Apple a Qualcomm nadbíhají výrobci čipů TSMC

Taiwanská společnost TSMC nechce nechat Apple ani Qualcomm uzamknout svou výrobní kapacitu i přes fakt, že obě společnosti nabízí za exkluzivní dodávání komponent sumy přes miliardu dolarů.

Oba hráči, Apple i Qualcomm se totiž snaží navýšit svou výrobní kapacitu, aby pokryli neustále se zvětšující poptávku po produktech. TSMC se ale nechce vázat pouze na jednoho zákazníka, tvrdí Bloomberg.

Podle určitých informací spolupracuje Apple s TSMC už několik let na výrobě systém-on-a-chip (známější pod zkratkou SoC) procesorů pro svá iOS zařízení. Ačkoli má Apple uzavřenou exkluzivní smlouvu se společností Samsung od uvedení iPhonu v roce 2007. Mezi firmami však od loňska zuří patentová válka. Pro Cupertinské to znamená v podstatě dvě možnosti: buďto obnoví lukrativní smlouvu se Samsungem (přeci jen se soudí s mobilní a nikoli procesorovou divizí), anebo se poohlédne po alternativním dodavateli. Někteří méně obezřetní si mohou myslet, že Apple kontrakty s Jihokorejci zařízne. To by však nebyl prozřetelný krok, neboť při výrobě kritických součástek jako jsou čipy, je výhodné mít více než jednoho dodavatele.

Naproti tomu Qualcomm, který navrhuje široké spektrum komponent včetně SoC procesorů pro smartphony, sám čelí nedostatku výrobní kapacity. Společnost viní tento nedostatek za svůj zpomalený finanční růst a CEO Paul Jacobs nedávno prohlásil, že vypíše „tučné šeky“ aby tuto situaci napravil.

TSMC už v současné chvíli patří mezi dodavatele Qualcommu, ale vyrábí taktéž pro NVidii, Broadcom a mnohé další. Exkluzivní smlouva vázaná pouze na jednoho hráče a to, i když je jím Apple, znamená potencionální risk pro každého výrobce součástek, protože by se musel soustředit na pokrytí požadavků svého jediného partnera a tak omezit portfolio.

Zatímco se tedy Apple a Qualcomm snaží odděleně s TSMC vyjednávat, nabízí se vysvětlení, kdy obě firmy ve skutečnosti již spolupracují a snaží se vykrýt jeden a tentýž nedostatek. Současné iPhony a iPady totiž sítové čipy Qualcomm obsahují a pravděpodobně je spatříme i v nadcházejících modelech.

Zdroj: ArsTechnica