Apple novinky: 44. týden [2012]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý čtvrtý týden letošního roku? Pojďme společně nahlédnout na přehled těch nejzajímavějších.

První benchmarky iPadu 4

Na internetu se objevily první benchmarky aktualizovaného modelu iPadu, tedy poslední čtvrté generace. Přesně jak tvrdí Apple, je iPad 4 dvakrát rychlejší než jeho předchůdce. V rychlosti překonává i iPhone 5. Podle současných odhadů má čip A6X takt 1,4GHz, přičemž minulá generace A6 běží na frekvenci 1,3GHz. iPadu 4 zůstal jeden gigabajt operační paměti, podobně jako trojce a iPhonu 5.

Podle serveru AnandTech obsahuje A6X čip čtyři grafická jádra. Největší změny se tedy odehrály pod kapotou samotného grafického procesoru. Celá plejáda různých testů grafického výkonu odhalila rozdílný nárůst v oblastech od 15 po 100%. iFixit při rozebírání narazili na fakt, že displeje do čtvrté generace vyrábí zřejmě pouze LG.

První zahraniční recenze iPadu Mini

Všechny velké zahraniční servery již zveřejnily své recenze nového jablečného tabletu – iPadu Mini. Vyplývá z nich velmi pozitivní zkušenost z používání tabletu. Zdůrazňují zejména váhu, velikost a snadné držení v jedné ruce, skvělou výdrž na baterii. Jako slabší článek vidí všichni displej, kterému by Retina opravdu slušela. Některým se nepozdávalo držení tabletu s nasazeným Smart Coverem. Recenze rovněž obhajují vyšší cenu tabletu jako přeměřenou Apple kvalitě.

První zahraniční recenze iPadu 4

Spolu s recenzemi menšího tabletu se také objevily recenze čtvrté generace „velkého“ iPadu. Všechny se shodují, že rychlost iPadu bere dech. Pochvalují stejnou výdrž baterie. Také se líbí lepší přední kamerka pro FaceTime hovory. Výměnu Dock konektoru za Lightning berou redaktoři jako nutnou generační obměnu. Majitelé trojky nemusí nijak litovat, pro majitele starších modelů je iPad 4 jasný dáreček pod stromeček.

Fusion Drive funguje i na starších Macích

Mac vývojář Patrick Stein přemýšlel, jak využít novou funkci operačního systému OS X Fusion Drive i na svém postarším Macu Pro. Nakonec se mu pomocí příkazové řádky a jednoho 120GB SSD a 750 GB HDD podařilo Fusion Drive plně zprovoznit. SSD připojil přes interní SATA, HDD pak přes USB port. Funkce překvapivě pracovala naprosto spolehlivě. To Patricka nakoplo a vyzkoušel místo klasického souborového systému HFS+ i nový Unixový systém ZFS. Opět vše v pořádku fungovalo. Více z testů Patricka lze nalézt na jeho blogu zde (pouze anglicky).

Apple zasílá upozornění o automatické obnově předplatného iTunes Match

Spolu s výročím prvního roku provozu služby iTunes Match Apple začíná automaticky obnovovat předplatné všem uživatelům, kteří si službu loni zakoupili a jejich předplatné se blíží vypršení. Všichni tito uživatelé jsou předem upozorněni emailem od Applu, v kterém naleznou přesné datum obnovení a poplatek za službu. Rovněž Apple poskytuje instrukce, jak službu ukončit.

iPad Mini je vybaven Stereo reproduktory

Ohledně reproduktorů v novém iPadu Mini se vedly dlouhé a vášnivé diskuze. Apple totiž donedávna ve svých materiálech nikde nepotvrdil, že jde skutečně o stereo reproduktory. Situace došla až tak daleko, že Amazon založil svou reklamní kampaň na tomto faktu. Ve svém obchodu uvádí, že na rozdíl od iPadu Mini nese Kindle fire HD stereo reproduktory pro větší požitek ze zvuku. Server 9to5Mac požádal o vyjádření šéfa marketingu Phill Schillera.

Ten odpověděl prostým konstatováním „Je tam stereo.“

iPad Mini je tak prvním iOS zařízením vůbec vybaveným stereo reproduktory. Později tento fakt potvrdily i zvídavé ruce techniků serveru iFixit, kteří iPad Mini důkladně rozebrali. Zajímavostí může být, že společnost Samsung dodává řídící čip displeje. Není jisté, zdali dodává samotnou obrazovku, avšak se Applu zřejmě nepodařilo vyšachovat Samsung ze svých dodavatelů komponent úplně, protože stále dodává i 32nm A5 čip pro iPady Mini.

