FreeIT!: mějte vždy volnou operační paměť

Máme pro vás dárek: naši aplikaci, která vám kdykoli pomůže uvolnit veškerou možnou paměť ve vašem počítači. 

Aplikaci FreeIt! jsem vytvořil celou v Applesriptu v rámci přípravy příručky na tento programovací jazyk, který je součástí každého počítače s operačním systémem Mac OS X také proto, aby čtenáři věřili, že i v takto snadném prostředí lze vytvořit funkční a běžně vypadající aplikaci. A také je demo toho, jak Applescript aplikaci integrovat do systému, a to včetně menubaru nebo notifikačního systému Growl.

Tato aplikace, jak již její název napovídá, slouží k vyčištění operační paměti počítače. Sedí nahoře v menubaru a nenápadně kontroluje množství paměti, kterou lze uvolnit. Pokud nazná, že její množství by již mohlo s rychlostí počítače pomoci, zobrazí prostřednictvím systému Growl nenápadné okénko s upozorněním.

Pokud se rozhodnete nechat aplikaci paměť uvolnit, stačí zvolit patřičnou položku z menubaru – v závislosti na tom, kolik dat je třeba odstranit, bude tato operace trvat jednu až tři vteřiny. Poté se dozvíte, kolik paměti se podařilo uvolnit. Výsledek běhu můžete vidět na následujících screenshotech:

Tento konkrétní případ není moc vypovídající, lepších výsledků dosáhnete především na počítačích s menší operační pamětí – pokud máte 2 GB nebo 4 GB paměti, můžete si použitím aplikace před spuštěním náročnějšího programu zpříjemnit jeho následných chod. Ale i zde vidíte, že množství volné paměti narostlo z 2,94 GB na 3,93 GB, což není k zahození.

Co vlastně aplikace dělá? Velmi zjednodušeně řečeno přinutí operační systém, aby zcela restartoval správu operační paměti, v rámci které zahodí ty data, která jsou v paměti již příliš dlouho a není pravděpodobnost, že by byly v dohledné době použitelné. A stejný úklid provede také s odkládacím souborem, pokud jej systém aktuálně používá.

Použití aplikace je bezpečné, nemůžete tím počítači uškodit a používá postupy plně dokumentované přímo Applem, nemusíte se ničeho bát.

Aplikace je dostupná zdarma ve své první verzi, stáhnout si ji můžete zde. Neutrácejte zbytečně za podobné aplikace dostupné na Mac App Store. Aplikaci po rozbalení archívu nakopírujte ideálně mezi ostatní aplikace a spusťte ji.

Aplikace nemá schopnost zjišťování nové verze, ostatně žádným způsobem přes síť nekomunikuje ani nic nikam neodesílá. Pokud bude někdy v budoucnosti nějaká další verze, najdete ji opět zde na webu.