Měšec.cz pro iOS: o trzích přehledně [Zkušenosti]

Aplikací určených pro sledování akciových trhů najdete na App Store celou řadu, mizivé procento z nich však reflektuje české prostředí. Nová aplikace serveru Měšec.cz má naopak toto lokální zaměření přímo v popisu práce.

Server Měšec.cz společnosti Internet Info má v podtitulu uvedeno Průvodce finančním světem a toto své poslání naplňuje na svých stránkách bezezbytku. Nyní se rozhodl opustit čistě webovou platformu a nabídnout své informace také v podobě specializované mobilní aplikace.

V App Store tak můžete narazit na stejnojmennou aplikaci (Měšec.cz s diakritikou), která výborně poslouží všem, kteří potřebují znát nepřetržité a aktuální informace o českých trzích. Své si v ní najdou jak profesionální, tak i laičtí ekonomové a finančníci.

V přehledném uživatelském rozhraní, které je členěno do tří základních obrazovek (a jedné servisní s nastavením), máte přístup k celkem 352 akciovým titulům, 27 komoditám a více než tisícovce podílových fondů. Z českých trhů monitoruje SPAD, KOBOS i RM-Systém, ze zahraničních pak ATX, BUX, Dow Jones, NASDAQ, DAX, SAX i WIG-20.

Po prvním spuštění aplikace se ocitnete na obrazovce Trhy, kde vidíte několik přednastavených titulů. Klepnutím na příslušný titul uvidíte ve spodní části obrazovky graf vývoje kurzů (v jeho horní části můžete měnit měřítko), který můžete tažením prstem vyměnit za podrobnější informace.

Druhá obrazovka Detail pak zvětší graf do režimu celé obrazovky s jemnějším rozlišením. Toto zobrazení je plně interaktivní, tažením prstem lze zvýrazňovat jednotlivé časové úseky, ke kterým jsou zobrazeny podrobnější informace. Je skvělé, že se do tohoto zobrazení přepnete také pouhým otočením telefonu do polohy na šířku.

Velmi praktické je pak třetí obrazovka Zpravodajství, což je vlastně čtečka sekce Zprávy z trhů mateřského serveru Měšec.cz. Čtečka funguje jen jako rozcestník přímo na mobilní web, neobsahuje verze článků uzpůsobené pro mobilní zařízení.

Na poslední obrazovce Nastavení můžete měnit tituly, které chcete aplikací sledovat. Přednastavené lze mazat, nové přidávat volbou z přehledně členěného seznamu a samozřejmostí je také schopnost měnit pořadí jejich zobrazení. Vše funguje rychle, pohodlně a intuitivně.

Měšec.cz ve formě mobilní aplikace je velmi povedený počin, ke kterému je možné mít pouze jedinou výtku. Tou je použití diakritiky přímo v názvu aplikaci, vinou čeho se na App Store hůře dohledává (pokud zadáte jméno bez diakritiky, App Store ji nezobrazí). Proto je vhodnější zadávat buďto jméno s diakritikou, nebo vyhledávat zadáním názvu tvůrce: Internet Info.

Aplikace je určena pro všechna iOS zařízení se systémem ve verzi 4.0 a vyšším. Najdete ji v App Store a je k dispozici zdarma.

Aplikace: Měšec.cz

Cena: zdarma
Verze iOS: 4.0 a vyšší
Autor: Internet Info, s.r.o.