Fair Labor Association zahájila inspekce továren, kde vyrábí i Apple

Společnost Apple oznámila, že Fair Labor Association na její žádost uskuteční speciální dobrovolné audity finálních montážních dodavatelů Apple včetně továren společnosti Foxconn v Šen-čenu a Čcheng-tu.

Tým odborníků na pracovní právo pod vedením prezidenta FLA Aureta van Heerdena zahájil první inspekce v pondělí ráno v šenčenském závodu zvaném Foxconn City.

„Zastáváme přesvědčení, že pracující mají všude právo na bezpečné a férové pracovní prostředí, a proto jsme požádali organizaci FLA o nezávislé posouzení chování našich největších dodavatelů,“ řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. „Právě probíhající inspekce nemají v odvětví elektroniky obdoby, a to jak co do rozsahu, tak co do hloubky. Oceňujeme to, že FLA souhlasila s naším požadavkem na uvedení jednotlivých továren ve svých zprávách, což obvykle nedělá.“

V rámci nezávislého posouzení uskuteční FLA rozhovory s tisíci zaměstnanců na téma pracovních a životních podmínek, zdraví a bezpečnosti, odměn, pracovní doby a komunikace s vedením. Tým FLA prověří výrobní prostory, ubytovny a další zařízení a provede důkladné posouzení dokumentů týkajících se postupů ve všech fázích zaměstnaneckého poměru.

Dodavatelé společnosti Apple přislíbili plnou spolupráci s FLA a nabídli neomezený přístup ke svým provozům. Zjištění a doporučení FLA z prvních hodnocení budou začátkem března vystavena na webu organizace, www.fairlabor.org. Později na jaře budou podobné inspekce provedeny v závodech Quanta a Pegatron a po dokončení bude posouzení FLA pokrývat závody, kde se montuje více než 90 procent produktů Apple.

Apple už od roku 2006 provádí každoročně audity všech finálních montážních závodů ve svém dodavatelském řetězci. Za tu dobu provedl více než 40 auditů výrobních a montážních závodů společnosti Foxconn. Podrobnosti o programu zodpovědnosti dodavatelů společnosti Apple včetně výsledků více než 500 továrních auditů provedených společností Apple v jejím dodavatelském řetězci za posledních pět let jsou k dispozici na webu apple.com/supplierresponsibility.Apple se v lednu stal první technologickou společností, jíž bylo umožněno členství v organizaci Fair Labor Association. FLA se zabývá nezávislým monitorováním a ověřováním, které má zajistit dodržování pracovních standardů FLA všude, kde se vyrábějí produkty členských společností organizace FLA.