Reeder: pohodlné čtení RSS zpráv

Služba RSS kanálů je skvělý způsob, jak sledovat dění na svých oblíbených webech, který navíc podporují ji všechny moderní webové prohlížeče. Ovšem se vzrůstajícím počtem sledovaných stránek se neobejdete bez pokročilejšího způsobu jejich zprávy.

Redakčnímu testování jsme podrobili aplikaci Reeder, která si svou jednoduchostí získala oblibu nejednoho uživatele. Ovšem nazvat ji správcem RSS kanálů je v jejím případě trochu nadnesené tvrzení, protože sama o sobě si s žádnými RSS neporozumí. Jak to tedy vlastně je?

Aplikace Reeder je ve své podstatě jen rozhraním k webovému správci RSS kanálů jménem Google Reader, také proto si aplikace po instalaci vyžádá informace o vašem Google účtu. Služba Google Reader automaticky spravuje vaše RSS kanály, umožnuje je třídit do tematických skupin a automaticky obnovuje jejich obsah bez toho, aniž byste k nim museli být připojeni. Nové články v odebíraných kanálech pak můžete procházet jak prostřednictvím vlastního webového rozhraní, tak i přes některého z nativních klientů. Těch existuje velká spousta pro všechny platformy včetně iOS a testovaný Reeder je jedním z nich. A to doslova: své ostruhy si mezi uživateli vydobyl právě na displejích iPhonu.

Za vším hledej Reader

Základní principy ovládání si Reeder nese s sebou z mobilní platformy a budiž mu ku prospěchu, že i po jejich převedení do stolní podoby vše funguje na výbornou. Uživatelské prostředí připomíná současné poštovní klienty: v levé části budete mít k dispozici sloupec s jednotlivými položkami vašeho seznamu odebíraných zpráv, které se po kliknutí zobrazí v pravé náhledové části okna.

Pokud je v RSS kanálu dostupný celý článek, můžete si jej přečíst přímo v tomto náhledu, nebo se dalším kliknutím přenést přímo na příslušný článek na jeho originálních webových stránkách. To vše stále na stejném místě – v náhledovém okně. Nedojde proto k žádnému přepnutí do webového prohlížeče (tedy pokud si v nastavení tuto možnost nepovolíte).

Reeder podporuje všechny funkce nabízené službou Google Reader. Zajímavé články můžete označovat hvězdičkou a takto označené texty můžete zobrazit v jediném seznamu. Samozřejmě lze také hromadně označit články v aktuálním seznamu jako přečtené, aniž byste je museli procházet jeden po druhém. Přidání nových RSS kanálů a případné odstranění stávajících je v Reederu velmi jednoduché.

Aplikace umožňuje sdílení zajímavých článků, a to jak prostřednictvím emailu, tak i jejich předáním například službě Instapaper. Ta poté článek uloží a připraví pro přečtení později, kdy budete mít na článek chuť a náladu. Tato funkce je výborná v praktickém využití: během dnes si na stolním počítači pouze označujete zajímavé články a teprve večer nebo o víkendu si je v klidu přečtete na svém iPadu nebo iPhonu.

Aplikace Reeder je užitečnou nutností pro každého, kdo používá pro správu RSS kanálů právě Google Reader. Pro ostatní je zajímavou možností, jak na tuto službu přejít elegantně a bez nutnosti používat webové rozhraní. Mac OS X nativní aplikace Reeder se zkrátka povedla.

5 komentářů: „Reeder: pohodlné čtení RSS zpráv

  • avatar
    09. 12. 2011 (08:42)
    Trvalý odkaz

    Nebo si v Safari stáhnete plugin GReader a máte obsah přímo v prohlížeči.
    V toolbaru se Vám ukáže ikonka která zobrazuje číslice o počtu nepřečtených RSS odběrů.

  • avatar
    09. 12. 2011 (09:14)
    Trvalý odkaz

    drive jsem pouzival Vienna, ale postupem casu vyuzivam Reader od Google, takze jen online, ale zase multiplatforme

  • avatar
    09. 12. 2011 (09:34)
    Trvalý odkaz

    V tom prvním odstavci má bejt asi „správy“, ne?
    Reeder je parádní, používám ho co mám meka a nemůžu si stěžovat.

  • avatar
    09. 12. 2011 (09:59)
    Trvalý odkaz

    Ja jsem zacal s Reederem na iPadu, ted uz ho pouzivam i na Macovi, iPhone bude asi nasledovat. Od te doby co Google zmenil GReader design, tak na web verzi nechodim.

  • avatar
    09. 12. 2011 (11:02)
    Trvalý odkaz

    Naozaj uzitocna app mam kupenu aj iPhone aj Mac verziu. Vyuzivam ich obidve asi najviac po Safari :)   

Komentáře nejsou povoleny.