Faktury pro iOS: živnostníkův kapesní pomocník [Zkušenosti]

iPad už dávno není jen zařízením pro konzumaci obsahu. Je dnes mnohdy plnohodnotnou náhradou za některé těžké a objemné notebooky nemluvě o výdrži baterie.


Apple podpořil změnu účelu svého tabletu také tím, že do AppStore vpustil celé rodiny iLife a iWork. Jasně řekl svým „ovečkám“, že iPad je tady také pro tvorbu obsahu.

Vývojáři nečekali dlouho a začali chrlit aplikace pro tvorbu pdf, epub a další formátů a tím uživatelům dovolují stále častěji používat iPad jako jediné mobilní zařízení pro svou kancelář. Vše, co potřebujete k práci, nevyužíváte-li zvláštní a pokročilé funkce kancelářských balíků a složitá softwarová řešení, najdete v podobě jednoduchých aplikaci pro iOS.

Živnostník a drobný podnikatel může v Number nebo Pages tvořit důležité dokumenty své agendy a také účetní doklady. Je to však poněkud krkolomné neustále vyplňovat šablonu nebo přepisovat již vystavený doklad. Mnohem snazší by bylo využití aplikace přímo pro fakturaci určenou. Jedna taková a dovolím si tvrdit, že v našich končinách také jediná, je aplikace společnosti BIT Consulting s jasným názvem – Faktury.

Hurá! Mobilní kancelář dostala dalšího skvělého pomocníka a teď už není problém vystavit fakturu prakticky kdekoli.

Po spuštění aplikace si nastavíte jeden nebo více fakturačních profilů v němž uvedete, zda se jedná o plátce DPH a krom hlavních údajů můžete doplnit text v patičce dokladů. Budete-li chtít vložíte také logo a podpis z galerie obrázků. Každý vytvořený profil má vlastní číselnou řadu faktur.

Pokud je vaše podnikání omezeno jen na několik produktů či služeb, nebude potřeba je třídit do různých kategorií, které si v sekci produktů nadefinujete. Tady vidím jediný zádrhel u maloobchodníků nebo živnostníků, jejichž obchodní portfolio je větší. Zadání prodejních položek může zabrat spoustu času. Naštěstí je součástí aplikace také synchronizace přes iCloud, což zajistí mimo jiné také zálohu dat. V případě, že byste zařízení ztratili data se vám nahrají do nového.

Při zadávání produktů vyplníte kromě názvu také měrnou jednotku, její cenu a případnou sazbu DPH, která je flexibilní. K vystavení prvního dokladu už schází jen najít někoho, kdo jej zaplatí. Své klienty si zadáte v samostatné sekci pro ně určené a nastavíte jim individuální splatnost. Postrádal jsem zde pouze funkci načtení potenciálního odběratele přímo z adresáře iOS. Myslím, že by se tím velmi usnadnila práce a věřím, že zde si nechali vývojáři prostor pro rozšíření v dalších verzích.

Vše je připraveno a doklady můžeme úspěšně chrlit do světa. Vyberete fakturační profil, vyhledáte klienta, překontrolujete data, zvolíte způsob platby a z dříve vložených produktů vyberete ty, které si zákazník koupil. Každou položku můžete doplnit o text a stejně tak vložíte případnou poznámku do spodní části dokladu. Překontrolujete fakturu stiskem tlačítka a pokud vše souhlasí, zařadíte ji do neuhrazených dokladů. Ke každé, kterou jste vystavili se lze později vrátit a upravit případné nesrovnalosti.

Hotový dokument buď vytisknete, pošlete e-mailem jako PDF nebo otevřete v dalších aplikacích, které formát podporují. A je hotovo.
Vývojáři nezůstali ovšem jen u tvorby dokladů, ale chtějí nám pomoc také v jejich sledování. Proto do hlavního přehledu doplnili filtr, který rozlišuje nezaplacené, zaplacené a faktury po splatnosti.

Aplikace se celkově ovládá velmi snadno, je intuitivní a přehledná. Pro jednoduchou evidenci faktur určitě postačí a umožní živnostníkům větší mobilitu.

Aplikace: Faktury

Vydavatel: BIT Consulting s.r.o.
Hodnocení: 4/5
Cena: 0,89 Eur

4 komentáře: „Faktury pro iOS: živnostníkův kapesní pomocník [Zkušenosti]

  • avatar
    31. 10. 2012 (08:43)
    Trvalý odkaz

    No ja nevim, momentalne pouzivame Fakturoid a ten mi prijde o neco dal. Hlavne je dostupny odkukoliv a neni vazan na zarizeni ci platformu. Nicmene pokus je to hezky a kdyby pridali iCloud sync mezi zarizenimi a i nejake webove rozhrani, byla by to byla zajimava alternativa. Na druhou stranu, Fakturoid je zdarma jen do urciteho poctu klientu, vyssi tarify jsou potom hrazene podle poctu fakturovanych zakazniku (ikdyz myslim, ze 150Kc/mesic se da skousnout). Dalsi minus pro Fakturoid je, ze je pouze online a bez pristupu k internetu neudelate nic. Ale ruku na srdce, kde dneska nejste online?

    Nechci Faktury nijak hanit, ci delat promo konkurenci, chci jen upozornit na dalsi vhodnou alternativu.

  • avatar
    07. 11. 2012 (08:02)
    Trvalý odkaz

    este keby chceli spravit verziu aj pre mac bolo by to uzasne ;)

  • avatar
    02. 02. 2013 (13:53)
    Trvalý odkaz

    Proč se výrobce zabývá nějakými vychytávkami navíc, když tam ani neumí dát tak základní věc, jako je variabilní symbol? :(

Komentáře nejsou povoleny.