Swordigo: RPG pro každého dobrodruha [Zkušenosti]

Unavuje vás už hledání vody pro čistotného krokodýla? Přestalo vás bavit krmení zelené obludky? Máte po krk katapultování naštvaných ptáků? Pak máme zaručený tip na prázdninové hraní.

Pakliže jste v App Store nezaregistrovali RPG Swordigo, udělali jste velkou chybu. Ačkoli se hra honosí zařazením mezi hry na hrdiny, nečekejte žádné šílené tabulky vlastností, kouzel, předmětů a kdo ví čeho všeho ještě. Swordigo je ve své podstatě jednoduchá a příjemná RPG skákačka. Nehraje si na tříáčkový titul, ale jde svou cestou, což ji činí naprosto neodolatelnou.

Pozvedni meč proti zlu

Příběhová zápletka začíná v okamžiku, kdy udatný modrovlasý učedník postrádá svého mistra a vydá se jej hledat. Záhy zjistí, že byl přepaden mocnými zlými bytostmi – Corruptory. Ty se vrátily ze své zlé říše, aby na pohádkovou zem opět uvrhli temnotu. Náš hrdina si musí proklestit cestu za bájným mečem Megablade, jenž jediný může porazit temného pána Chaose.

Zápletka nikterak originální, vyprávěná však kouzelně pomocí bublinkových dialogů, žene hrdinu vstříc dobrodružství. Není potřeba žádné vysoké znalosti anglického jazyka, bohatě si vystačíte se základy. Samotné úkoly dostáváte takříkajíc za běhu, tudíž odpadají obavy o zbytečné bloudění. Případné dějové předěly doprovázejí kratičké animace.

V jednoduchosti je krása

Celou hru provází prvek naprosté jednoduchosti. Sbíráte zkušenostní body, za něž získáváte tradičním způsobem úrovně. Po dosažení každé z nich dostanete bod dovednosti, který můžete investovat buď do zdraví, boje s mečem anebo kouzlení. Žádné šílené statistiky ani tabulky opravdu nečekejte. V průběhu hry také sbíráte platidlo Soulshards, díky němuž si u obchodníků kupujete lektvary života, lepší meče a zbraně. K tomu připočtěte amulety, poschovávané různě ve hře a tím výčet předmětů končí. Zdá se vám to málo? Překvapivě to vůbec hře neubírá na hratelnosti.

Abyste jednotlivé oblasti nemuseli probíhat po svých, bývá většinou ob jednu umístěn portál. Skrze něj se lze přesouvat rychle, a když zrovna zdravím nekypíte navštěvovat městečka a místní léčitele.

Do cesty se vám budou stavět různé příšerky. Jejich ztvárnění spíše než hrozivé, připomíná plyšáky. Od pavoučků, netopýrů a masožravých květin až po různé temné rytíře i mágy se dopracujete vždy po čase k mini bossům. Každý z nich má speciální útok, takže na ně musíte zkoušet různé strategie. Opět ale nečekejte frustraci, většinou stačí pouze zjistit typ útoku nestvůrky a podle něj adekvátně vybrat svou obranu.

Hopsání, hopsání

V úvodu jsem zmiňoval slovo skákačka. Ano, ve Swordigu se hodně naskáčete. Hru vidíte pohledem z boku, takže různé převisy a mosty překonáváte dlouhým nebo naopak krátkým skokem. Někdy bude potřeba použít různě se povalující bedny, abyste doskočili výše. Jindy mečíkem sepnout tlačítko k otevření dveří.

Bojování zvládnete pouhým mačkáním tlačítka pro útok anebo kouzlo. Opět žádné záludnosti.

Při tom všem poskakování a bojování můžete nalézt tajná místa ukrývající truhlice s pokladem. Většinou obsahují Soulshards, ale občas i váčky plné zkušenostních bodů nebo třeba amulet.

Grafika ala kubismus?

Grafické ztvárnění lehce připomíná kubistická díla. Někomu se možná líbit nemusí, ale osobně mám raději, když hra nabídne svůj styl a nekopíruje ostatní. Proto trochu naivní a hlavně pohádková grafika zabodovala. Vše se usmívá anebo roztomile mračí, tudíž se hra určitě bude líbit vašim potomkům. Navíc se Swordigo plynule hýbe i na starších iPhonech a iPodech Touch.

Pokud jste dočetli až sem a stále neotevřeli App Store, pak to udělejte. Rozhodně neprohloupíte. Za své peníze dostanete skutečně kvalitní zábavu. Nebo třeba udělejte radost svým ratolestem – není nad čím váhat.

Aplikace: Swordigo

Plusy: jednoduchost, návykovost, stylizovaná grafika
Mínusy: hudební doprovod se rychle oposlouchá, zvuky nejsou výrazné

Hodnocení: 4/5
Autor: Ville Makinen
Cena: 1,59 Eur

Kompletní fotogalerie