Mobilní Flash končí, Adobe se zaměří na AIR

S poněkud překvapivým prohlášením přišla společnost Adobe, která plánuje ukončit vývoj Flash Playeru pro mobilní platformy.

Toto prohlášení přichází v době, kdy se již mobilní verze přehrávače webových animací Flash Player stala velmi dobře použitelným kusem softwaru, i když prozatím pouze na zařízeních s operačním systémem Android. Adobe se nepodařilo přesvědčit Apple, aby povolil vstup tohoto doplňku také do zařízení s jejich operačním systémem iOS, který představuje velkou část trhu mobilními přístroji. Odpor Applu proti Flashi (a v podstatě i Microsoftu, který s ním v nových proudktech také nepočítá) tak přinutila většinu provozovatelů webových stránek použít taková řešení, která nutnost použití tohoto zásuvného modulu nevyžadují. Ve většině případů se jedná o technologie skryté za často opakovanou zkratkou HTML5.

Již před několika týdny na své konferenci (informovali jsme v tomto článku) Adobe ukazoval, že se jeho vývojový tým zaměřuje na mobilní platformy především z pohledu herních možností. Z odkazovaného článku si jistě pamatujete, že běhové prostředí AIR 3 určené pro vývojáře aplikací bude (nejen) na iOS podporovat plnou hardwarovou akceleraci a dovolí tak vytvářet hry v HD rozlišení se složitou 3D grafikou. Prostředí Adobe AIR je již nyní používáno překvapivě velkým množstvím aplikací na iOS, aniž byste to o nich věděli: velké množství her, které na svých iPadech nebo iPhone každý den hrajete, je vytvořeno právě v prostředí Adobe AIR.

Malá vsuvka: nepleťte si Flash Player (zásuvný modul do webového prohlížeče) a Adobe AIR (prostředí pro běh samostatných aplikací), jde o dvě zcela odlišné technologie.

Podle aktuálního prohlášení společnosti Adobe dochází k restrukturalizaci celé společnosti, která propustí přibližně 700 zaměstnanců (celkem má firma přes devět tisíc lidí), a v rámci této restrukturalizace se mobilní týmy zaměří právě na podporu AIRu, který má bezesporu před sebou světlejší budoucnost, než zásuvný modul Flash Player – ostatně z následujícího videa můžete posoudit sami, jaké grafické možnost nabídnou hry vytvořené v tomto prostředí.

[HTML1]

Odstranění podpory Flash Player pluginu z mobilních platforem může mít dopad na Flash jako celek obrovský. Pokud totiž autoři webových stránek nebudou moci počítat s jeho podporou, budou muset hlavní prvky svých stránek převést do jiného, kompatibilního formátu. A slovní spojení „budou muset“ jsem nepoužil jen tak náhodou: vzhledem k množství mobilních zařízení (a to především tabletů) a jejich stoupajícím podílu na trhu si zkrátka nebudou moci dovolit tolik svých čtenářů a zákazníků ignorovat. A pokud budou mít své stránky upraveny pro nepodporu flashe, nebude důvod k tomu, používat jej také na stolních počítačích. Tedy jen s jednou výjimkou: zadavatelé inzerce budou muset přinutit své agentury, aby začali dělat bannery také v HTML5. Avšak obávám se, že to bude hodně dlouhý a náročný souboj….

A jen pro pořádek závěrem: Steve Jobs to říkal již před rokem…

5 komentářů: „Mobilní Flash končí, Adobe se zaměří na AIR

  • avatar
    10. 11. 2011 (09:22)
    Trvalý odkaz

    neni ta hra v ukazce prave ve flash prostredi spise nez v Air??

    • avatar
      10. 11. 2011 (09:25)
      Trvalý odkaz

      Co vím, tak je v obém: Flash je součástí prostředí Air. Jak je upozorněno v článku: Adobe se rozhodl odstavit zásuvný modul Flash Player jako takový, nikoli Flash samostný, který je nadále používán v prostředí Air.
      Takže máte pravdu: ukázka je v prostředí Flash (a tedy i Air), ne však ve Flash Playeru :)

      • avatar
        10. 11. 2011 (10:59)
        Trvalý odkaz

        diky za info, uz se v tom orientuju :-)

  • avatar
    10. 11. 2011 (20:25)
    Trvalý odkaz

    Steve, jako spousta jiných, už to řikali v dobách začátku rozšíření webu. Varovali před používáním appletů a podobných nadstaveb a přesunu složitosti aplikací na klienty. Teda je fakt, že tehdy se báli, aby to tak nedopadlo. Spíš jsem chtěl říct, že v tomhle názoru je kontinuita.

    Mimochodem bylo zajímavý, když vznikalo SVG, tak se spousta předních hráčů zavázalo k jeho podpoře. Včetně Macromedia (a myslím i Adobe). Jak by to asi dnes vypadalo, kdyby Flash přestal kompilovat SWF a začal balit dohromady SVG, JavaScript a další náležitosti. Byť třeba s nestandardníma rozšířeníma, byť třeba zpočátku díky rozšíření pomocí pluginu, ale i tak v základu na webových standardech. Google Gears třeba bylo pro mnohé určitě příjemnější rozšíření možností prohlížeče než si do webu strkat Flash/Flex, když to šlo.

    Si myslím, že to byla promarněná příležitost, která zbrzdila web o několik let. Samotnýmu Adobe vůbec několik let trvalo než se nějak smysluplně chopil Flashe po Macromedii. Konečně se s tím něco, konečně snad trochu lepší cestou. Ostatně už před tímhle byly značné náznaky, že se Adobe uvnitř začíná měnit — jedině dobře!

  • avatar
    06. 12. 2011 (17:39)
    Trvalý odkaz

    WebGL umi dnes to same mozna je i o neco dal, podle me flash casem upadne protoze nove html5 css3 a javafx a javascript umi takovy srandicky ze to snadno prekona flash a web gl si myslim ze je i lepsi navic je to otevrenej format

Komentáře nejsou povoleny.