Změny ve vedení Applu přinesly pokles hodnoty akcií

O divokých změnách ve vedení jsme vás v minulém týdnu již informovali. Jeho důsledky se však projevují až nyní. Z důvodu hurikánu Sandy byla uzavřena New Yorská burza, ale ihned po jejím otevření poklesly akcie Applu o necelá 3%. Podle redakce časopisu Forbes nejde jen změny ve vedení, ale také nenaplnění očekávaných prodejů iPhonu 5, dlouhodobé problémy s mapami, nižší čisté zisky za poslední kvartál. Na druhou stranu to není nic výjimečného a je téměř jisté, že se hodnota akcií opět vrátí na svou původní.

Apple chce přispět na pomoc přeživším hurikánu Sandy

Společnost Apple rozjela kampaň pomocí svého iTunes Store, kdy mohou američtí uživatelé přispět různé částky na pomoc postiženým hurikánem Sandy. Darovat lze částky od 5 USD až po 200 USD a to nejen přes desktopovou verzi iTunes, ale rovněž pomocí iOS zařízení. O své pomoci Apple rovněž informuje i na svém webu www.apple.com.

První crash testy ukazují houževnatost iPadu Mini

Jakožto v případě iPhonu 5, i tentokrát provedl server Android Authority jeden ze svých známých crash testů. Jako protivník iPadu Mini byl zvolen Nexus 7, který se logicky vybízí. Ve všech provedených testech si nejmenší jablečný tablet vedl velmi dobře, dokonce lépe než jeho Androidem vybavený soupeř. Může za to zejména kvalita dílenského zpracování.

[HTML1]

Apple musí přepsat svou omluvu Samsungu

Ne u všech soudů Apple vyhrává. Důkazem tomu je jasný rozsudek soudců spojeného království, které označilo žalobu Applu za neoprávněnou, jelikož produkty Samsungu přece nejsou „tak cool“. Apple se tedy měl omluvit na své britské jazykové mutaci webu a zveřejnit obdobnou omluvu formou reklamy i v tisku. Jenže nebyl by to Apple, aby vše neprovedl po svém. Jako omluvu totiž zveřejnil rozsudek pěknými právnickými frázemi. Soud se velmi podivil, že toto má být forma oné omluvy.

Nově bude muset omluvu přepracovat do „řádné“ podoby. Právník Applu si na toto vyžádal dva týdny. Vrchní soudce Robin Jacob se nad tímto přáním podivil slovy „to Apple nedokáže za pár hodin změnit vlastní webovou stránku?“ Uvidíme, jak se Apple opět zachová.

Emoji aplikace jsou odstraňovány z App Storu

Ptáte se, co jsou to ty Emoji aplikace? Pak vězte, že šlo o zejména v Asii velmi oblíbený druh aplikací. Sloužily pro textování pomocí mnoha smajlíků a obrázkových postaviček. V Japonsku šlo o jeden z nejstahovanějších typů aplikací vůbec. S příchodem iOS 6 a jeho rozšířenou podporou smajlíků však Apple začal rozesílat vývojářům tohoto druhů aplikací emaily o odstranění jejich výtvorů z App Storu.

Všem přišel oficiální email, kde bylo jejich vývojářské ID a název aplikace, poté zdůvodnění, že jejich produkt už v App Storu není potřeba s odvoláním na klauzuli vývojářských směrnic a bude odstraněn. Ačkoli možná kroutíte hlavou, proč se nad tímto vůbec pozastavujeme, nás trápí jiná věc. Jak často takovýmto způsobem „čistí“ App Store? V podstatě se na vývojářské směrnice může odvolat kdykoli, jak se to jablečné firmě bude hodit.

Nový Apple obchod v Olomouci

Ve čtvrtek minulý týden se v Olomouci otevřela nová prodejna iProduct. Momentálně prochází u Applu certifikací na AAR (více o  certifikacích Apple prodejen najdete v tomto našem článku), Apple produkty však v ní nakoupíte již nyní. Najdete ji na Horním lánu poblíž obchodního centra Haná.

[HTML2]

[HTML3]

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

3 komentáře: „Apple novinky: 44. týden [2012]

  • avatar
    05. 11. 2012 (08:22)
    Trvalý odkaz

    Emoji aplikace: je to ze strany Applu spíš pěknej bordel a nefér. Nejdřív se chlubí, kolik mají v appstoru aplikací, potom sleduje po čem lidi touží, pak to zpracuje sám a nakonec konkurenční aplikace vyhodí. S takovou se vývojáři na ně z vysoka…

    • avatar
      05. 11. 2012 (22:51)
      Trvalý odkaz

      Takže v iOS6 je standard Emoji kláveska povolena?
      V nižších se muselo povolovat přes ext aplikace.

  • avatar
    05. 11. 2012 (09:01)
    Trvalý odkaz

    Sic nefer, ja jsme 100% pro…uz ted je v appstoru nepreberne mnozstvi aplikaci a popravde zrovna na emoji nechapu proc by lidem nemela stacit plejada smajliku v iphonu…Vetsina lidi ty aplikace stahuje protoze nevi ze emoji klavesnice je v iPhonu standartne

Komentáře nejsou povoleny.