Flash nově: HD video pro iOS i hry v konzolové kvalitě

Adobe oznámila, že příští měsíc představí výrazně inovované verze svých produktů Flash Player 11 i AIR 3. A je se na co těšit.

V posledních měsících udělala společnost Adobe se svými Flash produkty velký kus práce, optimalizace kódu i podpora hardwarové akcelerace je dostatečně patrná již na současných verzích. Nové verze produktů, které byly včera oznámeny na firemním blogu slibují další zajímavé změny.

Změny se budou týkat hned dvou produktů: běhového prostředí Adobe AIR 3, které zajišťuje vývoj a provozování aplikací na iOS zařízeních, a zásuvného modulu Flash Player určeného pro webové prohlížeče.

AIR 3 ve verzi pro iOS dostane v nové verzi podporu pro akcelerované přehrávání HD videa, podporu pro HD zvuk v konfiguracfi 7.1 i výrazné zrychlení zpracování 3G grafiky. Ta je nyní na úrovni srovnatelné s herními konzolemi a podle prvních dem nepoznáte, zda 3D hra na iPadu běží nativně, nebo v prostředí AIR 3.

[HTML2]

Stejné hardwarové akcelerace se dočkal také zásuvný modul Flash Player 11, který nyní zvládá náročnou 3D grafiku s minimálním vytížením procesoru. Zajímavý náhled na možnosti nových produktů můžeme sledovat v následujícím videu:

[HTML1]

Oba produkty budou veřejně dostupné v příštím měsíci, téměř finální verze můžete stáhnout a testovat již nyní ve formě tzv. release candidate verzích.

Je zajímavé sledovat, jak se Adobe s příchodem konkurence v podobě Silverlightu a HTML5 snaží učinit své produkty konkurenceschopnými. A zdá se, že se jí to více než daří. Není čas přehodnotit rozhodnutí Apple nezařadit podporu Flash do svých iOS zařízení?

5 komentářů: „Flash nově: HD video pro iOS i hry v konzolové kvalitě

  • avatar
    22. 09. 2011 (10:10)
    Trvalý odkaz

    „Není čas přehodnotit rozhodnutí Apple nezařadit podporu Flash do svých iOS zařízení?“Je. :)

  • avatar
    24. 09. 2011 (05:42)
    Trvalý odkaz

    Ne není potřeba nic přehodnotit, rozhodně Flash do iPhone, iTouch a iPad nepatří, HTML5 má takřka stejné a neomezené možnosti a je méně náročný na HW a apple to ví a nepovolí Flash, upřímě flash ani nemám rád, zbytečná ptákovina a vraždil bych když najdu webovku, která je celá ve flashi. Takže doufám že Apple neustoupí.

    • avatar
      05. 06. 2012 (16:24)
      Trvalý odkaz

      a jak chceš přehrávat ruzna videa, např. na medialních servrech, jinych strankach, nez youtube, atd? zatím jsem neobjevil jediný program, přes který by šlo přehrávat videa, co jsou ve flashi, jestli nějaký takový je, tak bych se o něm velice rád dozvěděl, ale za tu dobu, co mam zařízeni s ios, jsem nic nevidel!

      • avatar
        05. 06. 2012 (16:30)
        Trvalý odkaz

        Naprosto jednoduše ;) i HTML5 má svůj video player, myslíš, že youtube je dneska ještě ve flashi? Nesmysl, respektive má HTML5 verzi video přehrávače a díky tomu tato videa šlapou i na iOS zařízeních. Jinak to, že mediální stránky používají flash je jen a jen jejich boj, stejně tak dobře funguje HTML5 video player a pokud by si dali trochu práce a rozeznávali příchozí zařízení, tak mohou podstrčit kompatibilní player. Flash není jedinou možností a už vůbec není ideální. Upřímně, většinu času co brouzdám v mobilním Safari tak jsem málokdy narazil na video, co bych nepřehrál, takže asi tak.

        • avatar
          05. 06. 2012 (17:52)
          Trvalý odkaz

          děkuji, jsem zas o něco chytřejší, jen teda přimět všechny k HTML5 a je vyhráno :-)

Komentáře nejsou povoleny.