Všechna práva vyhrazena? Kdeže ty loňské sněhy jsou

Pokud jste pozornými čtenáři, jistě jste nepřehlédli novou informaci v patičce tohoto webu: naše články i videa jsou nyní k dispozici pod licencí Creative Commons.

Vše se mění a je zákonité, že tímto vývojem prochází také náš web. Již od začátku je naším cílem dělat jej především pro komunitu a tomuto přání se podřizujeme i nyní. Až doposud jsme žádosti o poskytnutí námi publikovaných informací ze SuperApple.cz vždy řešili individuálně a vlastně vždy ke spokojenosti obou stran. Nyní bude vše jednodušší, protože námi publikovaný obsah přechází pod licenci Creative Commons, konkrétně její variantu CC BY-NC-ND 3.0.

Podrobný text celé licence najdete na tomto odkazu, zjednodušeně však říká: pokud se vám některý z našich článků líbil a chcete jej publikovat dál (například na svém webu, poslat emailem babičce nebo použít při výuce), můžete tak učinit naprosto legálně a bez toho, abyste si od nás žádali jakýkoli souhlas. Stačí jen, když dodržíte licencí stanovené podmínky, tedy že uvedete autora (odkaz na SuperApple.cz a v případě převzetí celého článku i jméno autora), odkaz na znění Creative Commons licence, nebudete jej měnit a použijete jej výhradně k nekomerčním účelům. Ale pozor: samozřejmě se tím nestáváte autorem převzatého článku :)

Anebo ještě jednodušeji: pokud patříte mezi ty, kteří naše články systémem Cmd+C & Cmd+V kopírují na svůj blog, tak nyní to již děláte legálně. Tedy v případě, že na stránkách s převzatými texty dodržíte licenci a nebudete zde prodávat inzerci nebo si nechávat platit za přístup.

Jednoduché, ne? Máme jednadvacáté století tak proč nezmodernizovat také pohled na oblast autorského práva. Doposud tolik oblíbené formulaci Všechna práva vyhrazena – šíření obsahu bez písemného souhlasu je zakázáno tak snad již zvoní hrana…