, Echofon apod.
  • Calendar
    Jedna z nejpoužívanějších aplikací. V kalendáři mi nic nechybí. Mám několik různých kalendářů, rozdělených podle barev (osobní, práce, směny atd.) a vše se okamžitě synchronizuje přes iCloud mezi iPad, Mac a iPhone. Příjemné a nemusím se o nic starat.
  • Notes
    Pravda je, že občas si něco zapíšu… Nicméně rychle na to opět zapomenu. Zvykl jsem si na jednoduché poznámky používat Things a na delší proslovy Pages. Pages se synchronizují s iCloud, takže mám vše po ruce, ať jsem na iPad nebo iMac. Things mají svůj Cloud, který (zatím) funguje dobře, takže mám také vše ihned po ruce. Musím ale nechat, že od uvedení OS X 10.8 je Notes použitelnější. Díky samostatné Notes aplikaci, která se rovněž synchronizuje s iPad/iPhone. Dříve jsem musel otravně do mailu.
  • Contacts
    Není moc co dodat. Tuto aplikaci na iPad prakticky vůbec neotevřu. Jsem ale rád za našeptávání kontaktů v dalších aplikacích.
  • Mail
    Chápu, že kvůli kapacitě iPad nemůže fungovat stejně jako dospělý Mail v OS X. Co mě však neuvěřitelně omezuje je nedokonalá historie. Pokud není příchozí/odchozí mail zrovna uložený v iPad, mám velký problém, aby jej Mail našel mezi zprávami na serveru. Používám všude protokol IMAP. I tak vyhledávání staré pošty brzy vzdávám a jdu na to přes Safari a gmail.com. Kromě historie mám ale Mail rád, je to rychlá a jednoduchá aplikace, která slouží skvěle svému účelu.
  • Safari
    Zatím jsem neměl potřebu zkoušet jiné prohlížeče, jako např. Chrome. V mnoha ohledech mi vyhovuje. Líbí se mi Reader, který vcelku využívám. Pokud v práci narazím na zajímavý článek, přidám si jej do Readeru a doma si jej v klidu přečtu před spaním na dobrou noc. Vadí mi však, že více nesjednotili verzi pro Mac a iOS. Na iPad lišta pro zadání adresy neumí rovnou vyhledávat. Namísto toho máte textové pole pro zadání adresy a hned vedle pro vyhledávání. To jako fakt?! Také bych do budoucna uvítal možnost instalace plug-in modulů, minimálně AdBlock by se mi líbil.
  • Photos
    Pravda je, že tuto aplikaci budu muset používat trochu jinak, než jsem zatím používal. Do teď fungovala jen jako zobrazovač fotografií z Photo Stream. Protože však s některými fotografiemi potřebuji dále pracovat, i třeba pro tento článek, budu si muset vytvářet samostatná alba a dělat si v nich nějaký systém. Jinak bych se v tom brzy utopil. Pokud jste dříve chtěli poslat fotografii z aplikace Mail, museli jste jít do aplikace Photos, vybrat fotku a kliknout na Share – Mail. To už od iOS 6 naštěstí není potřeba a v Mail můžete vložit fotografie rovnou.
  • Music
    jedna z nejpoužívanějších aplikací. Vždy při psaní mi hraje hudba. O to víc mám rád fyzickou klávesnici, kde mohu zesilovat a přepínat skladby, aniž bych se dotkl obrazovky. Kupodivu samotný iPad hraje vcelku obstojně. Repro 2+1 sice nenahradí, ale poslouchat se to dá více než dobře.
  • Google Drive, DropBox
    Dlouhou dobu jsem používal výhradně DropBox. Jedná se o skvělou službu na přenášení a sdílení dokumentů. Troufnu si tvrdit, že bych se bez ní v práci mnohdy už ani neobešel. Poslední dobou však více tíhnu ke službě Drive od Google. Oproti DropBox máte možnost editovat některé dokumenty přimo v aplikaci Google Drive pro iOS. Kdežto DropBox vám „pouze“ zobrazí soubory, které máte na serveru a ty si pak můžete stáhnout a otevřít v jiné aplikaci, např. textový dokument v aplikaci Pages apod.

Takové jsou tedy mé zkušenosti po prvních dvou týdnech použití iPadu jako mého hlavního počítače. Nicméně můj experiment dále pokračuje a sám jsem zvědav, zda dokáže iPad nahradit počítač napořád.

Autor provozuje vlastní blog jménem Maštecův Blog(spot).

