Začínáme s Macem II. – nové vydání jablečné knihy

Druhé aktualizované vydání úspěšné knihy Začínáme s Macem se plně věnuje aktuálnímu operačnímu Mac OS X 10.7 Lion a je tak skvělou příručkou pro majitele počítačů Apple s tímto operačním systémem.

Na sto dvaceti osmi plnobarevných stranách a křídovém papíru (protože Apple si nic jiného ani nezaslouží) najdete praktické návody a postupy, které využijete jak při prvních krocích se svým jablečným počítačem, tak i při jeho pravidelném používání. Nečekejte sadu vzájemně nesouvisejících tipů a triků, ale kompletního průvodce všemi činnostmi, které na svém Macu můžete provádět.

V knize se odráží naše dlouholeté zkušenosti s platformou Mac OS X, stejně tak i zkušenosti čtenářů populárního magazínu SuperApple.cz. Samotná kniha vznikala na základě vašich připomínek k prvnímu vydání a plně pokrývá základní informace nutné k bezproblémovému zvládnutí prvních kroků s počítačem Apple vybaveného aktuálním systémem Mac OS X Lion.

Přestože je kniha vytištěna na stejně kvalitním papíře jako předchozí, zakoupíte ji za nižší cenu: může být vaše za 199 korun. Kniha je nyní v tisku, můžete již provádět předobjednávky, čímž si pojistíte jejich expedici hned po naskladnění v polovině příštího týdne. Stihnete ji tak mít ještě před Vánoci.

25 komentářů: „Začínáme s Macem II. – nové vydání jablečné knihy

  • avatar
    08. 12. 2011 (20:18)
    Trvalý odkaz

    Bude elektronická verze?

    • avatar
      08. 12. 2011 (20:21)
      Trvalý odkaz

      Bude, ale hledáme vhodný distribuční kanál – formát ePub je pro tenhle styl vizuální přiručky nepoužitelný, někdy z jara příštího roku by ale mělo být vše venku…

      • avatar
        09. 12. 2011 (23:34)
        Trvalý odkaz

        Blbost formát ePub je naprosto perfektně použitelný i na takovéto vizuální příručky. Kouknete se na knihu „iPad at work“ stazitelnou z iBookstore. Chce to jen trošičku umět :-)

          • avatar
            10. 12. 2011 (08:01)
            Trvalý odkaz

            Když v iTunes kliknu na knihu iPad at Work – Show in finder – tak se mi zobrazí iPad at work.epub. 
            Na 100% je to kniha ve formátu epub.

          • avatar
            10. 12. 2011 (08:45)
            Trvalý odkaz

            Zdarma od Apple. Vizuální příručka, formát epub. Takže to nic nemění na tom, že to co říkáte je blbost – formát je použitelný.

          • avatar
            10. 12. 2011 (09:03)
            Trvalý odkaz

            Tak to hovoříme o stejné. Přípona souboru ještě neurčuje jeho obsah, právě v tomto případě není použit klasický formát ePub, ale zmiňovaná kniha „uvnitř“ je tvořena v podstatě ze samostatných PDF stran. Poznáte tyto soubory snadno: nefunguje u nich například změna velikosti písma, a podobné, které jsou standardem u epub knih. V tomto případě jde opravdu jen o pdf zabalené do epub-drm kontejneru, ne přímo o epub formát…

          • avatar
            10. 12. 2011 (09:27)
            Trvalý odkaz

            Když by jste měl říct v jakém formátu kniha je. Co by jste odpověděl? Věci kolem mě nezajímají, jen v jakém je to formátu :-) 
            Přípona opravdu neurčuje jeho obsah, to je pravda ale o obsahu zde nepadala ani zmínka. Celou dobu jsme se bavili jen o formátu a ten je určen příponou! Je běžné že je soubor v určitém formátu naplněn obsahem ve formátu jiném (třeba wordovský docx soubor s obrázky jpg). To je normální a tak je tomu aji tady u toho epub. A netvrdil by jste mi o souboru docx (plném jpg obrázků), že to není klasický docx, ale jen jakýsi „kontejner“ že ne? Nebylo by čestnější prohlásit, že jste se mýlil a že formát epub je pro grafické příručky použitelný?

          • avatar
            10. 12. 2011 (09:50)
            Trvalý odkaz

            Co bych odpověděl? Že je ve formátu PDF, je to zcela zřejmé hned po jejím otevření, když čtečka skryje všechny rozšířené možnosti spojené s ePubem.
            Ale to je jedno, protože je to tu celou dobu „jeden o voze a druhý o koze“. Formát ePub tak, jak jej coby standard specifikuje IDPF, není pro vizuální sazbu použitelný, což je neoddiskutovatelný fakt.
            Ale aby bylo po vašem – čímž toto nesmyslné vlákno ukončuji: Ano, obsah v PDF zabalený do Apple DRM kontejnteru s příponou .epub je pro vizuální sazbu použitelný. Ale není to to, co čtenář pod pojmem ePub očekává, protože schází důležité vlastnosti, jako je změna velikosti písem, řádkování či vizuálního zobrazení samotné knihy.

