Apple zarazil Samsungu prodej tabletu Galaxy Tab 10.1

Zájemci o Samsung Galaxy Tab 10.1 ze zemí EU budou na Apple velmi rozlobeni: Apple dosáhal přerušení jeho prodejů.

Apple vede se Samsungem dlouhou právní bitvu o zneužívání patentů a ideí ve svých produktech (celou kazu sledujeme). Aktuální vývoj celé tahanice vyústil v zákazy prodejů tabletů Samsungu (konkrétně jde o model Galaxy Tab 10.1) nejdříve v Austrálii, později také v celé Evropské unii s výjimkou Holandska. Apple dosáhl tohoto rozhodnutí u německého soudu, který vydal v jeho prospěch předběžné opatření. Stalo se tak na základě porušení práva Community design čísla 000181607-0001 (čtěte více o Community design).

[HTML1]

Holandsko bylo ze zákazu vyjmuto z důvodu rozdílnosti autorského zákona mezi Německem a právě Holandskem. Apple tak podal v Holandsku samostatný návrh, o kterém však tamní soud ještě nerozhodl. Celý rozsudek je velkým překvapením, protože až doposud se předpokládalo, zže podobné uplatňování patentů je možné pouze ve Spojených státech a Japonsku.

Současný trh mobilních telefonů je rozdělen mezi několik velkých hráčů, z nichž každý vlastní nějakou část patentů, které používá. Není však nikdo, do by vlastnil všechny patenty na všechny technologie. A tak se stávají paradoxní situace: například Microsoft má v současnosti větší zisk z telefonů s Androidem, než z vlastní platformy Windows Phone. Proč? Protože Android telefony používají patenty Microsoftu a jejich výrobci, jako je například společnost HTC, platí z každého prodaného kusu poplatek za tyto patenty právě Microsoftu.

Oč Applu jde? Viní Samsung z toho, že jeho tablety Galaxy Tab jsou pouhou imitací jeho vlastních tabletů iPad. Podle popsaného Community Design však lze za imitaci považovat jakýkoli tablet bez klávesnice, i když konkrétně v případě modelu Tab 10.1 je podobnost výrazná.

Samsung není jediný, kdo vede s Applem podobné spory. Aktuálně je Apple ve při například se známým výrobcem mobilních telefonů HTC, před časem se také dohodl na mimosoudním vyrovnání se společností Nokia.