13 komentářů: „iPad místo počítače: první dva týdny [Zkušenosti]

  • avatar
    28. 11. 2012 (10:32)
    Trvalý odkaz

    Jde to. Pokud pracujete s jednoduchými texty apod. Zpracovávat na iPadu RAWy z Nikonu D800 nebo stříhat desetigigová videa moc nejde. Ale to je druhý extrém. Mně bohužel nešlo dělat ani nic mezi tím. A to mám svůj iPad moc rád! ;)

    • avatar
      28. 11. 2012 (11:08)
      Trvalý odkaz

      mas pravdu, ani weby sa na tom nedaju robit, resp. by to bolo utrpenie. ale myslim ze sa skor vravi o vseobecnom (kancelarsko-volnocasovom) vyuziti ipadu ako nejakej profesionalnej praci.
      v kazdom pripade by som radsej pocuj o aplikaciach ktore su menej zname, nie defaultnych applovskych

      • avatar
        28. 11. 2012 (20:22)
        Trvalý odkaz

        Zalezi jake profesionalni uziti. Profesionalu je mnoho a nekterym by naopak iPad stacil na 100% jen s jednou klicovou aplikaci: Prompt.

  • avatar
    28. 11. 2012 (11:06)
    Trvalý odkaz

    Doufám, že ke spojení vyhledávacího a URL pole nikdy nedojde. Je třeba nad tím zapřemýšlet – klávesnice pro URL a vyhledávací dotaz není stejná.

  • avatar
    28. 11. 2012 (11:21)
    Trvalý odkaz

    nativnu aplikaciu pre gmail nepouzivate?

  • avatar
    28. 11. 2012 (11:36)
    Trvalý odkaz

    Nativní GMail aplikaci nepoužívám, mám více mailových účtů a chci je mít na jednom místě. Prosím, chápejte toto shrnutí jako teprve první příspěvek. Další články budou obsahovat více informací. Můžete také sledovat zmiňovaný blog, kde se snažím publikovat s vyšší frekvencí i kraťoučké poznatky.

    Jinak co se využití týká souhlasím s Petrem i Petrem. Jako profesionální nástroj je to dobrý pomocník, počítač ale nezastane. Kde jej však důstojně zastane je domácí použití, jak popisuji v článku. Díky za připomínky a dotazy, určitě piště vše co vás napadne, rád odpovím s dalším článkem.

  • avatar
    28. 11. 2012 (13:59)
    Trvalý odkaz

    Hej pěkná náhoda… včera jsem akorát začal přemýšlet, jestli si mam nechat od „ježíška“ nadělit nový notebook nebo iPad a dnes tu vidím přesně tohle téma! tak děkuji :-))

  • avatar
    28. 11. 2012 (16:35)
    Trvalý odkaz

    Ve vetsine pripadu zvlada iPad vse. Ale nema java plug in a ma problem s uploadovanim filu na internet (puze s iCab, a ne vzdy OK)

  • avatar
    29. 11. 2012 (13:50)
    Trvalý odkaz

    OK, to je test jako pro domácího uživatele nebo studenta to beru.
    Co takhle zkušenosti z firemního prostředí ? (náhrada PC)
    Outlook, SAP, AD, LAN Tiskárny, Security (programy na ochránění dat, vynucení politik, firemní APP store apod.)

    • avatar
      29. 11. 2012 (21:16)
      Trvalý odkaz

      profi firmy běží na farmách/serverech .. stačí něco jako TeamViewer HD, Parallels .. či jestli si to firma zaplatí může vyvinout appky.

    • avatar
      16. 12. 2012 (19:25)
      Trvalý odkaz

      Rovnou dodám, že síťové tiskárny jsou s ipadem vážně problém, pakliže tiskárna nepodporuje Airprint, jinak to chce třetí aplikaci, která zajistí tisk. Což také není zrovna jednoduché, protože v IOS vlastně data neexistují, ale jen aplikace, které sdružují určité datové typy (obrázky, dokumenty, atd) a tak člověk nemůže např. v mailu chtít přikládat dokument, protože disk nebo umístění, kde by byl uložen není viditelné, ale musí do aplikace, která se stará o dokumenty a posílat přes ní a takový email s přilohami několika jiných typů je docela oříšek. Tohle všechno je pro tablet vlastně i fajn, ale u zařízení pro práci je to už poněkud omezující. Chápu, že při editaci blogu s nějakou tou fotkou je tohle zařízení vyhovující, ale pro běžnou práci je to pořád ještě jen doplněk, byť velmi povedený.

  • avatar
    24. 12. 2012 (01:44)
    Trvalý odkaz

    Zřejmě hodně záleží na profesi. Já bych si s iPadem na měsíční splátky hypoték nevydělal… Pro mě je iPad perfektní čtečka knih / časopisů / článků na záchodě, nástroj pro poslouchání audio knih ve vaně a nouzové řešení, když se mi nechce vstávat a potřebuji z postele restartovat nějakou službu, nebo resetovat heslo přes SSH, RDP, TeamViewer. Ale do běžné práce bych se s ním rozhodně nepouštěl..

Komentáře nejsou povoleny.