Bublavá matika: hra pro malé počtáře

Pokud máte ve svém okolí žáka prvního stupně základní školy, zkuste mu ukázat Bublavou matiku.

Tato hra, která je k dispozici pro Mac OS X i tablety iPad, se zaměřuje na procvičování základních matematických úkonů, tedy sčítání, odčítání, násobení a dělení. Pro každou z těchto oblastí jsou k dispozici čtyři úrovně obtížnosti, díky kterým můžete nastavit náročnost příkladu na míru právě vašemu malému počtáři.

Pro každou hru tak můžete nastavit, zda chcete procvičovat pouze některý z úkonů, nebo všechny a v jaké náročnosti. Zatímco pro prvňáčka povolíte pouze sčítání a odčítání do desítky, druhákovi pak povolíte tyto operace s přechodem přes desítku a třeťákům pak přidáte základy násobilky. Aplikace tak se školákem postupně roste.

Hra je jinak ve své podstatě velmi jednoduchá: dítě má k dispozici několik úrovní v líbivé ručně kreslené grafice, přičemž dokončení jedné úrovně odemkne úroveň další. V každé úrovni jsou v záhlaví zobrazeny konkrétní příklady a dítě musí s poletujících bublin zvolit číslo, které je správným výsledkem. Pokud se zmýlí, ztrácí život. Pokud správně, sbírá body a dostává za ně poháry: nejdříve bronzový, poté i stříbrný a zlatý. Na konci každé úrovně uvidíte statistiku toho, kolik příkladů dítě zodpovědělo správně.

Hra je opravdu chytlavá a i děti, které k běžnému počítání jen těžko dostanete, jí dokonale propadnou. Při testech se nám líbilo, že doba pro výpočet příkladu není nijak omezena, dítě tak není nuceno počítat pod stresem a bude vyhovovat především těm, kteří při výpočtu potřebují použít dopomoc prstů nebo počítadla.

Jak jsem se již zmínili úvodem, je aplikace určená jak pro Mac OS X, tak i pro iPad. Aktuálně je však verze pro Mac OS X dostupná v Mac App Store zcela zdarma, nic tedy nebrání tomu, abyste ji vyzkoušeli. Funkčně srovnatelná verze pro iPad pak stojí 1,59 Eur. Hra je pochopitelně plně v češtině.

8 komentářů: „Bublavá matika: hra pro malé počtáře

  • avatar
    21. 01. 2012 (17:46)
    Trvalý odkaz

    Tak jsem na to koukal a zdarma tam není stojí  2,99 eur

    • avatar
      21. 01. 2012 (18:06)
      Trvalý odkaz

      Na webových stránkách tvůrců (odkaz v prvním odstavci) je uvedena cena zdarma, zřejmě se ještě nepromítla do Mac App Store. Zkusil bych chvíli vydržet…

    • avatar
      21. 01. 2012 (18:06)
      Trvalý odkaz

      Na webových stránkách tvůrců (odkaz v prvním odstavci) je uvedena cena zdarma, zřejmě se ještě nepromítla do Mac App Store. Zkusil bych chvíli vydržet…

      • avatar
        23. 01. 2012 (07:27)
        Trvalý odkaz

        No, tak už i na jejich webovkách je cena stejná jako v MAC. :-(

  • avatar
    22. 01. 2012 (22:01)
    Trvalý odkaz

    A mna by zase zaujimalo, ako sa da nastavit cestina na slovenskom iPade. Mam dojem, ze to nie je take trivialne, pritom dcera s cestinou az taky velky problem nema. :|

      • avatar
        23. 01. 2012 (08:45)
        Trvalý odkaz

        Ale ja by som ho rad mal v slovencine, kedze som Slovak, a kvoli jednej aplikacii mi to pride neprakticke. :( Bolo by fajn, keby sa dal jazyk nastavit v aplikacii, ale je mi jasne, ze tu placem na nespravnom hrobe. ;)

        • avatar
          23. 01. 2012 (08:47)
          Trvalý odkaz

          A jo, tak to jsem nepochopil ja – ozvete se autorum, třeba s tím půjde něco udělat (nebo přidají slovenskou mutaci)…

Komentáře nejsou povoleny.