          • avatar
            10. 12. 2011 (10:09)
            Trvalý odkaz

            Apple jasně definuje, že všechny knihy v iBookstoremusí být ve formátu epub a vy mi nyní zde tvrdíte, že kniha o které se bavíme je PDF. Sice má příponu epub, sice je v iBookstore, ale pan Janeček tvrdí, že je to PDF. Snad je vaše kniha psána lépe, jak vaše příspěvky v diskusi. Snad čtenáři po jejím přečtení nebudou tvrdit, že soubor s příponou doc je nějaký film, že mp3 je vlastně fotografie (vždyť přeci v iTunesechzobrazuje obrázek alba ne?), a podobné nesmysly.S ukončením nesmyslného vlákna souhlasím, přeji úspěšné vytvoření elektronické verze vaší knihy – třeba ve formátu mpg.

  • avatar
    10. 12. 2011 (16:07)
    Trvalý odkaz

    Pro pana Janečka, který evidentně nedával na hodinách informatiky pozor citace z Wikipedie:
    „Jednou z metod, využívanou například v operačních systémech, je určit formát na základě části jména následující po poslední tečce „.“ (první zprava).“
    iPad at Work je epub. Souhlasím s TTčkem :-)

    • avatar
      10. 12. 2011 (16:51)
      Trvalý odkaz

      Ok, jak myslíte. Ale když vám dáme knihu do iBookStore právě v „tomto“ epub formátu (jako má iPad at Work), tak nás čtenáři sežerou i s chlupama, jako posledně. To bylo křiku, že toto přece epub není a za něco takového nehodláte platit – a to přesto, co citujete z wikipedie nebo s čím souhlasíte…

      A k hodinám informatiky: když já chodil do školy, tak v ní žádná informatika nebyla, natož google nebo wikipedia. Tak možná proto…

  • avatar
    11. 12. 2011 (18:54)
    Trvalý odkaz

    Prosím, jak se konkrétně liší nová verze od prvního vydání? Na blackfriday jsme koupili macbook, samozřejmě s OS Lion, minulý týden mi dorazila vaše první knížečka, a teď čtu, že už je na světě vydaní pro Lion. No, to trochu nazlobí… 

    • avatar
      11. 12. 2011 (18:57)
      Trvalý odkaz

      Liší se přibližně ve 20 %, ony jsou jinak oba systémy hodně podobné, drtivou většinu postupů v knize zvládnete i na Lionu bez větších problémů…

      • avatar
        12. 12. 2011 (10:41)
        Trvalý odkaz

        Děkuji za odpověď. A kdybych přeci jen stála o instrukce přesnější pro Lion (vč. třeba i doporučených applikací, protože některé z uvedených zatím ve verzi pro Lion nejsou), protože jsem úplný macový začátečník, je nějaká jiná možnost než hned kupovat druhé vydání?Dovolím se ještě zeptat – provozujete i na nějaké fórum nebo něco, kde by se člověk mohl zeptat na to, co se v knížce nedočetl a nedogoogloval?
        Moc díky

        • avatar
          12. 12. 2011 (11:19)
          Trvalý odkaz

          V popisu původní knihy na e-shopu je již delší dobu uvedeno zvýrazněným textem, že je verze určená pro Lion v přípravě a od začátku tohoto měsíce i s datumem dostupnosti. Mrzí mě, že jste jej přehlédla. Všechny popisované aplikace by již měly mít svou verzi pro Liona, změny se týkají především některých prvků operačního systému. Diskusní fórum je momentálně v představbě, mělo by být spuštěno od prvního příštího roku – ale bez obav mne můžete s případným dotazem kontaktovat přímo na mém emailu….

          • avatar
            12. 12. 2011 (21:28)
            Trvalý odkaz

            Máte pravdu, chyba na mé straně.
            Moc děkuju za vstřícnost a pomoc.
            Mac mi sedí lépe než PC, a až se vychytá ještě pár detailů bude to úplně supr :)

  • avatar
    13. 12. 2011 (22:06)
    Trvalý odkaz

    Nejsem šťoural, ale: „V knize se odráží naše dlouholeté zkušenosti s platformou Mac OS X Lion…“ je dle mého blbost :)))

  • avatar
    19. 12. 2011 (17:20)
    Trvalý odkaz

    Budou nějaké další knihy? Třeba odborněji zaměřené (Aperture?,…)? Popřípadě kdy? Děkuji.

  • avatar
    19. 12. 2011 (17:36)
    Trvalý odkaz

    Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli vám už někomu kniha přišla?

Komentáře nejsou povoleny.