Nsparkle SnowBook & SpaceBook: zkušenosti se zrychlenými MacBooky

Pojďme se podívat na dva trochu jiné jablečné notebooky: máme tu MacBook Air, který tak úplně není MacBook Air a stejné platí také o tomto MacBooku Pro. Jde o vylepšené sestavy dostupné pod značkou Nsparkle.

Za značkou Nsparkle je třeba hledat společnost Et Netera Electronics, která kupuje od Applu jejich produkty a upravuje je tak, jak to Apple nedělá. V jejich nabídce tak najdete notebooky optimalizované pro maximální výkon, maximální úložnou kapacitu nebo maximální výdrž na baterie. Jednotlivé určení napovídají již samotné názvy: zatímco SpaceBook nabídne maximum úložného prostoru, JuiceBook až patnáctihodinovou výdrž bez nabíjení a třeba SnowBook představuje jedenáctipalcový MacBook Air s velkou pamětí a rychlým SSD diskem.

K testu jsme k dispozici měli právě SnowBook a SpaceBook, pojďme se tedy na ně podívat podrobněji nejdříve v našem videotestu.

[HTML1]

Oba počítače k vám prozatím dorazí v klasické Apple krabici, můžete si tak vychutnat klasické jablečné rozbalování. Nsparkle ale slibuje, že by do budoucna měly být počítače dodávaný ve více „firemním“ balení, což však není vůbec na škodu. Kupujete si přece samotný počítač, nikoli jeho krabici, ne?

Nsparkle SpaceBook

Jak již samotný název napovídá, nabídne SpaceBook především dostatek prostoru (anglicky Space = místo, prostor). A prostoru je zde skutečně požehnaně – toho úložného je zde celkem 1,23 TB, toho operačního pak velmi pěkných 16 GB. Data i aplikace se tak budou moci roztahovat podle libosti.

Základem SpaceBooku je třináctipalcový MacBook Pro s procesorem Intel Core i7 taktovaným na frekvenci 2,8 GHz. Je však podpořen šestnácti gigabajty operační paměti a dvěma pevnými disky. Ten původní dodávaný Applem má kapacitu 750 GB a v notebooku jej najdete ve speciálním rámečku na místě optické mechaniky. Místo disku pak najdete rychlý SSD disk od společnosti OWC s využitelnou kapacitou 480 GB. Jde o disk velmi rychlý, dokáže totiž zapisovat data rychlostí 224 MB za sekundu, zatímco číst data zvládá rychlostí 480 MB za sekundu.

Rychlost disku společně s velkou operační pamětí je tím, co dává počítači skutečnou jiskru. Vše je tak rychlé, jak jen může být – aplikace se spouští v podstatě okamžitě, práce s náročným videem ve vysokém rozlišení o velkými dávkami fotografií je skutečně svižná.

Výdrž na baterie se hodně odvíjí především do způsobu použití. Operační systém totiž klasický disk při jeho nepotřebě vypíná a SSD nijak zvýšený odběr nemá. Pokud tedy na cestách nepotřebujete data umístěná na klasickém disku, pak je výdrž srovnatelná s neupraveným MacBookem Pro stejného modelového čísla. Pokud budete aktivně pracovat s druhým pevným diskem celou dobu, dosáhnete přibližně půlhodinového poklesu výdrže (naměřený průměr z deseti testovacích průchodů).

SpaceBook je k dispozici také v levnější variantě s procesorem Intel Core i5 s taktem 2,4 GHz, 8 GB operační paměti, 128GB SSD diskem a 500 GB klasickým diskem za 47 672 korun (tato cena je včetně Apple TimeCapsule 2TB). Dostanete se tak na polovinu ceny testovaného modelu při stále ještě slušném výkonu. Navíc cena uvedená ve videotestu je včetně TimeCapsule 3TB, počítač však lze koupit i bez ní za 70 254 korun.

Nsparkle SnowBook

Nsparkle SnowBook je nejlehčí MacBook Air v maximální konfiguraci s procesorem Intel Core i7 s taktem 1,8 GHz, čtyřmi gigabajty operační paměti a rychlým SSD diskem o velikosti 480 GB. Ten poskytne rychlosti čtení 470 MB za sekundu a zápisu 234 MB za sekundu. Jde o rychlosti více než dvounásobné ve srovnání s SSD disky, které v MacBoocích Air používá Apple (a pokud znáte Air předchozí Core 2 generace, pak je rychlost téměř trojnásobná), dvojnásobná je také kapacita.

A jistě není třeba říkat, že díky této výbavě se Air mění ve stroj, který to nandá nejednomu klasickému MacBooku Pro. A to i přesto, že MacBook Pro bude mít o něco rychlejší procesor. Pokud totiž bude osazen klasickým diskem, dokončí SnowBook všechny činnosti dříve, a to často i v případě náročných konverzí videa.

Jestli tedy chcete maximální výkon v malém těle, můžete jej mít. Jen počítejte s o deset procent nižší výdrží na baterie – o poznání větší a rychlejší SSD disk a nejrychlejší osazovaný procesor si o svou dávku energie řeknou.

