Déjà Vu: opravdu povedené zálohování

Zálohování není nikdy dost a pro základní potřeby postačí i systémová Time Machine. Jde to ale i jinak. Pokud však chcete zálohovat mezi různými místy, zkuste použít zajímavou aplikaci Déjà Vu.

Aplikace Déjà Vu je sympatickým a nenápadným doplňkem vašeho počítače – instaluje se mezi ostatní ovládací panely přímo do Předvoleb systému, kde nabízí velmi přehledné rozhraní.

Déjà Vu dokáže zálohovat váš počítač v pravidelných intervalech: denním, týdenním i měsíčním a mimo to také v manuálně nastavený čas. A v těchto obdobích umí zálohovat cokoli kamkoli – ať již jde o složku nebo celý pevný disk.

Ukážeme si to na příklad z praxe, kdy máte ke svému Macu připojeno více externích disků a současně máte v síti také síťové úložiště, ať již reprezentované prostřednictvím samostaného NASu, nebo disky sdílenými z jiného počítače. Snadno si tak můžete nastavit aby se každý den provedly zálohy důležitých dokumentů z externích disků do síťového úložiště, jednou týdně soubory ostatních uživatelů z jejich počítačů na váš pevný disk a aby se třeba jednou týdně provedla automaticky startovací kopie vnitřního disku na disk externí.

Právě možnost automatického provádění bootovacích záloh je velmi užitečná v případě, že dojde k poruše disku vnitřního: v takovém případě stačí pouze Maca spustit se stisknutou klávesou Alt při startu a nechat jej nabootovat z tohoto záchranného externího disku. A je lhostejno, zda bude připojen prostřednictvím USB, FireWire nebo třeba Thunderbolt rozhraní.

Aplikace Déjà Vu patří prozatím mezi to nejjednodušší (z pohledu konfigurace), co jsem pro křížové zálohování souborů a disků na Macu prozatím objevil. Jde však o komerční aplikaci, která stojí 29 dolarů (přibližně necelých 600 korun), k dispozici je však zdarma dostupná demoverze. Aplikace je plně kompatibilní s aktuálním Mac OS X 10.7 Lion.

Jeden myslel na “Déjà Vu: opravdu povedené zálohování

  • avatar
    15. 12. 2011 (20:30)
    Trvalý odkaz

    Já mám velice dobré zkušenosti s aplikací GoodSync

Komentáře nejsou povoleny.