Newsify: vytvořte si vlastní noviny [Zkušenosti]

Pro čtení článků na iPadu jsem donedávna používal skvěle zpracovanou aplikaci Flipboard. Vše by bylo bez problémů, až na jeden malý háček. Nenašel jsem způsob, jak rozlišit mezi novými a starými zprávami.

Některé články jsem si přečetl na počítači a znovu jsem na ně pak narazil v mobilní čtečce. Chtěl jsem něco, co si bude pamatovat novinky za mě a vždy se dostanu jen k aktuálním a nepřečteným zprávám. Řešení bylo jasné. Obnovit svůj starý Google Reader a nastavit nové zdroje. Svůj limitní počet 10 jsem zaplnil velmi rychle a začal jsem hledat způsob, jak na iPadu pohodlně číst nově nastavené kanály.

Čtečky zdarma jsou velmi zajímavé, ale výsledný dojem většinou pokazí vestavěná reklama, či chybějící podpora sdílení, ukládání do aplikace Pocket nebo nepohodlné ovládání.

Flipboard také nabízí přidání RSS kanálů a ovládání není až tak krkolomné, ale přesto jsem si občas připadal, jako bych se škrábal pravou rukou za levým uchem.

Vysvobozením mi byla poměrně nedávno uvedená aplikace Newsify, která kombinuje dlaždicový vzhled Flipboardu s čistotou zobrazení článků a velmi snadným ovládáním.

Ihned po spuštění budete vyzváni k vyplnění údajů k účtu Google Readeru a poté se spustí automatická synchronizace nepřečtených zpráv, která je dle nastavení aktivní při každém obnovení aplikace.

Základní zobrazení je dlaždicové a lze jej změnit do podoby seznamu článků s náhledovým obrázkem. Při volbě nepřečtených položek si můžete vybrat z možnosti náhledu všech, nebo jen jednotlivé kanály. V obou případech zůstává v záhlaví informační lišta, která ukazuje zvolenou oblast, umožňuje aktivaci postranního panelu a nabízí možnost označení všech položek za přečtené.

Máte-li zvolen konkrétní zdroj, můžete posunem článků dolů, jeho obsah obnovit a stáhnout si nové zprávy.

Jednotlivé články se podle nastavení mohou zobrazovat na celou obrazovku a jsou optimalizovány pro čtení. Nevidíte tedy veškerý obsah webové stránky, ale pouze to, co s textem souvisí. Vrátit do přehledu se můžete gestem posunu a dotykem dvěma prsty vyvoláte ovládací lišty. Ty obsahují funkce Readeru a také možnost sdílení obsahu.

Zde je potřeba vypíchnout velký výběr možností od poslání textu a odkazu mailem, přes uložení pro pozdější přečtení až po sdílení na všemožné sociální sítě. Zobrazení originálu v nativním Safari je samozřejmostí.

Nahlédneme-li do nastavení, nalezneme zde řadu možností jak upravit nejen chování aplikace ve vazbě na zdrojovou službu, ale také změnu vzhledu písma a jeho velikosti. Zobrazení počtu nepřečtených položek na ikoně ve formě odznáčku je u těchto čteček nedílnou součástí.

Graficky je aplikace čistá a jednoduchá, což umožňuje věnovat pozornost obsahu a neruší přehnanými animacemi. Ovládání je intuitivní a kombinuje gesta s tlačítky.

Pro čtenáře, kteří používají RSS jako zdroj svých informací je Newsify jasná volba.

Aplikace: Newsify

Autor: Ben Alexander
Hodnocení: 4/5
Cena: 0,79 Eur

6 komentářů: „Newsify: vytvořte si vlastní noviny [Zkušenosti]

  • Pingback: » Newsify: vytvořte si vlastní noviny [Zkušenosti] 1. zprávy

  • avatar
    05. 07. 2012 (05:40)
    Trvalý odkaz

    Ja pouzivam Reeder pre iPad aj iPhone v spojeni s Google uctom – maximalna spokojnost.

  • avatar
    05. 07. 2012 (08:40)
    Trvalý odkaz

    Co takhle Pocket dříve (read it later) http://itunes.apple.com/us/app/pocket-formerly-read-it-later/id309601447?mt=8 … zdarma a dá se číst i na iPhone

  • avatar
    05. 07. 2012 (09:20)
    Trvalý odkaz

    Zatím jsem nezkoušel, ale umožňují tyto čztečky automatické načítání (dle zvoleného intervalu) a následnou notifikaci ?
    Pokud ne, tak je to o ničem…

  • avatar
    05. 07. 2012 (16:10)
    Trvalý odkaz

    Asi by bolo dobre porovnat to s legendarnym Reederom, lebo zatial sa mi to javi ako jeho poslabsia nahrada, ktora si to kompenzuje dlazdicami z Flipboardu, co iste vieme, ze ak mam v Google Readeri stovky az tisice neprecitanych poloziek moze byt kontraproduktivne – ukecane zdroje, ktore si chcem nechat na preletenie na neskor sa pricasto pletu k tym menej aktivnym ale mozno o to dolezitym.

    Prave tu zlyhavaju vsetky citacky s dlazdicovym chronologickym zobrazenim „vsetko v kope“.

    Respektuje citacka folders z Google Reader? Vidi, co som si ohviezdickoval? Vie odoslat link do Pocket? Toto su veci, ktore ma zaujimaju :-)

Komentáře nejsou povoleny.