Je to právě Nsparkle SnowBook, který představuje ideální počítač mých snů. Malý a lehký notebook s pevným šasi, který nabídne nejen dostatek prostoru na disku, ale i pořádnou rychlost při práci s daty. Samozřejmě, rád bych viděl výdrž alespoň dvojnásobnou, ale tak daleko bateriová technologie ještě není. Bohužel.

A také SnowBook je k dispozici i v levnější konfiguraci s procesorem Intel Core i5 s taktem 1,6 GHz, 4GB operační paměti a stejně rychlým SSD diskem s kapacitou 256 GB. To vše za 40 938 korun, tedy o 21 tisíc korun levněji než v případě testované konfigurace.

Koupit nebo nekoupit?

Tak za prvé: mám velkou radost, že služby vylepšení Apple počítačů začínají nabízet také české společnosti. V zahraničí jde o postup velmi běžný, u nás jsme se s ním však doposud nesetkávali. A je to škoda, protože ne každý uživatel má dostatečné znalosti, dostatek času nebo jen chuti k tomu, aby si vše nakoupil samostatně a podobnou úpravu provedl svépomocí. A byl bych ještě radši, kdyby podobné služby začali postupně nabízet i další společnosti.

Sestavy Nsparkle nabízejí konfigurace, které v nabídce Applu nenajdete. Většinu z nich si můžete provést sami svépomocí, ale mnohé komponenty budete obtížně shánět a to vše navíc se ztrátou originální Apple záruky a v konečném důsledku ani příliš neuspoříte, i když byste mohli při pohledu na ceny mít podobný pocit. Pokud si vezmeme cenu použitých komponent a náklady na jejich dodání do České republiky a se započítáním DPH a jiných celních poplatků, dostanete se na cenu nižší jen o několik tisíc, což u notebooku za sedmdesát tisíc korun jistě není výraznějším problémem. Záleží tedy na vás, zda zvolíte úsporu a úpravu svépomocí, nebo sáhnete po hotovém produktu.

Nsparkle na své upravené stroje pochopitelně poskytuje standardní záruku podle zákona a tak pokud se vám počítač pokazí, nic neřešíte a odešlete jej zpět prodejci. Pokud se něco porouchá na počítači měněném svépomocí, budete nejdříve muset originální Apple komponenty do počítače vrátit a pak teprve podstoupit reklamaci. To znamená, že původní komponenty byste měli po celou dobu záruky mít uloženy a nemůžete je tedy prodat a snížit tak ještě více cenu přestavby (tedy pokud je prodáte a se zárukou to risknete, pak může být přestavba svépomocí o něco zajímavější).

A tak tedy pokud chcete pořádně vytuněná jablka a buďto se šťourat v počítačích neumíte nebo na to prostě nemáte čas a chuť, proč ne právě tato. Nsparkle navíc má v nabídce i službu vylepšení vašeho stávajícího jablečného počítače.

7 komentářů: „Nsparkle SnowBook & SpaceBook: zkušenosti se zrychlenými MacBooky

  • avatar
    25. 05. 2012 (08:48)
    Trvalý odkaz

    Nic proti té utilitce od BlackMagicu, ale zrovna při zápisu (a na SSD obzvláště) podává velmi nepravdivé údaje. Pozor tedy na to!

    • avatar
      25. 05. 2012 (09:26)
      Trvalý odkaz

       Jistě, v defaultním nastavení máte pravdu. Pokud se však nastaví dostatečně velký testovací vzorek dat, dává již relevantní výsledky. Navíc pro testy používáme více nástrojů a udávané hodnoty jsou průměrem ze všech měření…

      Zkusím celou metodiku testů popsat a publikovat, díky za tip…

      • avatar
        25. 05. 2012 (11:39)
        Trvalý odkaz

        Tak krome velikosti vzorku tam, myslim, nic jineho nastavit nelze. Laboroval jsem s tim dost a single disky to proste dle meho nazoru spravne nemeri. RAID pole vsak ano. AJA System Test je pro single disky lipsi, nevim vsak, jestli uz udelali funkcni verzi pro Liona. Tenhle ten disk, ktery je uveden v clanku, zvlada pri zapisu rozhodne vice ;)

        • avatar
          25. 05. 2012 (14:05)
          Trvalý odkaz

          Jak píšu, rychlosti disků testujeme několika různými metodami, Disk Test ve videu je spíše pro jeho „efektnost“. V daném stroji však tento disk poskytoval průměrně stejný výkon, jaký uvádím v textu bez ohledu na použitý nástroj…

  • avatar
    27. 05. 2012 (21:00)
    Trvalý odkaz

    No počkám si asi na nové macbooky air, kvůli rozlišení a pak si nějaký ten nsparkle koupím, jen ta cena by mohla být lepší, ale chápu že je to díky vysoké ceně součástek

  • avatar
    30. 05. 2012 (15:01)
    Trvalý odkaz

    A za kolik lze sehnat samotný disk 480 GB OWC?

Komentáře nejsou povoleny.