Jak vrátit podporu pro X11 do OS X 10.8 Mountain Lion

Jednou z mnoha věcí, kterou v novém operačním systému OS X 10.8 Mountain Lion nenajdete, je také podpora zobrazení prostřednictvím systému X11. Víme, jak ji vrátit zpátky.

Existují aplikace, které pro vykreslování svého obsahu na obrazovce používají X11 – tedy X Window System známý především uživatelům Linuxu a obecně i Unixových systémů. Až do Liona byl také součástí operačního systému Mac OS X a dovoloval tak běh programů především portovaných z jiných *nixových platforem. Často jde o různé vědecké aplikace, ale používají ji také některé uživatelské programy. Jako jeden příklad za všechny můžeme zmínit Crossover (a vlastně i ostatní varianty populárního systému WINE), které umožňují spouštět aplikace určené pro Windows bez toho, abyste měli na svém počítači nainstalovány Windows nebo jakýkoli virtuální počítač, jak můžete ostatně vidět na následujícím obrázku. Více se o tomto systému dočtete v našem testu nazvaném CrossOver 9.0: Windows aplikace na Macu bez Windows v nové verzi.

Nyní Apple podporu tohoto způsobu zobrazování odstranil. Jak tedy dále pracovat s aplikacemi, které však X11 vyžadují? Řešením je použít řešení projektu XQuartz, ze kterého sám Apple při sestavování aktuální podpory pro X11 vycházel. Tento projekt funguje dále a nabízí také funkční verzi určenou pro nový OS X Mountain Lion.

Abyste tedy do systému podporu pro X11 vrátili, je zapotřebí ze stránek projektu stáhnout XQuartz alespoň ve verzi 2.7.2 (obsahuje xorg-server 1.12.2). Po spuštění instalátoru a dokončení instalace je podpora X11 v systému zpět a můžete opět bez přerušení spouštět své aplikace stejně, jako v minulosti.

Mějte jen na paměti, že takto doinstalovanou podporu nebude hlídat automatická aktualizace systému, proto se vyplatí jednou za čas zabrousit na stránky projektu XQuartz a případnou novější verzi si aktualizovat ručně.

 

5 komentářů: „Jak vrátit podporu pro X11 do OS X 10.8 Mountain Lion

  • avatar
    13. 08. 2012 (22:33)
    Trvalý odkaz

    Tak tenhle článek se podle mě moc nepovedl:

    1) Podpora pro X11 v OS X stále je, není tam jen samotný X server a knihovny. Nicméně se automaticky detekuje, že je potřeba a nabídne se instalace XQuartz, podobně jako u Javy. 
    2) XQuartz se taky aktualizuje automaticky. Myslím, že k tomu používá framework Sparkle.
    3) XQuartz spíš vychází z projektu od Apple, než naopak. Ale ten vztah je složitější a přesouvá se směrem, který uvádíte, takže OK.

    • avatar
      13. 08. 2012 (22:38)
      Trvalý odkaz

      Jen ještě dodám pro vyjasnění, že ve výsledku je podpora pro X11 v 10.8 podle mě výrazně pelší, než v 10.7. Tam se dodával X11 jako optional install a se starými versemi knihoven. Takže posun je tady naprosto analogický situaci s Javou: uživatel dostává prakticky stejně jednoduše aktuálnější a lépe udržovanou versi.

    • avatar
      14. 08. 2012 (05:33)
      Trvalý odkaz

      1a) Ano, tak je to myšleno
      1b) Tak tomu bylo v testovacích verzích, finální verze instalaci nenabízí, pouze odkaz na stránku s nápovědou tomuto tématu věnovanou
      2) Díky za doplnění, prozatím zkušenost s aktualizací nemám, proto na to čtenáře upozorňuji
      3) Popisovat celý historický vývoj XQuartz = Apple je mimo zaměření a rozsah tohoto příspěvku

      • avatar
        14. 08. 2012 (10:41)
        Trvalý odkaz

        ad 1b) Aha, toho jsem si ani nevšiml. 

        Z webu Apple:“X11 on Mountain Lion now uses install on demand. When you first launch an app that requires X11 libraries, you are directed to a download location for the most up-to-date version of X11 for Mac.“Takže jestli to dobře chápu, je to sice jen 1 klik navíc (pošlou uživatele přímo na „download location“), ale pro uživatele neznalé angličtiny to může být trochu komplikace. Škoda, nevidím důvod, proč zrušili ten automatický download. 

        • avatar
          14. 08. 2012 (10:44)
          Trvalý odkaz

           A ještě ne tak pohodlně – při psaní textu odkaz vedl na howto článek, ze kterého je odkaz na stránky projektu, na kterém se ještě musí otevřít download sekce a z ní stáhnout odpovídající verzi, tudíž těch kliknutí je tam daleko více, než jeden klik navíc :(

          Proto tento článek s přímým odkazem, protože ne všichni vládnou dostatečně dobře anglicky (Apple totiž uživatele vezme na nelokalizované stránky)…

Komentáře nejsou povoleny.