Tascam IM2: a z iPhonu bude superrekordér [Zkušenosti]

Mikrofony iOS přístrojů nepatří mezi úplně nejhorší, nicméně stále jsou určeny především pro telefonování, než pro profesionální záznam. Tascam IM2 toto napraví.

Testované zařízení Tascam IM2 je ve své podstatě dvojice kondenzátorových mikrofonů s výrazným stereoefektem, vlastním předzesilovašem, AD převodníkem a limiterem. Tolik se alespoň k němu píše v materiálech výrobce. Co však tato slova znamenají v praktickém použití.

Tascam IM2 je nevelká krabička o hmotnosti třiceti gramů vybavená klasickým Dock konektorem. Její šířka je shodná se šířkou iPodu touch i iPhonu a po zasunutí tak z něj vytvoří jeden celek. Stejně dobře jej lze připojit také k iPadům, zde však již z pochopitelných důvodů nevytvoří s tělem tabletu kompaktní útvar.

V přední části si všimnete výrazné dvojice mikrofonů, které jsou plně srovnatelné s mikrofony profesionálních rekordérů Tascamu ze série DR. Mikrofony jsou všesměrové s kulovou charakteristikou s možností jejich nastavení v rozsahu 180 stupňů. To přijde vhod v případě, že chcete nastavit zachytávání zvuku z jiné roviny, než ve které držíte nahrávací zařízení.

Zajímavou vlastnosti je vestavěný limiter, díky kterému lze nahrávat i velmi hlasité koncerty bez znatelného zkreslení. Bez problémů si poradí s nahrávkami v prostředí do hodnoty 125 dB, což je opravdu pořádný hluk (pro porovnání: startující letadlo produkuje hluk o úrovni 130 dB a běžný rockový koncert se pohybuje okolo hodnoty 120 dB). V praxi vše funguje úžasně – iPhone s nasazeným Tascamem IM2 můžete bez problémů opřít o kombo bez obav o zkreslení zvuku, stejně jako jej můžete na koncertě položit do blízkosti reprobedny.

Vstupní úroveň můžete při nahrávání pohodlně ovládat otočným kolečkem na boku zařízení a pokud jste se na fotografie podívali podrobně, jistě jste nepřehlédli ani klasický miniUSB konektor. Ten slouží pro napájení samotného iOS zařízení pro případ, že potřebujete nahrávat skutečně dlouhé časové úseky a klasickou nabíječku použít nelze vinou obsazení systémového Dock konektoru právě tímto zařízením.

Pro iPhone i iPad

Přímo pro použití s testovaným zařízením je určena aplikace Tascam PCM Recorder, která je k dispozici v App Store. Jde o klasický rekordér, který ukládá zvuk do bezeztrátového formátu PCM a v průběhu celého záznamu informuje na přehledném displeji o všech důležitých událostech. Zaznamenané soubory lze buďto stahovat do počítače prostřednictvím aplikace iTunes, mimo to je můžete sdílet s ostatními přímo z aplikace prostřednictvím webového úložiště SoundCloud.

V prvních verzích nebyla tato aplikace příliš stabilní, v poslední aktualizaci však doznala výrazných změn a k její funkcionalitě nelze mít připomínky. Snad jen drobná výtka k uživatelské přívětivosti: na její ovládání si budete muset chvíli zvyknout, ne vždy vše funguje tak, jak byste očekávali.

Aplikace je upravena také pro iPad a tuto verzi si můžete prohlédnout na následujících screenshotech.

Zajímavá je také možnost použití zařízení přímo v aplikace GarageBand, kde můžete použít jak stereofonní záznam, tak i oba kanály odděleně. Můžete tak současně na jednom iPadu nejen hrát svou hudbu, ale rovnou nahrávat i svůj hlas ve výborné kvalitě blížící se studiovému záznamu.

Zvukem překvapí

Zařízení Tascam IM2 k testu zapůjčila společnost Music City, která jej má v nabídce za 2 190 Kč. Tato cena na první pohled vypadá za mikrofon jako vysoká, pokusme se ji dát tedy do souvislostí. Nejlevnější rekordér řady DR, která používá stejný typ mikrofonů a technického zázemí, jako testovaný IM2, je model Tascam DR-05. Ten zakoupíte za cenu pohybující se lehce nad hranicí tří a půl tisíce a jde o zařízení zcela samostatné, které nabídne stejnou záznamovou kvalitu.

Pokud tedy již vlastníte iPhone nebo iPod touch a nahrávání na cestách je pro vás nutnost (nebo jen vaše zábava), jeví se nám vhodnější přikoupení pouze samotného IM2. Ten můžete mít díky jeho nízké hmotnosti i přijatelným rozměrům stále s sebou a tak vždy připraven k použití bez toho, abyste museli myslet na napájení dalšího zařízení v podobě samostatného rekordéru, které je přeci jen o poznání větší a těžší. Vždyť telefon máte přece po ruce vždy.

Jeden myslel na “Tascam IM2: a z iPhonu bude superrekordér [Zkušenosti]

  • avatar
    23. 10. 2012 (09:56)
    Trvalý odkaz

    Existuje možnost nahrát video za použití daného mikrofonu?

Komentáře nejsou povoleny.