Dobří hospodáři: Farmářská sága jinak [Zkušenosti]

Pokud jste fanoušky receptáře anebo farmaření, pak pro vás máme zaručený tip. Budovatelská strategie Dobří hospodáři studia Hammerware přináší uspokojení pro všechny náruživé pěstitele a chovatele.

Byla nebyla jedna zapadlá víska, kde lišky dávaly dobrou noc. Dědek s babkou hospodařili na zahrádce u své chaloupky. V tom najednou do vesnice přišel Franta, kterému se znechutilo života ve městě. Přiložil ruku k dílu a zanedlouho opravil dům stojící opodál. Díky pracovitosti obyvatelů mohla stračena opět na pastvu, ovce znovu spokojeně pobékávaly a původně opuštěná obydlí znovu získávala ztracený lesk a slávu…

Jak z úvodního odstavce vyplývá, úkolem hry je znovu vybudovat vesnici. Začínáte pouze s hrstkou obyvatel a s postupem ve hře získáváte další pomocníky. Na políčcích před domy vesničanů pěstujete plodiny a chováte zvěř. Od počátku hry vidíte celou herní mapu, můžete tak patřičně rozplánovat svůj postup.

[HTML1]

Ve hře hlídáte několik údajů, krom stavu zásob plodin, potravin a jiných věcí nezbytných pro farmaření rovněž získáváte body spokojenosti a postupujete v úrovních zdatnosti. Zatímco spokojenost vyjadřuje náladu obyvatelstva a každý dosažený milník přivede do vísky nového příchozího, zdatnost vám odemyká nové možnosti plodin, zvířat k chovu anebo receptů jídel. Čtete správně, vesničané totiž nejsou roboti a potřebují občas také nakrmit. Každý z nich si přitom potrpí na jinak vydatné jídlo. Zpočátku můžete uvařit pouze obligátní sendvič, později se naučíte polévky i různé buchty nebo koláče.

Jak zní motto dědka a babky, bez práce nejsou koláče. Proto je potřeba nejdříve každou volnou plochu vyčistit od kamení a stromů. Poté již můžete rozplánovat políčka, sady i ohrady pro zvěř. Aby byla hře dodána patřičná výzva, čekají vás v průběhu různé úkoly. Většinou jde o úkoly hodné správné pětiletky – vypěstovat určitý počet plodin, odchovat počet kusů zvěře, opravit další sídla a podobně. Odměna v podobě zkušeností a zlaťáků vás nemine.

Hra je založena na modelu freemium – hra samotná vás tedy nic nestojí. Jenže s přituhujícím pokrokem se dost zapotíte. Pokud nechcete zainvestovat skutečné peníze do rubínů, které například pomáhají v nákupu plodin nebo urychlují příchod nových obyvatel, budete muset vynaložit mnohem více úsilí. Systém trochu připomíná závodní hru CSR Racing. Pokaždé lze odehrát jeden den o délce zhruba tří až pěti minut, pak musíte počkat půl hodiny, než se dáte opět do farmaření. Někomu může rovněž vadit i zobrazovaná reklama ve hlavním menu.

Při pokročilých fázích hry, kdy vám po vesnici pobíhá šest a více postaviček, začíná být ovládání hry dost krkolomné. Časové období růstu plodin je totiž různé, a tak máte občas bandu flákačů, kteří nemají do čeho píchnout. Jindy absolutně nestíháte sklízet, dojit nebo krmit. Navíc nutnost rolovat neustále po celém herním plánu zrovna k přehlednosti nepřidává. Budete si muset v hlavě utvořit mapu celé vesnice a naučit se odhadovat dobu zrání, což není vždy úplně snadné. Zde vidím jednoznačně prostor pro zlepšení.

Stylizovaná grafika vás rozhodně neurazí, spíše naopak. Dobří hospodáři jsou kompletně v naší mateřštině. Co vás tudíž dostane, budou určitě vtipné hlášky vesničanů. Ti trefně komentují své činnosti a vy se můžete smíchy rozplakat.

Pokud jste příznivci her typu Farmville, nemáte nad čím váhat. Ostatním doporučuji hru minimálně vyzkoušet. Konec konců dobrých českých titulů je v App Store jako šafránu a Dobří hospodáři za vaši pozornost určitě stojí.

