Obnovitelné zdroje energie: interaktivní encyklopedie [Zkušenosti]

Zdroje, které dnes k výrobě elektrické energie využíváme, nejsou nekonečné a mnohdy za sebou nechávají nepříjemný odpad. Naše planeta však nabízí i jiné možnosti jak elektřinu získávat. Informace o nich dostaneme do širokého povědomí pouze důkladnou osvětou, která navíc neznudí, ale zaujme.

Dokud se mi do rukou (rozuměj do iPadu) nedostala elektronická encyklopedie „Obnovitelné zdroje energie“ vůbec jsem netušil, jaký potenciál v sobě skrývá aplikace iBook. Myslím, že všichni fanoušci sledovali se zájmem Apple Education Event, který se konal letos v lednu, ale málokterý z nás si dovedl v praxi představit, jak můžou knihy vypadat. Všichni to vnímali jako budoucnost elektronické knihy, ti zasvěcenější věděli a ti zapálení šli rovnou na věc.

Po necelém roce vývoje a příprav se na iBookStrore objevila více než 200 stránková encyklopedie věnovaná aktuálnímu problému obnovitelných zdrojů. Kdo by ovšem čekal strohý text s několika obrázky, byl by úplně mimo mísu. Do vašeho placatého zařízení s touto elektronickou knihou vstoupí nejen velmi cenné a zajímavé informace, ale také ukázka budoucnosti vzdělávání a tvorby multimediálního obsahu.

Kniha je určená pouze pro iPad a její orientace je nastavena na šířku, aby nedocházelo k deformaci stránek a lépe vynikl nabízený obsah. Úvodní přehled prozradí rozdělení do 6 kapitol, které jsou věnované jednotlivým obnovitelným zdrojům pro výrobu elektrické energie. Poslední kapitola se zaměřuje na zhodnocení současného vývoje a nabízí výhled do budoucnosti s využitím popisovaných alternativ.

Jednotlivé kapitoly jsou logicky rozděleny a záživnou formou vysvětlí čtenáři historii, principy, technologické postupy a zařízení, které se ke zpracování zdrojů používají. Informace jsou doplněny o krátká videa, 3D modely, nádherné obrázky a interaktivní schémata. To všechno nabídne mnohem názornější vysvětlení a umožní pochopit funkce jednotlivých součástí elektráren.

Objeví-li se v textu nějaký důležitý pojem, je zvýrazněn a při poklepání se zobrazí jeho podrobnější definice. Veškeré pojmy jsou také abecedně seřazeny v indexu na konci knihy.

Veškeré funkce jako je vyhledávání, záložky a poznámky lze používat i v této multimediální encyklopedii. Poslední zmíněné navíc jistě využijete k učení a opakování. Součástí knihy jsou totiž zkušební karty, které v náhodném pořadí zobrazují klíčové pojmy a vytvořené poznámky. Na zadní straně těchto karet jsou správné odpovědi. V zapamatování pojmů a pochopení celé problematiky napomáhají také jednoduché kvízy v závěru každé kapitoly.

[HTML1]

Encyklopedie tedy není jen skvělou ukázkou využití potenciálu iBook 2.0, ale prezentace toho, jak může vypadat budoucnost studia na školách a jak lze vytvářet interaktivní publikace. Pro autory a tvůrce obsahu rozhodně doporučuji tuto knihu jako inspiraci a pro všechny čtenáře rozhodně jako skvělou příležitost využití potenciálu svého iPadu. Přeji příjemný čtenářský zážitek.

Kniha: Obnovitelné zdroje energie

Vydavatel: Simopt
Hodnocení: 5/5
Cena: 4,99 Eur

Kompletní fotogalerie

5 komentářů: „Obnovitelné zdroje energie: interaktivní encyklopedie [Zkušenosti]

  • Pingback: » Obnovitelné zdroje energie: interaktivní encyklopedie [Zkušenosti] 1. zprávy

  • avatar
    19. 10. 2012 (08:31)
    Trvalý odkaz

    Je tam něco i o břidlicovém plynu, o kterém se teď stále mluví?

    • avatar
      20. 10. 2012 (07:08)
      Trvalý odkaz

      Břidlicový plyn jako obnovitelný zdroj? Ups

    • avatar
      20. 10. 2012 (08:30)
      Trvalý odkaz

      Břidlicový plyn se za obnovitelný zdroj energie nepovažuje. Nicméně prý významně ovlivní dodávky energie v budoucnosti, hlavně v Severní Americe. I když všechno je jen otázka měřítka – např. uhlí nebo ropa je z určitého úhlu pohledu také obnovitelný zdroj. Jenže vytvoření nových ložisek uhlí a ropy bude trvat další miliony let, ne? To je nám při současném tempu spotřeby energií na prd. Stejně si ale myslim, že všechno vyřeší fúzní reaktor.

  • avatar
    20. 10. 2012 (20:40)
    Trvalý odkaz

    daji se tyto interaktivni ucebnice cist na iphonu nebo to je jenom pro ipad? diky

Komentáře nejsou povoleny.