Rostou: aplikace na houby [Zkušenosti]

Znáte to, občas chodíte po lese a nacházíte jednu houbu za druhou. Jenže je vám to houby platné, když nevíte, co jste našli. A právě s tím vám pomůže aplikace Rostou stejnojmenného portálu.

Nemusíte být zrovna vášnivý houbař, abyste alespoň občas nezabrousili do blízkého lesíku a mrkli se po nějakém tom hříbku. App Store nabízí různé aplikace, které bojují o vaši přízeň. My se však dnes zaměříme na českou aplikaci Rostou. Jak je psáno v úvodu, stojí za ní stejnojmenný server.

A právě podporou houbařského webu se aplikace značně odlišuje od zástupu dalších. Nepůsobí tedy jako pouhý atlas, ačkoli samozřejmě i tuto funkci nabízí. Pojďme ale začít pěkně popořadě.

Už při prvním spuštění vás trkne stylizovaná grafika sladěná s webovým portálem. Na domovské obrazovce vidíte výpis veškerého dění. Nejprve bych doporučil registraci, díky které se vám odemkne právě ona provázanost s webovým portálem. Poté se již můžete přihlásit a pomocí GPS uložit vaše aktuální místo. Místečka si lze prohlížet na mapě a připisovat poznámky i s fotkami, kde jste co našli. Pakliže si přidáte přítele houbaře, budete se moci svými úlovky pochlubit. Tento prvek vidím jako jednoznačně zajímavý pokus o vytvoření sociální sítě. Podotýkám, že někteří se nápadu docela chytli a tak to není špatné alespoň vyzkoušet.

Na další záložce najdeme vyhledávání hub podle zadaných parametrů. Výběr různých položek je opravdu bohatý a lze se pěkně vyřádit. Pravděpodobnost, že zjistíte o vašem nálezu potřebné, informace má vysoké procento. A pokud náhodou ne, alespoň vás aplikace počastuje vtipnou hláškou.

Ikonka s foťáčkem napovídá zcela zřejmou funkci vyfocení úlovku a jeho nasdílení na sociální síť Rostou.cz (nebo oblíbený Twitter a Facebook). Váš kousek se pak zobrazí jak ve streamu aplikace samotné, tak rovněž na webovém portálu, kde jej mohou kamarádi okomentovat.

Poslední záložka s knihou nabízí pěkně zpracovaný atlas hub. Najdete zde veškeré zásadní informace včetně poznámky o poživatelnosti, latinského názvu a fotografie. Zde bych měl přeci jen malou výtku. Myslím, že by vůbec neuškodilo přidání více než jedné fotky. Přeci jen i kapesní atlasy mívají většinou alespoň dva až tři obrázky. Listovat v atlasu můžete pomocí abecedního seznamu nebo příznaku o poživatelnosti skrývajícím se za otazníčkem v pravém horním rožku.

Ať jste již náruživý nebo občasný houbař s alespoň nepatrným sklonkem ke sdílení svých úlovků, pak můžeme aplikaci vřele doporučit. Hurá na houby!

Aplikace: Rostou

Výrobce: X Production s.r.o.
Hodnocení: 4,5/5
Cena: 1,59 EUR

Klady: svižná, přehledná, sladění webového portálu a aplikace
Zápory: místy strohá grafika, pouze jedna fotka u exempláře v atlasu

2 komentáře: „Rostou: aplikace na houby [Zkušenosti]

  • avatar
    30. 09. 2012 (08:14)
    Trvalý odkaz

    Pekna aplikacia, ale ziaden normalny hubar neprezradza svoje miesta…

  • avatar
    02. 10. 2012 (07:57)
    Trvalý odkaz

    Samozrejme, aplikace neprozrazuje mista nalezu hub, ale houbar muze sdilet, zajimava mista v lese – hezky vyhled, zricenina hradu….

Komentáře nejsou povoleny.