Apple novinky: 21. týden [2012]

Po týdnu opět přinášíme přehled zajímavostí, jež se udály a které byste neměli minout. A na co se tedy podíváme?

Objevily se nové reklamy na iPhone 4S a Siri

Apple vydal nové televizní reklamy, propagující Siri a iPhone 4S. Spadají do série těch, kde účínkují známé osobnosti a celebrity. Tentokrát si v reklamách zahrál John Malkovich.

[HTML1]

Displeje pro nový iPhone bude vyrábět i Sharp

Díky vysoké poptávce si Apple hledá další výrobce komponentů, kteří by mu ji pomohli pokrýt. Spolupráce s Japonskou společností Sharp už byla jednou uzavřena. Ale díky nedostatečně kvalitním a problémovým displejům byla dočasně přerušena. Nyní, kdy Sharp hlásí, že došlo k nápravě, jej Apple opět zařadil mezi dodavatele displejů vedle Samsungu a LG.

Apple má koncept nového stylusu

Ačkoli Steve Jobs byl velkým odpůrcem stylusů pro iPhone a později iPad, Apple přesto ve svých laboratořích prováděl výzkum zaměřený právě na něj. Nešlo však o tradiční pasivní stylus, ale zcela novou generaci. Ve špičce pera měla být umístěna malá kamerka pro sledování pohybu po ploše a dále ve výbavě nechyběl akcelerometr a gyroskop. Pro zlepšení zážitku a pocitu „opravdového pohybu“ chtěli inženýři implementovat hmatovou odezvu. Ta by zajistila například při přejíždění nad položkami menu jemné vibrace – uživatel by pak mohl pocitově odlišit, kde se hrot pera nachází. Zdali se však dočkáme realizace tohoto zajímavého konceptu, není jasné.

Novinky na App Store

V App Store se nyní nově objevuje sekce „Free App of the Week“, která bude zvýrazňovat úspěšné aplikace za danou časovou jednotku – tedy týden. První touto aplikací se stala Cut the Rope: Experiments a byla uvolněna zdarma. Apple tak přesunuje nabídku aplikací z facebookové stránky firmy přímo do katalogu, kde je lze lépe vidět. Další drobné změny nastaly v sekci „Editor’s Choice“ a zcela zmizela „Staff Favorites.“ Obdobně se objevila v Mac App Store aplikace Cobook, rovněž v rámci „Editor’s Choice.“ (Uvedené aplikace platí pro US Store)

Objevil se jailbreak pro iOS 5.1.1

Chronic Dev Team uvolnili novou aktualizovanou verzi jailbreaku Absinthe 2.0, která otevře mnohá iOS 5.1.1 zařízení včetně nového iPadu bez nutnosti spojení s počítačem při (re)bootu zařízení. Samotný Absinthe 2.0 funguje pouze s iOS verzí 5.1.1 a odemkne všechny iPady kromě aktualizovaného iPadu 2 16GB (potichu nedávno updatovaného a prodávaného vedle třetí generace – obsahuje stejný typ procesoru jako nová Apple TV vyráběný 32nm procesem, díky němuž došlo k prodloužení provozu na baterii mezi  15-30%, model má označení iPad 2,4). Co se týče iPhonů, funguje na všech od 3GS výše. Software Absinthe 2.0 je k dispozici pro OS X, Windows a Linux.

GSM iPhone 4 dostal revizi iOS 5.1.1

Apple vydal speciální verzi aktualizace iOS 5.1.1 pro GSM modely iPhone 4. Ačkoli nebylo vysvětleno, z jakého důvodu se k tomuto kroku uchýlil a jaké chyby případně problémy řeší. Pro všechny uživatele iPhonu 4 je aktualizace k dispozici ve verzi OTA (Over the Air – kdy není potřeba iTunes).

Automatické stahování aplikací v OS X Mountain Lion

Server 9to5Mac si povšimnul zajímavého vylepšení stávajícího sestavení OS X Mountain Lion. Jde o funkci podobnou v iOS – automatické stahování aplikací z Mac App Store. Podobně jako na iPhone (iPadu, iPodu), když zakoupíte aplikaci a nainstalujete si ji, u ostatních Maců pracujících pod vaším účtem dojde k automatické instalaci.

Naneštěstí nová vlastnost není ještě plně odladěna. Ačkoli se zobrazí výše ukázané okénko s nabídkou povolení automatických instalací, ve skutečnosti se po zakoupení aplikace z jiného počítače vůbec nic nestane. Každopádně se těšíme na zprovoznění této užitečné vychytávky v příštím sestavení.

Apple poodhalil plány nového Campusu

Na internet unikly interní informace rozesílané Applem ohledně Campusu 2. Nová obrovská budova (přezdívaná létající talíř, mimozemské sídlo apod.) zaujme místo starého HP Campusu. Brožurka obsahuje grafické ukázky projektu (celkový pohled, sousedství, jednotlivé řezy). Apple chce vysadit až 2000 stromů a vybudovat parkoviště obstoupené zelení. Myslí se i na napájení sídla z obnovitelných zdrojů pomocí solárních panelů. Nový Campus však nebude přístupný veřejnosti a ani nebude obsahovat zaměstanencký Apple Store. Stavba by měla spatřit světlo světa roku 2015.

Zdroje: 9TO5MacTUAWMacworld + citace přímo v textu

Jeden myslel na “Apple novinky: 21. týden [2012]

  • avatar
    28. 05. 2012 (15:36)
    Trvalý odkaz

    Ad revize updatu 5.1.1: tato revize znemožňuje jailbreak pomocí Absinthe 2.0, takže se má za to, že právě toto byl důvod jejího vydání.

Komentáře nejsou povoleny.