Aplikace: Dobří hospodáři

Zaměření: budovatelská strategie pro iPhone a iPad
Hodnocení: 3,5/5
Cena: zdarma

Klady: grafické zpracování, humor, čeština
Zápory: krátké herní kolo, nepřehlednost v pokročilejších fázích hry

14 komentářů: „Dobří hospodáři: Farmářská sága jinak [Zkušenosti]

  • avatar
    16. 10. 2012 (10:40)
    Trvalý odkaz

    Zapomněli jste na jednu „maličkost“: Vývojáři lžou ohledně kompatibility. Na pár týdnů starém iPodu touch je hra nehratelná, pomalá, trhaná, padá, většinou se ani nespustí (!).

    • avatar
      16. 10. 2012 (10:50)
      Trvalý odkaz

      Mezi námi – ono to není nic moc překvapivé – ten „pár týdnů starý“ iPod touch je více než dva roky neupdatované zařízení, které má pro dnešní hry nejen slabý výkon,ale především obrovský nedostatek operační paměti…
      Pravdou je, že by na to mohli vývojáři asi upozornit – my jsme hru testovali na iPadech, kde šla v pořádku…

      • avatar
        22. 10. 2012 (09:52)
        Trvalý odkaz

        Vývojáři naopak explicitně uvádějí iPod touch 4. generace ve výštu podporovaných zařízení. Buďto na něm hru vůbec netestovali, nebo záměrně klamou. Přitom stačilo u těchto přístrojů ubrat na (zbytečně trojrozměrné) grafice.

        • avatar
          22. 10. 2012 (09:57)
          Trvalý odkaz

          No vždyť to píšu :)

          Nicméně asi je vhodnější upozornit přímo vývojáře – co mám zkušenosti, tak podobné připomínky velmi rychle zapracovávají do nových verzích, kde je již všechno funkční. Tedy alespoň ti čeští. Tady ve fóru si toho asi moc nevšimnou :(

  • avatar
    16. 10. 2012 (15:07)
    Trvalý odkaz

    Bohužel v anglickém App Storu to nejde stáhnout

  • avatar
    18. 10. 2012 (10:53)
    Trvalý odkaz

    tiez by mohli napisat ze ta slnolapka za 1,59 je na jeden den a ne nafurt

    • avatar
      19. 10. 2012 (10:41)
      Trvalý odkaz

      stací len obnovit nakup teda ja hram na ipade…. obnoví sa ti slnolapka bez toho aby ti stiahli nejake eurace .. tiež som na to nevedela príst

  • avatar
    19. 10. 2012 (10:40)
    Trvalý odkaz

    slnolapka nie je na jeden den, mam ju kupenu a stací len obnovit nakup teda ja hram na ipade…. obnoví sa ti slnolapka bez toho aby ti stiahli nejake eurace .. tiež som na to nevedela príst

  • avatar
    21. 10. 2012 (12:52)
    Trvalý odkaz

    poraďte někdo, jak získat maso!! už jsem v 18. levelu, což je max a maso pořád nikde… chybí mi jen ten kun za 4K a oprava za 10K

    • avatar
      21. 10. 2012 (16:28)
      Trvalý odkaz

      až bude někdo vědět, jak přijít na to maso, tak budu taky moc rád! hromada věcí na přípravu jídla z masa, ale nevím jak jej vytvořit, kromě koupě za prachy..

      • avatar
        29. 11. 2012 (15:19)
        Trvalý odkaz

        Od dneška je k dispozici update (1.0.3), kde mimo jiné přibyla možnost chovat prasata – tedy získat maso i bez použití rubínů.

  • avatar
    25. 10. 2012 (10:28)
    Trvalý odkaz

    To maso bych taky ráda věděla..

  • avatar
    25. 10. 2012 (12:21)
    Trvalý odkaz

    Jj to maso je totálně nedomysleny a zatim jsem na to nepřišla. Chtělo by to taky nejaky postup dal. V těch vyzvách od Game centre je stat se hrobařem, tak to taky netuším jak ale nemůže to souviset s tim masem? Ze třeba necháme umřít nejaky zvirata a pak z nich jít maso? Ale zatim netuším.

  • avatar
    17. 10. 2016 (19:37)
    Trvalý odkaz

    Mam iphone 5s a rozehrane hospodare a zakoupili jsme ipad pro a potreboval bych se prihlasit pod stejnym uctem(abych mel to co mam na iphone i na tabletu) nevite nekdo jak???
    Diky moc

Komentáře nejsou povoleny.