Jak vytvořit vlastní aplikaci v Automatoru

Součástí operačního systému Mac OS X je skvělý programovací nástroj pro neprogramátory jménem Automator. Vytvořit v něm také aplikaci.

Při tvorbě uživatelské příručky k programu Automator do prvního čísla tištěného časopisu SuperApple Magazín mne zaujala zajímavá novinka, která se objevila v Automatoru ve verzi dodávané s operačním systémem Mac OS X Lion. K tradičním možnostem vytváření projektů přibyla také možnost tvorby aplikací, která souvisí právě s novými zajímavými akcemi. Jednu z nich si ukážeme v tomto návodu: vytvoříme si oblíbenou webovou stránku jako praktickou místní aplikaci.

Tento tip je ověřen jako funkční v prostředí Mac OS X 10.7.

Jak na to

  1.  Spusťte aplikaci Automator a v úvodním dialogu klikněte na volbu Application (Aplikace) a potvrďte ji kliknutím na tlačítko Choose (Zvolit),
  2. ze seznamu akcí budete potřebovat dvě: Get Specified URLs (Vzít zadané adresy) a Website Popup (Okno se zobrazením webu). Umístěte je do části s projektem chronologicky za sebe, jako je to na následující návodné ilustraci. Do první akce (kliknutím na tlačítko Add (Přidat)) zadejte adresu, kterou chcete v aplikaci otevírat, případné jiné adresy smažte tlačítkem Remove (Odstranit).
    Zajímavá je však akce následující: zde zvolíte, v jakém tvaru se má webová stránka zobrazit. V rozbalovacím menu Site Size (Velikost stránky) vyberete velikost (zda má emulovat například displej iPhonu nebo iPadu, případně zadáte velikost vlastní), volbou u položky User agent zvolíte, zda se má použít mobilní verze webu pro určité zařízení, nebo nikoli. Nastavit ještě můžete pozici okna na obrazovce (položka Position),
  3. nyní zbývá pouze aplikaci uložit – zvolte místo na pevném disku a zadejte její jméno. Takto vytvořenou aplikaci můžete nechat na ploše, vhodit mezi ostatní aplikace nebo umístit do Docku.
  4. Po spuštění této aplikace (například po jednom kliknutím na její ikonu v Docku) dojde k okamžitému zobrazení vyskakovacího okna se zvolenou podobou konkrétního webu. Je to praktické a snadno si na to zvyknete, vyzkoušejte.
     
  5. Hotovo!

6 komentářů: „Jak vytvořit vlastní aplikaci v Automatoru

Komentáře nejsou povoleny.