Final Cut Pro X se postupně vylepšuje

Final Cut Pro X, který Apple vypustil v červnu 2011, vyvolal poměrně silnou negativní reakci především u těch, kteří doposud používali Final Cut Pro 7. Ten byl totiž ideálním nástrojem pro ty, kteří potřebovali k práci pokročilejší funkce, které standardní iMovie nenabízí.

Final Cut Pro X však tyto profesionální funkce zpočátku nenabízel a dokonce v něm nebylo možné otevřít ani projekty ze staršího Final Cut Pro 7.

Protože počet nespokojených zákazníků rostl, Apple se rozhodl problém rázně řešit a v září 2011 vydal aktualizaci s označením 10.0.1. Další aktualizace následovala záhy, již v listopadu minulého roku. Šlo o aktualizaci s označením 10.0.2, která přinesla mimo jiné možnost přiřadit zvukové stopy k výslednému výstupu v určitém pořadí, export XML do dalších aplikací, zlepšení manipulace se síťovými svazky a další.

Na začátku února vydal Apple další update, tentokrát s označením 10.0.3, která již umožňuje zpracovávat obraz funkcí MultiCam, která umožňuje zpracovávat obraz zachycený z různých úhlů. Apple také vylepšil klíčování a také možnost náhledu na externím monitoru prostřednictvím videokarty třetí strany. Kromě toho byla také zlepšena stabilita programu a také byly optimalizovány nároky na hardware.

Jedním z nejžádanějších uživatelských požadavků byl zcela jistě import starších projektů z Final Cut Pro 7 do nového Final Cut Pro X. Tyto projekty totiž nebyly kompatibilní s první verzí programu Final Cut Pro X, v současné verzi je však již vše v pořádku a projekty vytvořené ve Final Cut Pro 7 jdou již bez potíží importovat i do nejnovější verze Final Cut Pro X.

9 komentářů: „Final Cut Pro X se postupně vylepšuje

  • avatar
    16. 02. 2012 (13:41)
    Trvalý odkaz

    Existuje nejaka ceska podpora Final Cutu Pro X?

  • avatar
    16. 02. 2012 (15:43)
    Trvalý odkaz

    Final Cut Pro je velice výkonný software, ale nároky na HW jsou vysoké. Core2Duo@3.2 GHZ, 4GB RAM, GEFORCE 8800GTS a že by to nějak lítalo se říct nedá.

    • avatar
      16. 02. 2012 (17:12)
      Trvalý odkaz

      Co to plácáte? Mám Aira a Final Cut Pro X jezdí v pohodě.

      • avatar
        17. 02. 2012 (15:14)
        Trvalý odkaz

        4k video se nestriha 
        striha se v rozliseni max full hd pak se to do 4k pripadne onlinuje

  • avatar
    19. 02. 2012 (18:23)
    Trvalý odkaz

    lol to se mi ulevilo takze budu moct primo otevrit svoje predchozi projekty i s filtrama a dal na nich pracovat ve final cutu x?
    napriklad tenhle  http://achtung4k.com/sites/default/files/works/hd/Screen%20shot%202011-09-12%20at%202.07.23%20PM.jpg
    no to si nemyslim a hlavne proc bych to asi delal v tomhle stadiu je to furt jenom hracka
    ktera ma s puvodnim final cutem spolecny jenom meno profici se bohuzel uz na apple nemuzou spolehnout pocitejte se mnou xserver, 30 palcu monitor, xserver raid, final cut7, shake atd. to se jako mam trast hruzou co my vylepsej nebo rovnou uplne zariznou priste

    nestojej o me a uz je to oboustrany 

    • avatar
      19. 02. 2012 (18:32)
      Trvalý odkaz

      Hračka? Vše co vidím na vašem PrintScreen je i v Final Cut Pro X. Co vám chybí?

      • avatar
        19. 02. 2012 (23:53)
        Trvalý odkaz

        chybi mi napriklad kvalitni barevny korekce diky kterejm sem byl schopnej dokoncit celovecerni film ve 4k primo ve final cutu 7 preztoze si ze me konkurence delala srandu ze to je jako jist polivku kombinackama
        chybi bi kontrola sedmi audio stop a 5 videostop podle timekodu pri onlinu
        chybi mi moznost prehazet si okna jak potrebuju podle druhu prace a rozliseni projektu (ano projektu ne udalosti) 
        chybi mi dvdsp, color a hodne moc shake.
        A hrozne moc mi chyby jak sem se tesil na keynouty kdyz jeste predstavovali pocitace a ne blbuvzdorny krabycky s logem applu

        ps: ve fcpx to nejde udelat zkousel sem to

  • avatar
    17. 09. 2012 (15:17)
    Trvalý odkaz

    Myslím, že většina lidí kteří ten program kritizují s ním nikdy seriózně nepracovali a neumí ho ovládat… Kritizoval jsem ho také, ale po roce mu dal novou šanci (ver. 10.0.4), posříhal na něm už přes deset desetiminutovek a musím říct, že hysterii, kterou kolem sebe má si určitě nezaslouží. Snad bych vytknul menší přehled a práci se zvukovými stopami, ale většina ostatních věcí je teď vyřešená líp. Střih je pohodlnější a díky geniálně vyřešené práci s hrubáči také rychlejší . Možná je to updaty, které postupně chodí a chodit budou, ale nestalo se mi zatím, že bych nějakou funkci hledal marně. Není pravda, že by ten program bylo „iMovie pro“, ve skutečnosti je složitější jak FC7 a stylem práce mi vzdáleně připomíná spíš Avid. Ten program není profesionální jen cenou a pro mě je to jasná volba. Pokud jste ochotní se znovu učit stříhat (staré návyky jsou nepřítel FCX), budete překvapeni kolik nových věcí se po patnácti letech ve střihu dalo ještě vylepšit.

Komentáře nejsou povoleny.