AverMedia H830M: hybridní televize pro každého [Zkušenosti]

Na poli televizních tunerů pro počítače Apple jsou karty rozdány již dlouho dvěma stranám: Na jedné z nich najdete tradiční Elgato, na druhé pak poslední dobou spíše stagnující Equinux. Tunery pro Mac však mají v nabídce i jiné společnosti.

Pro test se nám podařilo získat hybridní televizní tuner AverMedia H830M. Je schopen přijímat jak analogové, tak i digitální televizní vysílání a k počítači se připojuje standardním USB rozhraním. Jeho zajímavostí je především to, že dodávaná aplikace a ovladače jsou nejen ve verzi pro majoritní operační systém Windows, ale i pro počítače se systémem Mac OS X. Nejedná se přitom jen o přebrandovanou aplikaci jiného výrobce, ale o zcela vlastní řešení.

Zapojení samotného tuneru je velmi snadné: Stačí do zařízení rozměrů většího flash disku připojit televizní anténu a vše zasunout do USB portu počítače. Výhodou je použití klasického konektoru, díky čemuž odpadá nutnost používat nejrůznější anténní redukce. Vzhledem k rozměrům však zasunutím přímo do počítače přijdete o možnost použít sousední porty, proto výrobce dodává společně s tunerem také krátký USB prodlužovací kabel (mimo něj najdete v krabici i redukci pro připojení analogového videosignálu třeba z kamery nebo videorekordéru a malou přenosnou anténu).

Vlastní cestou

O ovládání tuneru, zobrazování vysílání i jeho záznam se stará aplikace AverTV. Už prostředí instalátoru je lokalizováno do češtiny, stejně jako kompletně celé prostředí aplikace. Instalace probíhá klasickým systémovým instalátorem a po jejím skončení není vyžadován restart počítače, na vnitřní paměti najdete i odinstalátor.

Po dokončené instalaci se spustí samotná přehledná aplikace. Při prvním spuštění se vám nejdříve zobrazí průvodce laděním stanic – zde v jednom seznamu uvidíte jak nalezené digitální televize, tak i radiostanice. Citlivost tuneru je velmi dobrá, i na samé hranici pokrytí dokázal naladit a uspokojivě přehrávat programy druhého multiplexu.


Aplikace v režimu celé obrazovky se zobrazenými ovládacími prvky | Sledování televize v okně 

Okno aplikace umožňuje změnu velikosti i přepnutí do celoobrazovkového režimu, při najetí myší do prostoru okna uvidíte praktické on-screen menu. Jeho prostřednictvím lze ovládat základní funkcionalitu včetně záznamu na disk nebo pozastavení živého vysílání (funkce timeshift), to samé lze ovšem provádět také prostřednictvím klávesových zkratek. Samozřejmostí je možnost nastavení zobrazení okna televize nad všemi ostatními.


Plně česky je nejen instalátor, ale i samotná aplikace 

K dispozici máte také on-screen menu viditelné přes obraz, které umožňuje používat televizní aplikaci jako jakoukoli jinou televizi. Dobře ji tak využijete při připojení k domácí televizi – jde tedy o ideální doplněk nového Macu mini.

Aplikace je překvapivě nenáročná na systémový výkon, do zátěže se počítač v podstatě nikdy nedostane. Záznamy se dají exportovat do formátů pro iPod/iPhone nebo přímo do vypalovacího nástroje Toast pro další zpracování. Aplikace také plně podporuje Apple Remote dálkové ovládání, které lze použít i pro její spuštění.

Když jsem hovořil o lokalizaci, myslel jsem skutečně lokalizaci kompletní, tedy včetně českých znaků v teletextu nebo v programovém průvodci EPG. Například konkurenční The Tube se něco takového nenaučila korektně doposud. Navíc funkčně je aplikace pro Mac OS X o třídu dále než aplikace Averu určená pro Windows.

Krátce a jednoduše: Mám rád, když přijde čerstvý závan od výrobce, od kterého by to člověk nečekal. AverMedia přidala k finančně dostupnému digitálnímu tuneru s podporou vysokého rozlišení a dobrou selektivitou povedenou aplikaci, která je zcela přizpůsobena českému prostředí. Produkt opravdu velmi mile překvapil po všech stránkách, jen cena by mohla být o něco nižší.