Počet infekcí trojanem Flashback klesl na 30 000

Infekce trojanem Flashback výrazně poklesly od vypuštění bezpečnostních aktualizací. Výzkum laboratoří patřících společnosti Kaspersky ukazuje postupné snižování napadených Maců. Z původního čísla 600 000 infikovaných strojů se počet snížil na současných 30 000.

Rychlému odstraňování trojského koně pomohl update Javy a nástroj na odstranění malwaru vydaný Applem záhy po rozšíření.

Podle společnosti Kaspersky a Symantec je toto pouhý začátek. Rostoucí obliba Maců a jejich tržního podílu prý budí větší zájem u záškodnických skupin.

„Větší podíl na trhu = větší motivace pro útočníky,“ říká představitel firmy Kaspersky. „V nejbližší době můžeme očekávat další malware pro Mac OS X případně multi-platformní trojany.“

Společnost logicky nabádá k instalaci a zakoupení jejich antivirového řešení. Možná tato výzva nebude tak planá. Chvíli po pominutí hrozby Flashbacku se objevil další trojan „LuckyCat“ využívající zranitelnost Microsoft Wordu a Javy, díky němuž útočník snadno získá možnost vzdáleně kopírovat soubory z infikovaného Maca.

Za tvorbou trojanů pravděpodobně stojí autoři předešlého malware Flashfake, ale ani v antivirových laboratořích zatím nemají jasno. Nebyl ani zjištěn žádný únik citlivých dat, i když se ovšem tato možnost nevylučuje.

Doporučujeme všem uživatelům obezřetnost, neboť nejlepší antivirus je samotný uživatel.

Zdroje: Apple Insider | 9to5Mac