TripStorage: elektronická kniha jízd v kapse [Zkušenosti]

Jezdíte firemním nebo i soukromým autem a zapomínáte poctivě vyplňovat knihu jízd a poté se na konci měsíce snažíte marně dopočítat skutečně ujetých kilometrů? Máme pro vás řešení.

Aplikace TripStorage od českého studia Code Creator je určena primárně pro mobilní telefon iPhone, protože ke své správné činnosti vyžaduje GPS přijímač. To znamená, že na iPodu touch sice aplikaci spustíte, absencí navigace však budete omezeni.

Sledování služebních a soukromých cest je to, co jde této aplikaci nejlépe. A to nejen v případě firemního vozového parku, kde je vedení knihy jízd přímo vyžadováno, ale užitečné podobné sledování může být také pro nejednoho soukromého majitele vozu.

Prostředí aplikace je jednoduché a přehledné, na úvodní obrazovce můžete velkým tlačítkem snadno zahájit záznam aktuální trasy, u které si nejdříve můžete jednoduchým přepínačem zvolit, zda zaznamenávaná cesta je služební, nebo soukromá. Ihned po zahájení záznamu se aktivuje GPS modul a telefon začne logovat vaši cestu a na obrazovce současně zobrazuje čas od začátku cesty, ujetou vzdálenost i průměrnou rychlost.

Praktická je pak schopnost záznam cesty pozastavit bez toho, abyste přerušili celý záznam ukončením jízdy. A pochopitelně můžete projetou trasu také zobrazit v mapě.

To, co aplikaci TripStorage povyšuje nad ostatní GPS lokátory, je způsob uchovávání tras. Mimo základní obrazovky jsou k dispozici ještě obrazovky nazvané Cesty a Sklad, o kterých bych se také rád zmínil.

Do přehledu na obrazovce Cesty se automaticky ukládá každá dokončená cesta a je zde k dispozici pro pozdější potřebu. Po měsíci od záznamu se daná cesta automaticky přesune pod záložku Sklad, kde jsou k dispozici nadále členěné do jednotlivých měsíců.

Co však považuji za maximálně užitečnou funkci? Jde o export cest do formátu CSV, který snadno zpracujete například v tabulkovém kalkulátoru a vždy na konci měsíce tak během chvíle vyplníte skutečnou knihu jízd bez toho, abyste si museli dlouze vzpomínat, kdy a kam jste v celém měsíci jezdili.

Z principu použití aplikace však vyplývají i nevýhody, za které však nemůže aplikace samotná. Záznam cesty s aktivní GPS navigací je náročný na spotřebu a proto je praktické mít iPhone připojen k palubní síti automobilu.

Aplikace TripStorage je v App Store k dispozici za přijatelnou cenu 1,49 Eur, za kterou může ušetřit nemálo starostí každému, kdo chce nebo potřebuje mít o svých cestách přehled.

Aplikace: TripStorage

Autor: Code Creator
Verze iOS: 5.0 a novější
Cena: 1,49 Eur

4 komentáře: „TripStorage: elektronická kniha jízd v kapse [Zkušenosti]

  • avatar
    28. 08. 2012 (08:44)
    Trvalý odkaz

    „V iOS se nemohou o aktivní GPS dělit dvě aplikace“  — jak to že mi ale funguje když mám pro záznam trasy zapnutý a na pozadí zapisující Motion-X GPS a při tom se vesele naviguji přes navigaci v aplikaci (Google) Mapy…? Žádné výpadky závislé na tom zda má spuštěny Mapy a sleduji pohyb anebo naviguji jsem nezpozoroval…?Tak jak to je…?
    — nicméně díky za článek – je OK. 

  • avatar
    28. 08. 2012 (14:34)
    Trvalý odkaz

    Sdílet GPS zřejmě lze (iP4, iOS5.1.1)
    Kromě spuštěné navigace Sygis jsem na pozadí měl spuštěn RunKeeper a obě aplikace bez výpadku logovaly … I z princpu bych čekal jen téměř současné volání API s požadavkem na vrácení akt. polohy. Můžete to prosím ověřit/potvrdit ?

    Díky.

  • avatar
    31. 08. 2012 (05:25)
    Trvalý odkaz

    pouzivam soucasne TripStorage i Navigon, oboj bez problemu

  • avatar
    14. 09. 2012 (08:22)
    Trvalý odkaz

    Je to super, funguje společně s TomTomem. Jen se mi teď ztratily cesty a nemohu je vyvolat ani exportovat. Vidím jen, že jsou načteny v celkové sumě kilometrů. ale výpis není.
    Poraďte co s tím. Snad nemusím každou cestu ihned exportovat?
    Díki Viki

Komentáře nejsou povoleny.