Jak zprovoznit virtualizační nástroje v OS X 10.8 Mountain Lion

Velké množství aplikací pracuje po přechodu na OS X 10.8 Mountain Lion bez problémů. I zde je však několik vyjímek, mezi které patří na jedné straně programy velmi staré, a na straně druhé aplikace přistupující hluboko do útrob systému. A jistě nikoho nepřekvapí fakt, že jsou to právě virtualizační nástroje, které sahají v počítači skutečně hluboko.

Pokud jste již virtualizační nástroje používali dříve, pravděpodobně vám po přechodu na nový systém přestanou fungovat: jejich ikona ve Finderu nebo Docku je přeškrtnuta šedým piktogramem a při pokusu o jejich spuštění uvidíte pouze podobně nesympatické chybové hlášení:

A na stejné chování narazíte také v případě, že jste používali některý z dalších virtualizačních nástrojů. Pojďme se tedy podívat na aktuální stav jejich podpory nového jablečného operačního systému.

Parallels Desktop 7

Virtualizační nástroj Parallels Desktop 7 podporuje ve verzi 7.0.15106 operační systém OS X 10.8 bez jakýchkoli větších problémů. Pokud jste tedy před přechodem na OS X 10.8 Mountain Lion provedli update této aplikace na nejnovější verzi, proběhne její spuštění bez problémů.

V opačném případě – pokud tedy při pokusu o spuštění vidíte dialogové okno z obrázku výše – musíte povýšit aplikaci na novou verzi ručně. To nejlépe stažením tohoto instalačního balíku a provedením jeho kompletní instalace. Nemusíte se ničeho obávat: vaše nastavení a již nainstalované virtuální počítače nedojdou žádné újmy. Po instalaci můžete začít aplikaci používat tak, jako doposud.

Starší verze Parallels Desktop 6 s Mountain Lionem kompatibilní není a výrobce vzhledem k jejímu stáří již kompatibilní verzi připravit neplánuje.

Oracle VirtualBox

Zdarma dostupný VirtualBox je od verze 4.1.18 s novým jablečným operačním systémem také kompatibilní, i když na některých sestavách se mohou vyskytovat problémy se stabilitou virtuálních počítačů. To se děje v případě, že ve svých virtuálních strojích používáte staré Přídavky pro hosta.

Instalaci odpovídající verze provedete nejlépe z tohoto odkazu. Po jejím dokončení a prvním spuštění ovládací aplikace nezapomeňte potvrdit stažení a poté i instalaci nových doplňků. Jakmile toto provedete, spusťte vaše virtuální stroje a ve všech prostřednictvím nabídky Zařízení -> Instalovat Přídavky pro hosta aktualizujte ovladače. Což je ostatně postup, který je vhodné provádět po každé aktualizaci VirtualBoxu (a platí také u ostatních virtualizačních programů).

Pokud vám při pokusu o instalaci systém hlásí nemožnost instalovat z důvodu neidentifikovaného vývojáře, postupujte podle tohoto našeho návodu.

VMWare Fusion 4

Také třetí dostupný virtualizační nástroj pro naši platformu, VMWare Fusion, funguje ve své čtvrté verzi v prostředí operačního systému OS X 10.8 bez problémů. Konkrétně musíte mít nainstalovánu aktualizaci na verzi 4.1.3.

Aktualizaci najdete na tomto odkaze a po stažení stačí provést její instalaci.

3 komentáře: „Jak zprovoznit virtualizační nástroje v OS X 10.8 Mountain Lion

  • avatar
    10. 08. 2012 (10:42)
    Trvalý odkaz

    Virtuální PC s eComstation 1.2 :-)
    Jsem rád, že nejsem sám, ale verze 2.1 je lepší a rychlejší …

  • avatar
    13. 08. 2012 (20:12)
    Trvalý odkaz

    Záludná otázka :-) Můžu do Virtual Boxu naimportovat virtuální mašinu z Parallels 6? 

    • avatar
      13. 08. 2012 (20:15)
      Trvalý odkaz

      Pokud ji z Parallels 6 exportujete do některého z otevřených virtualizačních balíků, proč ne…

Komentáře nejsou povoleny.